Loading...

  Препоручујемо

 

 


 Страницу одржава

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

 

30. 12. 2023.

НАЈАВА БОЖИЋЊЕГ КОНЦЕРТА  САРАЈЕВСКЕ ''СЛОГЕ''

..................
Са благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита дабробосанског Господина Хризостома Српско пjевачко друштво „Слога“ из Сарајева одржаће Божићни концерт у понедељак, 08. јануара 2024. године, са почетком у 18:00 часова, у храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву - Саборна црква.

Прочитај више


30. 12. 2023.

СЈЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ИНТЕРНО-ПЕНЗИОНОГ ФОНДА СВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИЈЕ ДАБРО-БОСАНСКЕ


Данас је у петак, 29. децембра текуће 2023. године, одржана друга редовна сједница  УО-ра Интерно-пензионог фонда свештенства митрополије Дабро-босанске. Сједница је одржана у палати Митрополије у Сарајеву под предсједањем Високопреосвећеног митрополита Господина Хризостома.

Прочитај више


30. 12. 2023.

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ У ВИСОКОМ


Канонску посјету ЦО Високо учинио је Високопреосвећени Господин Хризостом, митрополит дабробосански, данас у сриједу, 27. децембра 2023. године. Високопреосвећеног су испред храма св. великомуч. Прокопија дочекали протојереј Миљан Рађеновић, администарор парохије височке и протојереј Дарко Даниловић, парох прве парохије блажујске. Високопреосвећени је прво посјетио храм св. великомуч. Прокопија који је у фази обнове и реконструкције, а потом разговарао са администратором ове парохије о плановима и програмима радова око завршетка обнове овога храма.

Прочитај више


30. 12. 2023.

МИТРОПОЛИТ У КАНОНСКОЈ ПОСЈЕТИ ЗЕНИЦИ


Данас у сриједу, 27. децембра текуће 2023. године, Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански, званично је посјетио ЦО Зеницу. Након посјете светом храму и сагледавања општег стања истог Високопреосвећени је разговарао да паросима зеничких парохија протојерејом Марком Малешом и јерејем Драженом Анџићем.

Прочитај више


25. 12. 2023.

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ ПРИМИО У АУДИЈЕНЦИЈУ ГОСПОДИНА КОШАРЦА


Данас је, 25. децембра 2023. године у 11:00 часова Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански, примио у аудијенцију Господина Сташу Кошарца, замјеника предсједавајућег Вјећа министара БиХ-не и ресорног министра у Вијећу министара  БиХ-не.

Прочитај више


25. 12. 2023.

НЕДЈЕЉА ПРАОТАЦА: АВРААМА, ИСАКА И ЈАКОВА У САРАЈЕВУ


Данас, 24. децембра 2023. године, у недељу светих праотаца: Авраама, Исака и Јакова свечано је и литургијски торжествено било у Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву. Иначе,  ова недеља је у нашој српској и црквеној традици посвећена МАЈКАМА. Претходна недјеља је била посвећена ДЈЕЦИ, а идућа, ове године, 31. децембра, посвећена је ОЦИМА (очевима). Овим обичајем наша Црква је читаву породицу укључила у припрему за дочек Онога Који долази, Онога који се родио у Витлејему Јудејском, ОНОГА који се сада рађа у срцима нашим.

Прочитај више


25. 12. 2023.

НЕДЕЉА ПРАОТАЦА У ДОБРИЊИ, ИСТОЧНА ИЛИЏА

У  припремним недељама за  дочек празника Рођења Богомладенца Христа, славећи велике подвижнике и столпнике преподобне Данила и Луку, данас, 24. децембра 2023. године, прослависмо и  свете праоце Авраама, Исака и Јакова, којима је и посвећена ова недеља. У нашој српско-православној традицији ова недеља је посвећена и нашим мајкама.

Прочитај више


25. 12. 2023.

НЕДЕЉА СВЕТИХ ПРАОТАЦА  У БРАТУНЦУ


Данас, 24.децембра 2023. године, у 29. недељу по Духовима, односно у недељу праотаца, у храму Успења Пресвете Богородице у Братунцу, православни вјерници Братунца прославили су свете праоце Аврама, Исака и Јакова. Истовремено, ова недјеља светих праотаца посвећена је мајкама. То је био посебан догађај и славље наших мајки.       

Прочитај више


23. 12. 2023.

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ У ДОЊОЈ СОПОТНИЦИ, НОВО ГОРАЖДЕ


У склопу једнодневне пасторалне визитације по источном дијелу митрополије Високопреосвећени Господин Хризостом, митрополит дабробосански, данас је 22. децембра 2023. године, посјетио Доњу Сопотницу у општини Ново Горажде.

Прочитај више


23. 12. 2023.

МИТРОПOЛИТ  ХРИЗОСТОМ  ПОСЈЕТИО  ЧАЈНИЧЕ

Данас у петак, 22. децембра 2023. године, Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански, службено је посјетио Чајниче, односно ЦО Чајниче и парохије чајничке,  а поводом окончања радова на генералној обнови храма Успенија Пресвете Богородице у Чајничу.

Прочитај више


23. 12. 2023.

ЗАСЈЕДАО  ЕПАРХИЈСКИ  ЦРКВЕНИ  СУД  У  САРАЈЕВУ


У четвртак, 21. децембра текуће 2023. године са почетком у 09:30 часова, засједао је Епархијски црквени суд митрополије Дабро-босанске. Суд је засједао у пуном саставу.

Прочитај више


18. 12. 2023.

УСПЈЕШНО ЗАВРШЕНИ РАДОВИ НА САНАЦИЈИ И АДАПТАЦИЈИ КРОВА СТАРЕ ЦРКВЕ У САРАЈЕВУ

Благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита Дабробосанског Господина Хризостома, у мјесецу октобру, новембру и децембру т.г. успјешно су изведени  комплексни радови на санацији и адаптацији крова Старе цркве у Сарајеву. Извођењу радова и санацији претходило је темељно испитивање свих оштећења  у структури кровног покривача, као и утврђивање степена прокишњавања. Ове припремне активности имале су кључну улогу у обезбјеђивању ефикасности и квалитету радова на санацији крова Старе цркве.

Прочитај више


18. 12. 2023.

ДЈЕТИЊЦИ У БОГОСЛОВИЈИ У ФОЧИ


Данас је у 28. недјељу по Духовима, 17. децембра 2023. године, која је по нашој српској традицији посвећена дјеци - најмлађим члановима наших породица, а на дан успомене Свете Великомученице Варваре и Преподобног Јована Дамаскина, у храму Светих Василија Острошког и Петра Дабробосанског при богословији у Фочи,  било празнично, радосно и свечано. Многобројни родитељи из Фоче са својом дјецом испунили су свети храм и молитвено учествовали у светој литургији.

Прочитај више


17. 12. 2023.

ДЕТИЊЦИ У МИЉЕВИЋИМА  У ИСТОЧНОМ  НОВОМ  САРАЈЕВУ


Данас у 28. недјељу по Духовима , на Детињце, а на дан успомене свете великомученице Варваре и преподобног оца нашег Јована Дамаскина, Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански, служио је свету архијерејску литургију и проповједао ријеч божију у храму Светог Великомученика  Георгија у Миљевићима у општини Источно Ново Сарајево. Високопреосвећеном Господину Митрополиту саслуживали су протојереји-ставрофори: Чедо Ђуреиновић, Миомир Зекић и Војислав Чаркић, протојереј Младен Дробњак и ђакон Владислав  Ковач.

Прочитај више


17. 12. 2023.

КТИТОРСКА СЛАВА У МАНАСТИРУ САСЕ

У петак, 15. децембра 2023. године, када наша Света црква прославља дан успомене на Светог цара Уроша, у древној задужбини Немањића манастиру Пресвете Тројице у Сасама свечано је прослављена ктиторска слава. У навечерје празника служено је празнично вечерње богослужење са петохљебницом. На сам дан празника служена је Света литургија са почетком у 10:00 часова. Велики број вјерног народа из Братунца и Сребренице, дошао је у сада већ традиционалном крсном ходу.

Прочитај више


15. 12. 2023.

СЈЕДНИЦА КАТИХЕТСКОГ ОДБОРА У САРАЈЕВУ


Данас је у четвртак, 14. децембра 2023. године са почетком у 09:30 часова одржана редовна сједница Катихетског одбора наше Цркве - епархија у БиХ-ни. Сједницу је сазвао и истом предсједавао Предсједник КО-ра Високопреосвећени Господин Хризостом, митрополит дабробосански. Сједници су присуствовали сви чланови КО-ра.

Прочитај више


12. 12. 2023.

У ГОСТОВИЋУ  ''РАСТЕ''  МАНАСТИР УДРИМ


У нашем народу постоји  непримјерена изрека ''тамо гдје је и Бог рекао лаку ноћ''. Поента ове непримјерене изреке је деморалисање и има за циљ да свакога онога који иоле нешто покуша да промјени на боље обесхрабри, дестимулише, односно деморалише. Посебна тежина ове непримјерености лежи у чињеници да се само име божије користи за њено покриће и још више утврднуће.

Прочитај више


05. 12. 2023.

ВАВЕДЕЊЕ У МАНАСТИРУ ДОБРУНУ


Велики празник Пресвете Владичице наше Богородице - Њено увођење у храм Господњи у Јерусалиму, који зовемо Ваведењем, 4. децембра (21.новембра) текуће 2023. године, свечано је и торжествено прослављен у манастиру Добруну у митрополији Дабро-босанској.
Уочи празника у манастир је стигао Високопреосвећени митрополит дабробосански Господин Хризостом са групом студената Богословског факултета ''Свети Василије Острошки'' из Фоче. У 17:00 часова служено је празнично вечерње.

