Loading...

 

  

 Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава

ПАЛАТА МИТРОПОЛИЈЕ ДАБРОБОСАНСКЕУ непосредној близини Саборне цркве Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву, југоисточно од ње, на углу данашњих улица Штросмајерове и Зелених беретки, налази се палата Митрополије – резиденција митрополита дабробосанских и сједиште епархијских управних тијела.
Темељи за зграду Митрополије постављени су 20. септембра 1898. године, а објекат је довршен 1899. године. За њено пројектовање ангажован је архитекта Рудолф Тениз (Rudolf Tönnies).
Палата Митрополије дабробосанске је резиденцијално-пословна зграда са ликовно-архитектонским рјешењима фасада у стилу српско-византијске и неороманске архитектуре.
О довршетку изградње објекта и његовом отворењу, забиљежено је сљедеће:
„Лани је на правосл. Малу Госпојину положен и освештан темељ за нову зграду срп.-прав. митрополије у Сарајеву на рогљу Фрање Јосипа и Рудолфове улице одмах поред срп.-правосл. саборне цркве, а ове је јесени нова митрополија са свијем довршена. Овијех дана преселио се је впреосв. г. А. Е. и Митрополит Мандић са својом конзисторијом, у нову митрополију.

Нова је митрополија укусно и по стилу изведено здање на два ката. У приземљу су дућани, у првом кату лијепе просторије за митрополитску канцеларију и репрезентацију, у другом приватне одаје за Митрополита и писарнице за конзисторију, а и на тавану имају неколике одаје, као и у приземљу за чељад. Први кат моловаће се и намјестити доцније, те се впреосв. г. Митрополит засад смјестио у другом кату.
Нова митрополија имаде веома лијепо моловано пошироко стубиште, до којег се долази из тријема у улици Фрање Јосипа, а један засебан излазак води у црквену порту, која ће се доцније изједначити с улицом и добити нову жељезну ограду. Наша слика приказује нам још старе јаблане пред црквом, који су сада ради изравнања улице оборени.У нову митрополију уведено је електрично освјетљење у све просторије, а наравно и водовод. Све су просторије подесно распорегјене и видне, а из неких је лијеп изглед на Сарајево и на Требевић. Дућани у приземљу издати су под најам и већ заузети.
Нова је митрополија као грађевина најновији украс за само средиште напреднога Сарајева.“ (Зграда српско-православне митрополије у Сарајеву, Календар Бошњак, XVIII/1900, Сарајево, Земаљска штампарија, стр. 64)