Прочитај више


04. 12. 2023.

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ У БОГОСЛОВИЈИ У ФОЧИ


Данас  у  26. недјељу по Духовима, 3. децембра текуће 2023. године, у претразниству празника Ваведења и на дан успомене светог Прокла патријарха цариградског и Григоргија Декаполита, Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански, посјетио је Богословију Светог Петра Дабробосанског у Фочи. Високопреосвећени је служио свету архијерејску литургију у храму Светих Василија Острошког и Петра Дабробосанског при Богословији Светог Петра. Високопреосвећеном су саслуживали: протојереј-ставрофор Душан Андрић, протојереј Љубомир Пријовић, јереји Милош Јањић и  Вјекослав Јовановић те ђакон Младен Старовић.

Прочитај више


28. 11. 2023.

Патријарх Порфирије у Фочи: Храм посвећен Светом Сави је доказ да је опредељење свих који овде живе мир


Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је 26. новембра 2023. године, на празник Светог Јована Златоустог, светом архијерејском Литургијом у цркви Светог Саве у Фочи.

Торжествено литургијско сабрање започело је свечаним чином великог освећења Светосавског храма у Фочи којим је началствовао Његова Светост Патријарх г. Порфирије уз саслужење високопреосвећене и пресвећене господе архијереја: дабробосанског Хризостома, црногорско-приморског Јоаникија, жичког Јустина, диселдорфскоги немачког Григорија, славонског Јована, бихаћко-петровачког Сергија, захумско-херцеговачког и приморског Димитрија, будимљанско-никшићког Методија, шабачког Јеротеја и јегарског Нектарија.

Прочитај више


28. 11. 2023.

Патријарх Порфирије посетио Богословију Светог Петра Дабробосанског у Фочи


После свечаног чина доксологије у цркви Светог Саве у Фочи, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије посетио је Богословију Светог Петра Дабробосанског, где га је срдачно дочекао ректор тог уваженог црквено-просветног завода, протојереј Љубомир Пријовић, са професорима и ученицима.

Прочитај више


28. 11. 2023.

Патријарх Порфирије: Постоји ли ишта да вреди и ишта чиме се можемо поносити а да то нема на себи печат Христов, печат Светог Саве, печат наше Цркве?


Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије свечано је дочекан 25. новембра 2023. године у поподневним часовима у цркви Светог Саве у Фочи, где је у част предстојатеља Српске Православне Цркве служена доксологија уз молитвено учешће високопреосвећене и пресвећене господе архијереја: дабробосанског Хризостома, црногорско-приморског Јоаникија, славонског Јована, бихаћко-петровачког Сергија, захумско-херцеговачког и приморског Димитрија, шабачког Јеротеја и јегарског Нектарија.

Прочитај више


28. 11. 2023.

Патријарх Порфирије посетио Православни богословски факултет у Фочи


Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије посетио је 25. новембра 2023. године Православни богословски факултет Светог Василија Острошког у Фочи.

После свечаног пријема у здању Општине Фоча, Његова Светост Патријарх је посетио, заједно са Високопреосвећеним Митрополитом дабробосанским г. Хризостомом и свештеном пратњом, Православни богословски факултет Светог Василија Острошког у Фочи.

Прочитај више


28. 11. 2023.

Патријарх српски Порфирије стигао у Фочу: Молићемо се за мир и међусобно разумевањеЊегова Светост Патријарх српски г. Порфирије стигао је 25. новембра 2023. године у раним поподневним часовима у Митрополију дабробосанску и живописну варош Фочу.

Прочитај више


22. 11. 2023.

ЊЕГОВА СВЕТОСТ ПАТРИЈАРХ СРПСКИ ГОСПОДИН ПОРФИРИЈЕ У ПОСЈЕТИ МИТРОПОЛИЈИ ДАБРОБОСАНСКОЈ ПОВОДОМ ОСВЕЋЕЊА ХРАМА СВЕТОГ САВЕ У ФОЧИ

Његова Светост Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски Господин Г. Порфирије учиниће дводневну посјету митрополији Дабро-босанској и Фочи 25. и 26. новембра. Патријарха Порфирија у храму Светога Саве у Фочи дочекаће Његово Високопреосвештенство митрополит дабробосански Господин Хризостом са више архијереја, свештенством, монаштвом и вјерним народом у суботу 25. новембра у 18:00 часова када ће бити служен свечани чин доксологије.

Прочитај више


22. 11. 2023.

СЛАВА СТАРЕ ЦРКВЕ У САРАЈЕВУ – АРАНЂЕЛОВДАН

У уторак 21. новембра, када наша Света црква прославља празник Сабора Светог архангела  Михаила и осталих небеских сила бестјелесних – Аранђеловдан, у Старој цркви на Башчаршији свечано је прослављена храмовна слава.
У навечерје празника служено је празнично вечерње богослужење са петохљебницом. На сам дан празника служена је Света литургија на којој је началствовао архијерејски замјеник протојереј-ставрофор др Владислав Топаловић, Декан ПБФ-а светог Василија Острошког у Фочи уз саслужење протојереја-ставрофора Миомира Зекића, протојереја Милорада Милинковића, Младена Микавице и Велимира Дивљановића-старјешине Старе цркве, јереја Томислава Пајевића и ђакона   Вукоте Вишњевца.

Прочитај више


20. 11. 2023.

ОСВЕЋЕЊЕ ОБНОВЉЕНЕ САБОРНЕ ЦРКВЕ У САРАЈЕВУ


Сарајевска саборна црква и катедрални храм митрополије Дабро-босанске након вишегодишње обнове свечано је чином обновљења освећен данас у 24. недјељу по Духовима, 19. новембра текуће 2023. године, а на дан успомене Светог Павла Исповједника и преподобног Варлама Хутинског. 

Прочитај више


20. 11. 2023.

ДАНИ СЛОГЕ - ПЕТИ  ФЕСТИВАЛ  ХОРСКОГ  ПЈЕВАЊА  У  САРАЈЕВУ


И ове 2023. године Благости Господње у Сарајеву су одржани величанствени ДАНИ СЛОГЕ - Српског пјевачког друштва ''Слога'' уз учешће хорова из Србије, Црне горе и Р. Српске. Из Никшића  стигао нам је Црквени хор Свети Новомученик Станко Никшићки. Из Лакташа дошло нам је Српско црквено пјевачко друштво Свети Андреј Критски. А из Зрењанина стигло нам је Певачко друштво Преподобни Рафаило Банатски. Добри домаћинсвим драгим гостима било је СПД ''Слога''. Својим предивним гласовима и пјевањем одушевили су све присутне, који су са великом пажњом  пратили њихова извођења хорских композиција.

Прочитај више


20. 11. 2023.

У МАЛОМ ПОЉУ НА РОМАНИЈИ ОСВЕЋЕНИ ТЕМЕЉИ НОВОГ ХРАМА


У  селу Мало Поље у општини Хан Пијесак на Романији данас су, 18. новембра 2023. године, по веома хладном и вјетровиром времену  освећени темељи новог храма Свете Великомученице Марине. Темеље је освештао Високопреосвећени мирополит дабробосански Господин Хризостом, а уз саслужење високопречасних протојереја-ставрофора Душана Спасојевића, архијерејског намјесника сребреничко-подринског и Бранка Брежанчића, пароха прве парохије ханпјесачке те ђакона Милоша Илића из Братунца. И поред неповољних временских услова освећењу је присуствовао велики број вјерника, који су вјековима и деценијама чекали овај и овакав историјски догађај.

Прочитај више


19. 11. 2023.

ДЕЛЕГАЦИЈА ВИШЕГРАДА КОД МИТРОПОЛИТА ХРИЗОСТОМА


Данас је, 17. новембра 2023. године у 12:00 часова, обједињена делегација Општине Вишеград и Црквене општине Вишеград посјетила Високопреосвећеног Господина Хризостома, митрополита дабробосанског, у његовој резиденцији у Сарајеву.

Прочитај више


17. 11. 2023.

Слава храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима - Источно Ново Сарајево

У четвртак, 16. новембра, храм Светог великомученика Георгија у Миљевићима - Источно Ново Сарајево, прославио је своју храмовну славу Пренос моштију Светог великомученика Георгија - Ђурђиц.
Светом Литургијом началствовао је архијерејски замјеник протојереј ставрофор Владислав Топаловић, уз саслужење протојереја-ставрофора Војислава Чаркића, Ранка Билинца, Миомира Зекића, Миломира Ковача и Чеда Ђелма, протојереја Вихора Клопановића, Велимира Дивљановића, Дарка Даниловића и Божидара Тановића, протонамјесника Душка Лаловића и ђакона Владислава Ковача.

Прочитај више


15. 11. 2023.

Пети хорски фестивал „Дани Слоге“

Благословом Његовог Високопреосвештенства митрополита дабробосанског Господина Хризостома, у периоду од 18. до 19. новембра 2023. године одржаће се Пети хорски фестивал „Дани Слоге“ у организацији Српског пјевачког друштва „Слога“ у Сарајеву. Фестивал поводом обновљења Саборне цркве Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву трајаће два дана и окупиће хорове из Србије, Црне Горе и Републике Српске.

Прочитај више


12. 11. 2023.

ДАН УСПОМЕНЕ СВЕТОГ ВАРНАВЕ ХВОСТАНСКОГ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ


У Источном Новом Сарајеву у градском насељу Врањешу подигнут је храм посвећен Светом Варнави Хвостанском, исповједнику вјере и великом страдалнику. Данас у 23. недјељу по Духовима, 12. новембра 2023. године,  и на дан његове успомене храм и његова велика порта били су пуни вјерног народа које са сабрао на свету литургијско, односно евхаристијско сабрање. Уистину величанствено.

Прочитај више


12. 11. 2023.

НОВО  МОНАШЕЊЕ У МИТРОПОЛИЈИ ДАБРО-БОСАНСКОЈ


Расофорну монахињу Нектарију (Цвијановић), сестру манастира Светога Саве у Горњој Лијесци код Вишеграда, вечерас је 11. новембра 2023. године на вечерњем богослужењу чином мале схиме замонашио Високопреосвећени митрополит дабробосански Господин Хризостом.  На монашењу дао јој је  ново монашко име Магдалина по Светој Марији (Благој Марији) Магдалини. Чину монашења присуствовали су монаси и монахиње из манастира: Добруна, Пјеновца, Вардишта, Добрунске Ријеке, Грађеника, свештеници из Вишеграда и Борика и вјерници, пријатељи манастира Горња Лијеска.

Прочитај више


12. 11. 2023.

ПРВА ИГУМАНИЈА МАНАСТИРА СВЕТОГА САВЕ КОД ВИШЕГРАДА


Данас је, 11. новембра 2023. године, манастир Светог Саве у селу Грња Лијеска код Вишеграда  добио своју прву игуманију у личности високопреподобне мати Доротеје (Ђурић). Најиме, вечерас је на вечерњу Високопреосвећени Господин Хризостом, митрополит дабробосански, благоизволио монахињу и сестру ове свете обитељи Доротеју по реду и поретку произвести у достојанство и звање игуманије овог манастира, уручивши јој притом  игумански штап и напрсни крст.

Прочитај више


09. 11. 2023.

НА ВЕЉИНАМА У ИСТОЧНОЈ ИЛИЏИ ОСВЕЋЕН СПОМЕН-ХРАМ


Данас је, 08. новембра 2023. године на дан успомене Светог великомученика Димитрија мироточивог чудотворца солунског, на Вељинама на Добрињи у Источној Илиџи чином троносања освећен спомен-храм Светог великомученика Димитрија Солунског. Ово је спомен-храм за 2793 погинула борца Р. Српске из Илиџе, Сарајева, Илијаша и других сарајевских општина, који своје животе положише  за слободу Српског народа, за Републику Српску од 1992-1995. године.

Прочитај више


05. 11. 2023.

У НОВОЈ КАСАБИ ОСВЕЋЕНА ДОГРАЂЕНА И ОБНОВЉЕНА ЦРКВА


Данас је у 22. недјељу по Духовима, 05. новембра (23.октобра) 2023. године, на дан успомене Светог Јакова брата Господњег по плоти и првог епископа јерусалимског, освећена дограђена и обновљена црква Светог пророка Илије у Новој Касаби у општини Милићи.
Храм је чином обновљења освештао Високопреосвећени Господин Хризостом, митрополит дабробосански. Након освећења Високопреосвећени је служио свету архијерејску литургију. Њему су саслуживали високопречасни протојереји-ставрофори: Душан Спасојевић и Момир Васиљевић те ђакони Божидар Васиљевић и Милош Илић.

Прочитај више


04. 11. 2023.

У БОЉЕВИЋИМА КОД БРАТУНЦА ОСВЕЋЕНИ КРСТОВИ И ЗВОНО ЗА НОВИ ХРАМ


Данас, 02. новембра 2023. године са почетком у 15:00 часова, а на дан успомене Светог великомученика Артемија и преподобног Герасима Кефалонијског, Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански благословио је и освештао нове крстове и ново звоно за храм Преподобног Јустина Ћелијског у селу Бољевићи код Братунца.  Високопреосвећеном су саслуживали протојереји-ставрофори Душан Спасојевић и Борислав Тодић, пароси братуначки;  протојереј Александар Млађеновић, парох сребренички, јереј Младен Станишић, парох факовачки и ђакон Милош Илић.

Прочитај више


04. 11. 2023.

Турнеја Српског пјевачког друштва ,,Слога" из Сарајева  у Мађарској

Благословима Његовог Високопреосвештенства митрополита дабробосанског Господина Хризостома и Преосвећеног епископа будимског Господина  Лукијана  Српско пјевачко друштво  ,,Слога" из Сарајева  је од 26. до 29. октобра текуће 2023. године  било на хорској турнеји у Мађарској.

Прочитај више


01. 11. 2023.

ЈОШ  ЈЕДНО  МОНАШЕЊЕ  У  МИТРОПОЛИЈИ  ДАБРО-БОСАНСКОЈ


Вечерас је, 31. октобра 2023. године на вечерњем богослужењу  са почетком у 18:00 часова, у манастиру Добрунска Ријека Високопреосвећени митрополит дабробоански Господин Хризостом замонашио по чину мале схиме искушеника овог манастира Предрага Лаловића из Сарајева давши му монашко име АТАНАСИЈЕ по преподобном Атанасију Атонском.
Чину монашења присуствовао је већи бој монаха и монахиња Митрополије.

Прочитај више


01. 11. 2023.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ ПЕТРА ЦЕТИЊСКОГ НА ЦЕТИЊУ


Дан успомене Светог Петра Цетињског чудотворца је уистину празник не само Цетиња већ и цијеле Црне Горе, али цијелог Српства и Православља. Посебна је то радост, слава и торжество за Цетински манастир у ком се чувају његове нераспадљиве свете мошти и за Цетинску богословију која при овој светињи живи и ради. Као и свих ранијих и претходних година и ове је 2023. године молитваме Светог Петра Цетинског чудотворца призвале су на свето молитвено и литургијско сабрање многобројне, како оних из далека тако исто и још више оних иблиза.

Прочитај више


29. 10. 2023.

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ У ОБИЛАСКУ ХРАМОВА У ИЗГРАДЊИ


Данас у недјељу, 29. октобра 2023. године по ријеткомало рећи лијепом  времену на Романији Високопреосвећени Господин Хризостом, митрополит дабробосански, након свете архијерејске литургије у Власеници,  посјетио је и извршио контролу радова на објектима храмова у изградњи.

Прочитај више


29. 10. 2023.

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ У ВЛАСЕНИЦИ


Данас у 21. недјељу по Духовима, 29. октобра 2023. године, на дан успомене св. Лонгина Сотника, Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански, посјетио је Власеницу и у храму св. ап. Петра и Павла служио свету архјерејску литургију. Високопреосвећеном Господину Митрополиту саслуживали су: архимандрит Лука Бабић, настојатељ манастира Карно, протојереј-ставрофор Душан Спасојевић, арх. намјесник сребреничко-подрински, ђакони: Милош Илић, Дејан Вуковића и Константин Самоуковић. У току свете архијерејске литургије Високопреосвећени Господин Митрополит рукоположио је у чин презвитера (свештеника) ђакона Константина Самоуковића из Вишеграда.

Прочитај више


29. 10. 2023.

ПРОСЛАВА  СВЕТЕ  ПЕТКЕ  И  НАРОДНИ  САБОР  У  ЖЕПЧУ

            Прослава  дана успомне  св. Петке, традиционални  је  сабор, односно   народни  збор  код  цркве  у  Жепчу. Иначе, ова  црква  је  посвећена празнику  Рођења  Пресвете  Богородице. Међутим, код  парохијана  жепачке  парохије  остао  је обичај  да  се  главни  сабор  или  народни  збор  код  цркве  у  Жепчу  одржава  на  празник  св. Петке. Сигурно је да се овај  сабор  одржава  код  жепачке  цркве  још  од  1902. године, то  јест  од  дана  када  је  извршено  освећење  новосаграђеног  храма.

Прочитај више


28. 10. 2023.

ПРОСЛАВА  СВЕТЕ  МАТИ  ПАРАСКЕВЕ  НА  БИЈЕЛОМ  БРДУ


Бијело Брдо у општини Рудо чувено је и познато по благочестивости његових становника, али и свих околних села која чине парохију Бјелобрдску у архијерејском намјесништву Вишеградско-горажданском. Од давнина у Бијелом Брду слави се дан успомене преподобне мати наше Параскеве као црквена, сеоска и шире регионална слава. Побожни народ подизао је као у које вријеме храмове св. Петки. Чим је грануло сунце некакве слободе они су подигли цркву брвнару, која и данас постоји као стара црква. Крајем 20. и почетком 21. вијека они су саградили храм Свете Петке од тврдог материјала. У њему је слављен дан успомене св. Петке.

Прочитај више


28. 10. 2023.

ПРОСЛАВА ПРЕПОДОБНЕ МАТИ ПАРАСКЕВЕ У СОКОЦУ


Храм преподобне мати Параскеве на Војничком спомен-гробљу Нови Зејтинлик у Сокоцу  свечано је данас, 27. октобра 2023. године, обиљежио своју крсну славу у присуству великог броја вјерника.                      
Протојереј Драган Матић, парох друге парохије мокрањске у Мокром служио је свету литургију, а уз саслужење протојереја-ставрофора Мирослава Вујичића, јереја Томислава Пајевића и ђакона Уроша Билића.

Прочитај више


22. 10. 2023.

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ У ТИЛАВИ ИСПОД ТРЕБЕВИЋА


Данас у 20. недељу по Духовима, која је посвећена Светим оцима VII васељенског сабора и на дан успомене св.ап. Јакова Алфејева и Светог деспота Стефана Бранковића слијепог Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански, посјетио је село Тилаву у Источном Новом Сарајеву и служио свету архијерејску литургију у храму Преподобне мати Ангелине Српске. Високопреосвећеном Господину Митрополиту саслуживали су протојереји-ставрофори Чедо Ђуреиновић и Милојко Дробњак, протосинђел Серафим Глигић, протонамјесник Бојан Зекић, јереј Видак Вујадиновић, ђакон Вукота Вишњевац и јерођакон Тихон Дувњак.

Прочитај више


21. 10. 2023.

У ВИДРИЋИМА КОД СОКОЦА ОСВЕЋЕНА НОВА ЦРКВА

Данас у Суботу, 21. октобра 2023. године, на дан успомене преподобних  Пелагије Палестинске и Таисе Тиваитске чином троносања освећена је  новоподигнута црква Чудотворне иконе Богородице Тројеручице у селу Видрићи код Сокоца. Чин освећења овог новог храма обавио је Високопреосвећени Господин Хризостом, митрополит дабробосански, а уз саслужење архимандрита Луке Бабића, настојатеља манастира Карно код Сребренице, протојереја-ставрофора Илије Чупића, пароха прве парохије соколачке и ђакона Вукоте Вишњевца, ђакона старе цркве у Сарајеву.

Прочитај више


20. 10. 2023.

У ФОЧИ СЈЕДНИЦА ОДБОРА ЗА ГРАДЊУ ХРАМА СВ. САВЕ


Како се приводе крају грађевински радови на храму Светога Саве  у Фочи тако се активирају припреме за освећење овог храма заказаног за 26. новембар текуће 2023. године  и дочек Његове Светости патријарха српског Господина Порфирија који ће и освештати овај новоподигнути храм.

Прочитај више


20. 10. 2023.

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ ПРИМИО У НАСТУПНУ ПОСЈЕТУ АМБАСАДОРА ФРАНЦУСКЕ

..................

Данас је у четвртак, 19. октобра 2023. године, Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански, примио у наступну посјету Његову екселенцију Господина Франсоа Делма, опуномоћеног амбасадора Републике Француске у Сарајеву, Босни и Херцеговини.

Прочитај више


16. 10. 2023.

Патријарашком Литургијом крунисана прослава десетоготишњице освећења Саборног храма у Подгорици

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је 15. октобра 2023. године светом архијерејском Литургијом у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици поводом десетогодишњице његовог освећења.

Прочитај више


16. 10. 2023.

ПРАЗНИК ПОКРОВА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ФОЧИ


Велики празник Покрова Пресвете Богородице величанствено је и торжествено прослављен и ове 2023. године у храму Светитаља Саве у Фочи. Свету архијерејску литургију служио је Високопреосвећени митрополит дабробосански Господин Хризостом уз саслужење високопречасних протојереја-ставрофра проф. др. Ненада Тупеше и проф. др. Дарка Ђога, протојереја Љубомира Пријовића, јереја: Милоша Самарџије, Стефана Андрића и  Синише Божића те ђакона Младена Старовића. Љепоти и торжеству свете литургије доприњео је својим појањем Мјешовити хор ''Побратимство'' из Фоче под диригентском палицом Борислава Бјелогрлића.

Прочитај више


16. 10. 2023.

 Слава храма Покрова Пресвете Богородице на Жлијебцу код Братунца 

Под окриљем покрова Пресвете Владичице наше Богородице и увијек Дијеве Марије и у молитвеном јединству великог броја вјерног народа који се данас на празник Њеног Покрова окупио из свих крајева око своје светиње, храм Божији у селу Жлијебац прославио је своју крсну славу.

Прочитај више


13. 10. 2023. 

ОСВЕЋЕЊЕ ЗЕМЉИШТА ЗА НОВУ ЦРКВУ


Данас на предивни и прекрасни дан Михољдан, 12. октобра 2023. године, када је јесен више личила љету, Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански, по други пут посјетио је скровито Романијско село Баре у општини Соколац. Прошле 2022. године први пут је Високопреосвећени  посјетио ово село како би се са мјештанима  сусрео, са њима се Богу помолио и пострадалих се молитвено сјетио те договорио градњу цркве Светих безребреника и мученика Косме и Дамјана. Било је то у августу мјесецу 2022. године.

Прочитај више


13. 10. 2023. 

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ ПРИМИО ДЕЛЕГАЦИЈУ КУЛТУСА ИЗ БЕЧА


Делегација Аустријске канцеларије CULTUS  предвођена шефом исте  Мр-ом Флоријаном Везлингом посјетила је Његово Високопреосвештенство Господина Хризостома, митрополита дабробосанског, у његовом кабинету у Сарајеву, 11. октобра 2023. године .

Прочитај више


10. 10. 2023. 

У САРАЈЕВУ ЛИТУРГИЈА БЛАГОДАРЕЊА


Данас  у 18. недељу по Духовима и на дан успомене Преподобне Ефросиније и Преподобног  оца нашег Сергија Радоњешког у саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву служена је литургија благодарења  поводом  завршетка велике Научне конференције одржане у Источном Сарајеву 6.-7. октобра текуће 2023. године   посвећене Српским средњовјековним споменицима из Босне и Хума и проучавању Чајничког јеванђеља. Ово је за науку, али и за нашу Цркву и наш Српски народ веома важна Конференција. Ова Конференција је изаз позитивне и научне реакције на покушаје присвајања наших средњовјековних споменика и артифаката писане културе.

Прочитај више


10. 10. 2023. 

САБОР СВЕТЕ ТЕКЛЕ У САРАЈЕВУ


Данас је у Суботу, 07. октобра 2023. године, на дан успомене Свете првомученице Текле, те преподобног Симона монаха српског, Светог краља Владислава српског и преподобног Давида српског одржан традиционални и величансвени сабор Свете Текле на Башчаршији у Сарајеву. Не само да је стари сарајевски храм св. арх. Михаила био претјесан већ и велика порта овог храма била је претјесна за многобројне браћу и сестре који су се данас сабрали око Свете Текле и њене часне руке.

Прочитај више


10. 10. 2023. 

ЧАЈНИЧКО ЈЕВАНЂЕЉЕ - НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЈА У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ


Данас је у Петак, 06. октобра 2023. године почела са радон Међународна науча конференција посвећена Српским средњовјековним споменицима из Босне и Хума са посебним Проучавањем чајничког јеванђеља. Конференција је организована у сарадњи митрополије Дабро-босанске и Акедемије наука и умјетности Републике Српске. Према програму ова Конференција трајаће од данас, 6. октобра до 8. октобра текуће 2023. године, када ће бити сакључена литургијом благодарења  у Саборној цркви у Сарајеву, коју ће служити Високопреосвећени митрополит дабробосански Господин Хризостом са свештенством арх. намјесништва Сарајевског.

Прочитај више


09. 10. 2023.

30-ГОДИШЊИЦА ПРАВОСЛАВНЕ ВЈЕРОНАУКЕ У ШКОЛАМА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Поводом 30-годишњице увођења Наставног предмета Православне вјеронауке у систем Основног и Осмогодишњег образовања Републике Српске 1993-2023. године Катихеткси одбор епархија у БиХ-ни организовао је једнодневну Научну конференцију  у Бања Луци. Конференција је одржана 05. октобра текуће 2023. године у великој сали Академије наука и умјетности Републике Српске у Бања Луци и  под благословом Високопреосвећеног митрополита дабробосанског Господина Хризостома.

Прочитај више


04. 10. 2023.

ПРИЗИВ СВЕТОГА ДУХА НА ПОЧЕТКУ АКАДЕМСКЕ 2023/24. ГОДИНЕ


Данас је у Понедјељак, 02. октобра 2023. године, на дан успомене светих мученика Трофима, Саватија и Доримедонта, обављен чин призива Светога Духа на почетку Нове академске 2023/24. године за студенте Богословског факултета ''Светог Василија Острошког'' у Фочи.

Прочитај више


04. 10. 2023.

САБОР ''КРАМА'' У КАКЊУ


Традиционално и од самог освећења храма божијег у Какњу 1925. године, у овом ''граду рудара и мрког угља'' у Недјеља по Крстовдану (27. септембра) одржава се сабор ''КРАМА'', односно ''ХРАМА''. Тако је било и ове 2023. године у 17. Недјељу по Духовима, 1. октобра текуће 2023. године.

Прочитај више


03. 10. 2023.

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ ПОНОВО НА ЧЕМЕРНИЦИ


Село Чемерница изнад Илијаша данас је у суботу, 30. септембра 2023. године, поново посјетио Високопреосвећени митрополит дабробосански Господин Хризостом. Разлог данашње посјете Господина Митрополита овом спаљеном и пустом селу је невјероватно чудо које се дешава на Чемерници. Наиме, породица Ђурђић, а посебно њен поносни члан Дражен, започела је обнову свог спаљеног села. У центар својих активности примарно су поставили  изградњу капеле Вазнесења Господњег са конаком.

Прочитај више


27. 09. 2023.

ВОЗДВИЖЕЊЕ ЧАСНОГ КРСТА У МАНАСТИРУ КНЕЖИНИ НА РОМАНИЈИ


Данашњи (27. септембар 2023.) велики празник Крста Господњег свечано је и торжествено прослављен у манастиру Пресвете Богородице у манастиру Кнежини на Романији. Воздвижење, односно уздизање или подизање Часног Крста Господњег је велики празник, који траје од 326. године када је на чудесан начин пронађен Часни Крст Господа нашег Исуса Христа, - дакле онај Крст на ком је Господ Исус Христос разапет у вријеме Понтијског Пилата.

Прочитај више


25. 09. 2023.

У МОСТАРУ ПОВОДОМ 150-ГОДИШЊИЦЕ ХРАМА


Поводом 150-годишњице освећења храма у Мостару и његове обнове након рушења 1992. године данас је у Недјељу, 24. септембра 2023. године, служена саборна света архијерејска литургија. Литургију је служио Његова Светост патријарх српски Господин Порфирије, а уз саслужење Њихових Високопреосвештенстава Господе митрополита Хризостома, дабробосанског и Јоаникија, црногорскоприморског те Господе архијереја: Доситеја, британско-скандинавског; Пахомија, врањског; Јована, шумадијеског; Атанасија, милешевског; Григорија, диселдорфског и Њемачког; Герасима, горњокарловачког; Јована, славонског; Сергија, бихаћко-петробачког; Кирила, буеносајерског и јожноамеричког; Методија, будимљанско-никшићког; Нектарија, јегарског и домаћина Димитрија, захумско-херцеговачког са бројним свештенством наше Цркве.

Прочитај више


25. 09. 2023.

У ВЛАСЕНИЦИ БЛАГОДАРЕЊЕ ПОВОДОМ ЗАВРШЕТКА ПРВЕ ФАЗЕ ГРАДЊЕ ХРАМА ПРЕСВЕТЕ ТРОЈИЦЕ


Данас у суботу, 23. септембра 2023. године тачно у 16:00 часова, Високопреосвећени Господин Хризостом, митрополит дабробосански, служио је благодарење поводом завршетка прве фазе градње храма Пресвете Тројице у Власеници.

Прочитај више


Празник Светих Богородитеља Јоакима и Ане у Челебићима

Празник Светих Богородитеља Јоакима и Ане свечано и торжествено је прослављен у храму Успења Пресвете Богородице у Челебићима. Уједно овај празник је и крсна слава монашке келије (у изградњи) у Челебићима. Свету Литургију са почетком у 09:30 часова служио је јереј Милош Јањић а у присуству вјерног народа.

Прочитај више


25. 09. 2023.

Празник Рођења Пресвете Богородице у Чајничу


Кроз историју наше свете Цркве од светих апостола па све до данаашњих дана Пресвета Богородица је била и остала са свима; са живом Црквом Христовом. Славимо рођење Оне која представља нас пред Богом и свагда бива наша заштитница.

Прочитај више


22. 09. 2023.

МАЛА ГОСПОЈИНА У ВИШЕГРАДУ

Овогодишњи (2023) празник Рођења Пресвете Богородице свечано је и торжествено прослављен у старом граду Вишеграду. Наиме, данас су прослављене крсне славе храма на брду Мегдану и Општине Вишеград. По чему је овогодишњи празник Мале Госпојине јединствен и различит од празника претходних година? Неоспорно по освећењу новог фрескописа (живописа) овога храма. Задњих 2-3 године  храм је благословом Високопреосвећеног митрополита Хризостома живописан групом фрескописаца на челу са потосинђелом Серафимом Глигићем, сабратом манастира Добрунска Ријека. Овај велики труд и подухват како ЦО Вишеград тако и читавог града Вишеграда данас је благословљен.

Прочитај више


22. 09. 2023.

ЖЕПЧАЦИ  ПРОСЛАВИЛИ  МАЛУ  ГОСПОJИНУ
ХРАМОВНУ  СЛАВУ  У  ЖЕПЧУ

            Храм  Рођења  Пресвете  Богородице  у  Жепчу, који  је  саграђен  1902. године,  најстарија  је  богомоља  у  овом  граду. Данас, на  празник  Рођења  Пресвете  Богородице, вјерни  народ  жепачке  парохије  молитвено  се  сабрао  у  својој  цркви  да заједнички  прослави  овај  празник  али  и  храмовну  славу.
Славска  свечаност  је  започела  св. литургијом  коју  је  служио  администратор  жепачке  парохије  протојереј – ставрофор  Зоран  Живковић. Послије  св. литургије  обављен   је  трократни  опход  око  храма  и  извршено  благосиљање  славског  колача  и  славског  жита.

Прочитај више


20. 09. 2023.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ ПЕТРА ДАБРОБОСАНСКОГ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ


Дана успомене   Светог свештеномученика Петра митрополита дабробосанског (17. септембар) и ове је 2023. године благости Господње свечано је и торжествено прослављен у свим храмовима у митрополији Дабро-босанској. Посебно свечано и торжествено било је у Војковићима у Источној Илиџи у храму Светитеља у ком су прослављене крсне славе храма и Града Источно Сарајево.

Прочитај више


20. 09. 2023.

СЈЕДНИЦА ОРГАНИЗАЦИОНОГ ОДБОРА НАУЧНОГ СКУПА


Благословом и под предсједањем Његовог Високопреосвештенства Господина Хризостома, митрополита дабробосанског, данас је, 14. септембра текуће 2023. године, а палати Митрополије у Сарајеву одржана сједница Организационог одбора  Научног скупа под радним називом Српски средовјековни споменици Босне и Херцеговин  са посебним освртом на Чајничко четвројеванђеље.

Прочитај више


19. 09. 2023.

СЛАВА БОГОСЛОВИЈЕ У ФОЧИ

У недељу 17. 09. 2023. године, наша Богословија у Фочи је прославила свог заштитника, Светог Петра Дабробосанског. На навечерје празника, празнично вечерње служио је архимандрит Андреј Ковачевић, игуман манастира Светог Георгија на Равној Романији уз саслужење протојереја- ставрофора проф. др. Дарка Ђога, јереја: Ранка Ковача, Милоша Јањића и Вјекослава Јовановића, професора Богословије.

Прочитај више


18. 09. 2023.

ДУХОВНА АКАДЕМИЈА У ИСТОЧНОМ НОВОМ САРАЈЕВУ


Поводом дана успомене Светог свештеномученика Петра, митрополита дабробосанског, (17. септембра) вечерас је, 16. септембра 2023. године са почетком у 19:00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево у организацији града Источно Сарајево  одржана Духовна академија поводом Крсне славе Града.

Прочитај више


18. 09. 2023.

У МАЛОМ ПОЉУ КОД ХАН ПИЈЕСКА


У село Мало поље у општини Хан Пијесак данас је, 16. септембра 2023. године, освећено земљиште за будући храм Свете Великомученице Марине (Огњене Марије). Земљиште је благословио и побо крст на мјесту будућег олара храма Високопреосвећени Господин Хризостом, митрополит дабробосански.
Био је ово историјски дан и догађај за ово село, које је молимо и чекало да се деси овај свети чин и да буде почетак радова на ископу темеља будућег храма.

Прочитај више


18. 09. 2023.

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ У МАНАСТИРУ ПЈЕНОВЦУ


Данас у суботу, 16. септембра 2023. године, Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански, посјетио је манастир Пјеновац код Хан Пијеска. У манастирском храму Светог Јована Крститеља Високопреосвећени је отслужио свету архијерејску литургију и проповједао ријеч божију. Високопреосвећеном су саслуживали: игуман Методије Прибичевић, протојереј Александар Млађеновић и ђакон Милош Илић.

Прочитај више


13. 09. 2023.

ДАН УСПОМЕНЕ СВЕТИХ МУЧЕНИКА ЈЕСЕНОВАЧКИХ У СОКОЛОВИЋИМА


Свети мученици Јасеновачки одлуком Светог архијерејског сабора Српске православне Цркве прослављају се данас 13. септембра 2023. године  по новом календару, односно  31. августа по старом календару. У њихову част и спомен протојереј Стеван Гагић из Аризона, САД-ве,  са својом породицом  подигао је овај први храм њима посвећен у селу Соколовићи код Рудог. 

Прочитај више


12. 09. 2023.

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ ПРИМИО ГОСПОДИНА ЏЕРЕМИЈА СПЕКТРА


Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосанки, примио је данас, 12. септембра текуће 2023. године у 12:00 часова у службену посјету  Господина Џеремија Спектра, помоћника амбасадора САД-ва у Сарајеву задуженог за праћење људских права и вјерских слобода у БиХ-ни.

Прочитај више


12. 09. 2023.

ПРИЗИВ СВЕТОГ ДУХА НА ПОЧЕТКУ ШК. 2023/24. ГОДИНЕ  У БРАТУНЦУ

У уторак, 12. септембра 2023. године, у храму Успења Пресвете Богородице у Братунцу обављен је чин призива Светога Духа на почетку нове школске године, који је служио архијерејски намјесник сребреничко-подрињски протојереј-ставрофор Душан Спасојевић, уз саслужење ђакона Милоша Илића. Храм су испунили ученици Основних школа „Бранко Радичевић“, „Вук Караџић“ и Средњошколског центра „Братунац“. 

Прочитај више


11. 09. 2023.

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ У ЈАСИКУ НА РОМАНИЈИ


Данас, 11. септембра 2023. године  на празник св. Јована Крститеља када се сјећамо отсјецања његове свете главе (усјечења) Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански посјетио је село Јасик код Сокоца на Романији и у храму св. Јована Крститеља  отслужио свету архијерејску литургију и проповједао  ријеч божију. Високопреосвећеном су саслуживали: протојереј-ставрофор Илија Чупић, протојереј Никола Ковач и ђакон Немања Васиљевић.

Прочитај више


 

11. 09. 2023.

САБОР  СРБА СВЕТИТЕЉА У ОЛОВУ

Олово, 10. септембра 2023. године! Сабор Срба Светитеља у Олову! Дакле, и послије свега ево нас у Олову, градићу централне Босне, познатом управо по олову и оловној руди. У њему српска православна црква посвећена управо Сабору Срба Светитеља. Данас је Крсна слава овог поприлично оронулог храма. У току је његова генерална обнова и надати се да ћемо га идуће 2024. године припремити за освећење.

Прочитај више


11. 09. 2023.

ОДРЖАН  ШЕСНАЕСТИ  ПО  РЕДУ  МАРШ  ''СТАЗАМА  ЕГЗОДУСА''

Стазама  егзодуса, којима  су  Срби  из  Возуће  и  долине  ријеке  Криваје  прије  двадесет  осам  година  прошли  своју  голготу, данас  10. септембра  2023. године  ходило  је  више  од  500  учесника  марша  '' СТАЗАМА  ЕГЗОДУСА'' који  су  од  Тумара  на  Озрену  до  храма  св. Великомученика  Георгија  у  Стогу код Возуће  пјешачили   22  километра. 

Прочитај више


11. 09. 2023.

Духовно – поетско вече на платоу Светосавског храма у Фочи

Благословом Његовог Високопреосвештенства митрополита дабробосанског Господина  Хризостома, а у организацији  Управе храма Светог Саве у Фочи и Центра за културу и информисање Фоча, у петак 08. септембра текуће 2023. године одржано је духовно-поетско вече „ Од Косова до Ловћена" са Иваном Жигон у главној улози.       

Прочитај више


09. 09. 2023.

ОСВЕЋЕЊЕ СПОМЕН  КРСТА У ЛУКАМА НА ТРЕБЕВИЋУ

            Давне 1943. године у селу Луке на Требевићу подигнута је омања црква св. пророка Илије. Она је као мала филијална црква парохије Паљанске служила православним Србима села по Требевићу. На жалост комунистичка власт је 50-тих година 20-тог вијека цркву порушила и запалила. Била је то комунистичка освета Југословснеској војци у Отаџбини који су бранили Српски народ Требевића од усташа, али на велику жалост и од партизана. Многи су положили своје живота у борбама против усташа из Сарајева с једне стране и партизана из шуме с друге стране.

Прочитај више


03. 09. 2023.

НА ЗАВАИТУ ИЗНАД ФОЧЕ ОСВЕЋЕНО ЗЕМЉИШТЕ ЗА БУДУЋИ ХРАМ


Село Заваит у општини Фоча смјештено је источно од Фоче на регионалном путу:  Фоча - Челебић - Пљевља. То је Челебићки крај познат по својој великој историји, витештву и јунаштву, али и мучеништву у вријеме усташа и комуниста. Нема дискриминација и сегрегације и прогона које нису примјењене од стране комуниста над Српским народом овог краја само и једино зато што су остали прави и аутентични Срби, непатворни родољуби. Из тог разлога комунистички режим је учинио све да такве Србе не само држи у технолошкој рестрикцији и заоставштини,  већ и да их исели, расели и протјера. На жалост у томе су и увелико успјели. Скором па да се потпуно угасило.

Прочитај више


03. 09. 2023.

ПРИЗИВ СВЕТОГА ДУХА НА ПОЧЕТКУ НОВЕ ШК.2023/24. ГОДИНЕ У БОГОСЛОВИЈИ У ФОЧИ

Данас у Петак, 01. септембра 2023. године, у Богословији ''Свети Петар Дабробосански'' у Фочи након редовног јутрења и Првог часа обављен је  молебан Призива Светога Духа на почетку Нове школске 2023/24. године. Молебствију Призива Светога Духа началствовао је Високопреосвећени митрополит дабробосански Господин Хризостом, а уз саслужење: протојереја-ставрофора проф. др. Владислава Топаловића, декана Богословског факултета и арх. замјеника, протојереја проф. Љубомира Пријовића, ректора богословије, те јереја: Милоша Јањића, Синише Божића, Ранка Ковача,  Вјекослава Јовановића и ђакона Младена Старовића.

Прочитај више


30. 08. 2023.

ПРАВОСЛАВНО-ПОРОДИЧНИ САБОР У МИЛИЋИМА
„Рађајте се и множите, и напуните
земљу, и владајте њоме...“ 
(1Мој 1,28)


Од давнина, у милићком крају, људи су се окупљали на Велику Госпојину у порти храма светог оца Николаја и празновали овај велики богородичин празник. Славило се породично, у заједници са другима и ближњина кроз пјесму и игру.  Након свете литугије и трократног литијског опхода око храма, породице су постављале своје софре у порти и на тај начин се продужавало литургијско великогоспојинско славље.

Прочитај више


30. 08. 2023.

ВЕЛИКА ГОСПОЈИНА У ЧЕЛЕБИЋИМА КОД ФОЧЕ

Празник Успенија Пресвете Богородице свечано је прослављен у Челебићима код Фоче. Овај празник је истовремено и крсна слава храма (цркве) у Челебићима. Уз присуство великог броја вјерног народа светом литургијом началствовао је јереј Вјекослав Јовановић, а уз саслужење протојереја-ставрофора проф. др Дарка Ђога, те молитвеном присуству протојереја-ставрофора Милорада Остојића и јереја Милоша Јањића.

Прочитај више


29. 08. 2023.

 ВЕЛИКА ГОСПОЈИНА У МАЛОМ  СЕЛУ  ВИСОЧНИКУ

Велики празник Пресвете Владичице наше Богородице, њено усеније, или како се то још народски каже Велика Госпојина, данас је 28. августа 2023. величанствено прослављена у селу Височник изнад Скелана у општини Сребреница. Додатни разлог томе, осим што је празник Пресвете Богородице, је генерална обнова овог храма, доношење новог и предивно изрезбареног иконостаса из манастира Хиландара и инсталирање истог те освећења свега реченог.

Прочитај више


29. 08. 2023.

 ВЕЛИКА ГОСПОЈИНА У МАНАСТИРУ ДОБРУНУ

Великогоспојински сабор у манастиру Добруну и ове је 2023.  године одржан у присуству великог броја вјерника из  Добрунског и Вишеградског краја и шире. Прослављање празника Успенија Пресвете Богородице  и крсне славе манастира почело је служењем празничног вечерња. По древном манастирском обичају након празничног вечерња сви сабрани на светом богослужењу прешли су у манастирску трапезу на вечеру.
На сам дан празника служена је Божанствена литургија којом је началствовао протосинђел Михаило, сабрат манастира Добрун, а уз саслужење протојереја-ставрофора Сава Брадоњића и Милутина Андрића, протосинђела Серафима, сабрата манастира св. Николаја мирликијског из Добрунске Ријеке и ђакона Василија Пајевића из Вишеграда.

Прочитај више


29. 08. 2023.

 ВЕЛИКА ГОСПОЈИНА У ТРАВНИКУ

Данас, 28. августа 2023. године, када наша Света православна Црква прославља велики богородичин празник Успенија Пресвете Богородице, и овдје у Травнику није мањкало хришћанске и братске радости овога дана. Већ по стотину седамдесет и први пут (171.)  црква у Травнику као мајка призива своју дјецу да јој дођу из даљине, да их пригрли у своје крило и да их тако штити од овоземаљских вјетрова и олуја који пушу са свих страна. На овај велики дан у Травник су пристигли вјерници из Градишке, Бањалуке, Бијељине и других мјеста гдје су се за вријеме рата (1992-1995) избјегли и настанили се,  али нису заборавили свој родни град и крај, а посебно не свети храм гдје су крштени и  гдје су се Богу молили.

Прочитај више


29. 08. 2023.  

КРСНА СЛАВА ХРАМА УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ПАЛАМА


Празник Успенија Пресвете Богородице свечано је и ове 2023. године Благости  Господње  прослављен у Палама. Овај празник је истовремено крсна слава старе Цркве  у Палама и Општине Пале.
У навечерје празника служено је празнично  вечерње са петохљебницом. Празнично вечерње је служио старјешина храма протојереј Марко Билинац.
На сам дан празника светој литургији началствовао је протојереј-ставрофор проф. др. Владислав Топаловић, архијерејски замјеник и Декан Богословског факултета у Фочи,  а саслуживали су му протојереји: Немања Манџић, Никола Ковач и Марко Главаш.
У надахнутој бесједи отац Владислав је уз честитање крсне славе и поздрављање вјерника  истакао јединствену улогу Мајке Божије - Пресвете Богородице Марије у домостроју спасења рода људскога. ''...... Својим ријечима: ево слушкиње Господње! Нека ми буде по ријечи твојој...'' она је прихватила избор и призив божији да буде Та која ће родити Спаситеља свијета.

Прочитај више


26. 08. 2023.  

СТРУЧНО САВЈЕТОВАЊЕ ВЈЕРОУЧИТЕЉА

Данас је у петак, 25. августа 2023. године, одржана Стручно савјетовање вјероучитеља епархија Дабро-босанске и Захумско-херцеговачке. Савјетовање је одржано у амфитеатру Богословије ''Светог Петра Дабробосанског'' у Фочи (Велечеву) са почетком у 09:30 часова.

Прочитај више


26. 08. 2023.  

МАНАСТИР ДОБРУН ПОСЈЕТИЛА ПОКЛОНИЧКА ГРУПА СА КИПРА


Ријетки су тренуци да нашу митрополију Дабро-босанску посјети група вјерника - поклоника са далеког острва Кипра. Обично поклонике вуку дестинације великих имена православних светиња и општехришћанских споменика и знаменитости. Ове 2023. године нашу Митрополију посјетиле су двије групе вјерника поклоника из Волоса и Ларисе (55) из Грчке  и ево 23. августа група вјерника њих 50 са Кипра. По њиховом програму поклоњења светињама Србије, Црне Горе и Републике Српске стигоше и до манастира Добруна.

Прочитај више


26. 08. 2023.  

НАСТАВЉЕНИ РАДОВИ НА ГЕНЕРАЛНОЈ  ОБНОВИ ХРАМА У ФОЧИ


У славу Божију, заступништвом Светог оца Николаја Мирликијског и  благословом Његовог Високопреосвештенства Господина Хризостома, митрополита дабробосанског, и ове 2023. године настављена је обнова нашег храма Светог оца Николаја у Фочи,  који је изграђен давне 1857. године. Потсјећања ради прошле 2022. године почела је обнова ентеријера храма а завршена у првој половини ове 2023. године.

Прочитај више


22. 08. 2023.  

ПРАЗНИК ПРЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГ ПРОСЛАВЉЕН У ФОЧАНСКОЈ ЈАБУЦИ

Данас је на велики празник Преображења Господњег, 19. августа 2023. године свечано прослављена крсна слава цркве у селу Јабука у близини Фоче.
Светој литургији, која је почела у 9:00 часова, началствовао је протојереј-ставрофор Миломир Ковач, умировљени свештеник, који је дванаест година службовао на овој парохији, а уз саслужење јереја Милоша Самарџије, старјешине храма св. Николе у Фочи и јереја Ранка Ковача, администратора парохије устиколинске, а у присуству великог броја вјерника.

Прочитај више


20. 08. 2023.  

ПРЕОБРАЖЕЊЕ ГОСПОДЊЕ У САРАЈЕВУ


Велики Господњи празник Преображења ријетко се гдје прославља као у Новом Сарајеву, у Пофалићима. Преображење Господње је за све Србе Сарајева и његове околине симбол празновања, саборовања, радости и весеља. Управо је овогодишње (2023) преображенско саборовање многе Србе потсјетило на она пријератна величанствена окупљања и слављења. Нека је слава Богу за Његову милост и доброту.

Прочитај више


20. 08. 2023.  

ЗАВРШНИ РАДОВИ  НА ОБНОВИ ХРАМА  У КАКЊУ


У славу Божију, заступништвом Светих апостола Петра и Павла и Свих Светих, са архипастирским благословом нашег  Митрополита дабро-босанског Господина Хризостома а  уз свесрдну помоћ парохијана, приложника и многих донатора радови на генералној обнови какњског храма приводе се крају. Опсежна и потпуна обнова, слободно се може рећи историјска обнова цркве Светих апостола Петра и Павла започета је претходне 2022. године, када  је обновљена цијела унутрашњост цркве и када је набављен  потпуно нови црквени инвентар.

Прочитај више


18. 08. 2023.  

ОСВЕЋЕНИ И ПОДИГНУТИ  КРСТОВИ И ЗВОНА НА ЦРКВИ СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ВЕЛИКОГ  НА ЈАХОРИНИ


У  сриједу, 16. августа 2023. године у 17:00 часова,  на дан успомене преподобних Исакија, Далмата и Фауста Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански са свештенством  из Пала освештао је позлаћене крстове за централну куполу и куполу звоника цркве на Јахорини те три звона за исти храм. Чину освећења крстова и звона просуствовали су преставници дародаваца звона и крстова, велики добротовори  и  чланови Одбора за изградњу храма.

Прочитај више


18. 08. 2023.  

Освећено звоно у селу Романи код Калиновика


У  селу Романи, надомак Калиновика, само два мјесеца од почетка зидања храма преноса моштију Светог оца Николаја Мирликијског чудотворца, освећено је и постављено звоно на звоник  храма који је још у изградњи.

Прочитај више


14. 08. 2023.  

ПРОСЛАВА СВЕТИХ МУЧЕНИКА МАКАВЕЈА У БРАТУНЦУ


Данас су у понедјељак, 14. августа 2023. године, по древном братуначком обичају, свечано и литургијски прослављени свети мученици Макавеји (пострадали у Антиохији 166. године прије Христа) са њиховом мајком Саломијом и њиховним учитељем и духовником  свештеником Елеазаром. Не зна се тачно од када траје овај братуначки обичај, као ни то да ли је он скопчан са покладама Великогоспојинског поста. Чињеница да се гро црквеног саборовања одржава уочи самог дана успомене св. Макавеја да се закључити да су великогоспојинске покладе биле и остале приоритетније у односу на сам дан успомена св. Макавеја.

Прочитај више


14. 08. 2023.  

ПРОСЛАВЉЕНА  СЛАВА  МАНАСТИРА  УДРИМ

Данас, 13. августа  2023. године, у  недељу  по  св. великомученику Пантелејмону  прослављена  је  слава  манастира  Удрим  у  Гостовићу  код  Завидовића. Овај  манастир  је  срушен  и  опустио  прије  три  вијека, а  по  Божијем  промислу  и  благослову  обнова  ове  светиње  је  у  току. Православни  Срби  са  подручја  Гостовића, Завидовића  и  шире  околине  у  тешком  времену  протеклог (1992-1995)  рата  расељени  су  свуда  по  свијету  и не  живе  у  родном  крају, али зато родни  крај  живи  у  њима  и  зато  се  окупљају  у  мјесту  својих  предака  о  значајним  данима  и  светковинама. У  циљу  окупљања  великог  броје  вјерника, у  задњих  неколико  година  манастирска  слава  св. великомученика Пантелејмон    прославља  се у  манастиру  Удрим  у  недељу  по  св. Пантелејмону.

Прочитај више


13. 08. 2023.  

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ НА ЧЕМЕРНОМ ИЗНАД ИЛИЈАША


Данас у 10. недјељу по Духовима, 13. августа 2023. године, на дан успомене преподобног Евдокима и свете Јулите мученице, Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански, посјетио је село Чемерно изнад Илијаша како би осветио новоподигнути храма Силаска Светога Духа на апостоле,  и отслужио прву архијерејску литургију у истом.

Прочитај више


12. 08. 2023.  

ДАН УСПОМЕНЕ СВЕТЕ МАТИ АНГЕЛИНЕ СРПСКЕ У ТИЛАВИ


Данашњи (2023) велики дан успомене и празник Свете мати Ангелине Српске Бранковић величанствено је прослављен у селу Тилава у Источном Сарајеву. Новоподигнути храм преподобне мати Ангелине данас је био премален и претјесан за све оне који су се данас сабрали на литургијско сабрање. Свету архијерејску литургију служио је и проповједао Ријеч божију Високопреосвећени митрополит дабробосански Господин Хризостом, а уз саслужење протојереја-ставрофора: Ранка Билинца и Миломира Ковача, протосинђела Серафима Глигића, јереја Дражена Делића, ђакона Владислава Ковача и јерођакона Тихона Дувњака.

Прочитај више


11. 08. 2023.  

САБОР  '' ТЕБИ ГОРО РОМАНИЈО''  НА  РАВНОЈ РОМАНИЈИ


Јуче и данас (у Четвртак и  Петак), 10. и 11. августа 2023. године, одржан је Сабор ''Теби горо Романијо''  на Романији и то код манастира Светог Георгија. Ове 2023. године навршило се 18 (осамнест) година од проглашења манастира Светеог Георгија на Равној Романији.

Прочитај више


10. 08. 2023.  

Пантелиндан на Хан Пијеску


Дан успомене св. великомученика Пантелејмона, 9. августа текуће 2023. године, свечано је прослављен на Хан Пијеску. Наиме, Свети Великомученик Пантелејмон је истовремено крсна слава и парохијског храма у Хан Пијеску и Општине Хан Пијесак. Свету архијерејску литургију служио је и проповједао РИЈЕЧ Божију Високопреосвећени Господин Хризостом, митрополит дабробосански, а уз саслужење протојереја-ставрофора Душана Спасојевеића, јеромонаха Владимира Ђуричића, те ђакона Милоша Илића и Срђана Новаковића.  Светој архијерејској литургији присуствовао је начелник општине Хан Пијесак са својим сарадницима и скуштинским одборницима и многобројни гости.

Прочитај више


10. 08. 2023.  

ПАНТЕЛИНДАН НА ВУЧИЈОЈ ЛУЦИ У ОПШТИНИ СТАРИ ГАРД-ХРЕША


Данас је, 09. 08. 2023. године Гоподње у Вучијој Луци, општина Источни Стари Град (Сарајево), прослављен је небески и молитвени заштитник храма у Вучијој Луци  и општине ИСГрад у Хреши, свети великомученик Пантелејмон.
Ујутро у 9:00 часова, звона са овог сеоског храма су призвала народ овога краја на божанствену литургију. Светом Литургијом началствовао је протојереј Никола Ковач, архијерејски намјесник соколачко-паљански, а саслуживали су му протојереј Драгам Матић, парох мокрањски и јереј Никола Поповић, домаћин парох хрешки.

Прочитај више


10. 08. 2023.  

СВЕТОПАНТЕЛИНДАНСКИ САБОР У СЕЛУ ДОЊЕ ВУКОВСКО
НА КУПРЕШКОЈ ВИСОРАВНИ


Данас, 9. августа текуће 2023.године, на дан успомене Светог великомученика Пантелејмона, у купрешком селу Доње Вуковско свечано је прослављен традиционални Светопантелиндански сабор. Ово некада најмногољудније, а данас готово пусто купрешко село, под сводове свог историјског храма сабрало је своје бројне пријератне становнике и пријатеље.  Сабор је започео светом литургијом којом је началствовао протојереј-ставрофор Горан Живковић, архијерејски намјесник травничко-зенички, уз саслужење протојереја-ставрофора Славише Ђурића, пароха бугојанског и домаћина, јереја Марка Ђурића.

Прочитај више


07. 08. 2023.  

Саборно прослављање Светих Пребиловачких и осталих Херцеговачких Мученика

Девете недјеље по Духовима, у Храму Васкрсења Христовог у Пребиловцима богослужбено су прослављени Свети Пребиловачки и остали Херцеговачки Мученици. Благословом Владике Димитрија, Светом Литургијом началствовао је Митрополит Дабробосански, господин Хризостом, уз саслужење преосвећене господе архијереја, Димитрија Захумско-херцеговачког и приморског и Илариона Новобрдског. Преосвећеним Владикама саслуживало је свештенство и свештеномонаштво Епархије Захумско-херцеговачке и приморске, као и гости из других епархија СПЦ.

Прочитај више


05. 08. 2023.  

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ У МОКРОНОГАМА КОД РУДОГ


Данас, 04. августа 2023. године, на дан успомене Свете Марије Магдалине (Благе Марије) Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански, посјетио је село Мокроноге у општини Рудо. Село Мокроноге је смјештено изнад Увца и тик до Прибоја а  на самој граници БиХ-не и Србије. Вјерни народ овог предивног села подигао је цркву у славу божију и помен Свете равноапостолне Марије Магдалине. Прије двије године (2021) цркву је освештао Високопреосвећени Господин Хризостом и овогодишња његова посјета селу Мокроногама је четврта у низу.

Прочитај више


05. 08. 2023.  

СВЕТИ ПРОРОК ИЛИЈА -  СЛАВА ХРАМА У БУСОВАЧИ


Крсна слава храма Светог пророка Илије у Бусовачи свечано је данас на Илин-дан прослављена. Малобројно српско православно становништво из  Бусоваче и околних села окупило се у цркви  у Бусовачи гдје су  достојаснствено прославили храмовну славу.   Свету литургију  служио  је администратор бусовачке парохије, јереј Драгиша Цвјетковић.

Прочитај више


03. 08. 2023.  

ИЛИНДАН У ИЛИЈАШУ


Дан успомене светог пророка Илије, или Илиндан, ове је 2023. године посебно величанствено дочекан и прослављен у Илијашу код Сарајева. Разлог томе лежи у чињеници да је парохијски храм парохије илијашке св. пророка Илије генерално обновљен. Постојећи храм је грађен од 1879. до 1881. године. У више наврата је обнављан, али никада тако стручно и генерално као овом приликом 2022-2023. године за вријеме свештеника Божидара Тановића те Одбора за обнову на челу којег је  Господин Миленко Зупур и предсједника ЦО Илијаш Господина Крајшумовић Велимира. Све је то урађено трудом и залагањем честитих људи Илијаша, истина данас расељаних по читавом свијету. То их није спријечило да љубе свој завичај, да се боре за исти и помажу га.

Прочитај више


03. 08. 2023.  

Илиндан на Влашићу


Црква Светог пророка Илије у селу Витовљу на Влашићу налази сe поред магистралног пута Травник – Кнежево. Освећена је на празник Покрова Пресвете Богородице (14. октобра 1924. године.)  Многи вјерници са Влашића завјетовали су се постом и молитвом Светом пророку како би их сачувао од громова и муња које често цијепају и највеће оморике. Имамо и данас живих свједока којима је гром побио читаво стадо оваца. Управо они су се завјетовали  Светом пророку да ће обнијети литију Светог пророка Илије око овог храма на данашњи дан како би им он сачувао њихово благо.

Прочитај више


27. 07. 2023.  

Крсна слава храма Сабора Светог архангела Гаврила свечано прослављена у Палама

И ове, као и предходних година, у храму Сабора Светог архангела Гаврила свечано прослављена крсна слава овог велељепног храма који је још у изградњи.
Прослава крсне славе је започета у четвртак 25. јула текуће 2023.године служењем празничног вечерњег богослужења. Вечерњим богослужењем је началствовао протојереј Зоран Калајџић уз саслужење протојереја Немање Манџића и присуство великог броја вјерника.

Прочитај више


23. 07. 2023.  

НА ХАН КРАМУ ОСВЕШТАНО ЗЕМЉИШТЕ ЗА БУДУЋИ ХРАМ

Данас у суботу, 22. јула 2023. године на дан успомене св. свештеномученика Панкратија и светих свештеномученика Гламочких и Куленвакуфских, са почетком у 18:30 часова, освештано је земљиште за будући храм Преподобног оца нашег Сисоја Великог и пободен је крст на мјесту будућег олтара господњег. Земљиште је освештао Високопреосвећени Господин Хризостом, митрополит дабробосански уз саслужење: протојереја-ставрофора Бранка Брежанчића, протонамјесника Душка Глигића, јеромонаха Владимира Ђуричића, јереја Дејана Ђуричића и ђакона Срђана Новаковића.

Прочитај више


22. 07. 2023.  

ХРАМОВНА СЛАВА У ВИСОКОМ


Храм Светог великомученика Прокопија у Високом торжествено је прославио своју крсну славу на дан светог велкомученика, 21. јула 2023. године. Храм који је изграђен 1857. године један је од најстаријих православних светиња на подручју Босне и Херцеговине подигнут за вријеме Отомаске империје. Зубом времена, али и намјерним оштећењима током рата 1992-1995. године и послије рата дошло је до оштећења храма. Благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита Дабробосанског Господина Хризостома, донацијама Митрополије и других правних субјеката те залагањем блегочестивих вјерника започета је обнова Храма која траје и дан данас.

Прочитај више


19. 07. 2023.  

ПЕТРОВДАНСКИ  САБОР  У  ГОСТОВИЋУ

У  недељу  по  Петровдану, 16. јула  2023. године, у  Гостовићу  код  Завидовића  одржан  је  црквено  народни  збор  код  храма  Св. Николе  на  Чардаку. Традиција  прослављања  Петровдана  у  Гостовићком  крају  је  дуга, и  то  је  био   главни  збор  који  је  окупљао  Србе  из  Гостовића  али  и  сусједних  српских  села. 
На  овом  мјесту  је  раније  постојала  стара  црква  која  је  била  посвећена  Св. Апостолима  Петру  и  Павлу, а  када  је  порушена  стара  и  направљена  нова  црква  на  Чардаку, иако  је  нова  црква  посвећена  Светом  Николи, народ  је  и  даље  наставио  традицију  зборовања  или  саборовања  о   Петровдану  код  цркве  на  Чардаку
.

Прочитај више


18. 07. 2023.  

НОВО РУКОПОЛОЖЕЊЕ У МАНАСТИРУ ДОБРУНСКА РИЈЕКА


Данас у 6. недјељу по Духовима и на дан успомене светих мученика Јакинта и светог патријарха цариградског Анатолија и осталих Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом митрополит дабробосански служио је свету архијерејску литургију у храму светог оца Николаја архиепископа мириликијског у манастиру Добрунска ријека. Високопреосвећеном су саслуживали: архимандрит Јован Гардовић, протосинђел Михаило Боровић и ђакон Василије Пајевић.

Прочитај више


17. 07. 2023.  

ТРЕЋИ САБОР СВЕШТЕНОМУЧЕНИКА  МИТРОПОЛИЈЕ  ДАБРО-БОСАНСКЕ


Данас у суботу, 15. јула 2023. године са почетком у 09:00 часова, одржан је Трећи све-епархијски сабор свештеномученика митрополије Дабро-босанске. Сабор је одржан у порти храма Светог пророка Илије у Сокоцу. Овом величанственом литургијском и евхаристијском сабрању началствовао је Високопреосвећени Господин Јоаникије, митрополит црногорско-приморски,  уз саслужење митрополита домаћина Његовог Високопреосвештенства Господина Хризостома и бројног свештенства наше митрополије. Саборску бесједу одржао је протојереј-ставрофор проф. др. Владимир Ступар.

Прочитај више


16. 07. 2023.  

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ ПОСЈЕТИО СЕЛО ЧЕМЕРНО


У селу туге, бола уздисаја. Само је то остало од некада предивног планинског села Чемерно у општини Илијаш. Ако никада нисте, драги посјетиоци овог САЈТ-а, осјетили тугу, или доживјели страву бола у злочину убијеног села, кренити преко Нишића и дођите у крвавом злочину убијено село Чемерно у општини Илијаш. 
Околне предивне шуме, богате обраслом травом њиве и пашњаци, без иједне куће или штале, као да вапију ка људима и небесима да виде и чују шта се овдје десило. А десило се нечовјештво. Злочин! И као да чекају повратак некадашње њихове домаћине и становнике који су својим поносом, именом и чашћу овом селу давали смисао и вриједност. И све тако до 10. јуна 1992. године, када изненада у ово село упадоше повампирене усташе из Вареша и Брезе. Добро научени од својих предака без молости и сажаљења поклаше све, и младо и старо, све што се у селу нашло. 

Прочитај више


14. 07. 2023.  

Н А Ј А В А               

ОСВЕЋЕЊЕ ЗЕМЉИШТА БУДУЋЕГ ХРАМА НА ХАН КРАМУ 


Ако Бог да у суботу, 22. јула текуће 2023. године у 18:30 часова, на Хан Краму, Општина Хан Пијесак, Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански, освештаће земљиште за будући храм Преподобног Сисоја Великог и побости крст на мјесту будућег жртвеника храма.
Ово је уистину и ван сваке сумње велики и историјски догађај како за мјештане Хан Крама тако исто и за село Мркаље и Кути и ширу околину.

Прочитај више


14. 07. 2023.                  

СОКОЛАЦ, 15. ЈУЛА 2023. ГОДИНЕ


Са великом духовном радошћу поздрављамо све епархиоте митрополије Дабро-босанке и других епархија наше Цркве и истовремено позивамо све на САБОР СВЕШТЕНОМУЧЕНИКА наше Дабро-босанске митрополије.

Прочитај више


13. 07. 2023.                  

ПЕТРОВДАН У КАЛИНОВИКУ


Данашњи велики празник првоврховних апостола Петра и Павла свечано је и торжествено прослављен у Калиновику.  Свети апостоли Петар и Павле истовремено су крсна слава светог храма у Калиновику  и општине Калиновик. У том духу заједништва протекао је данашњи празник и прослављање светих ап.Патра и Павла.

Прочитај више


12. 07. 2023.                  

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ ПРИМИО ДЕЛЕГАЦИЈУ СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТА САД-а


У понедјељак, 10. јула 2023. године, Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански, примио је високу делегацију Стејт Департманта САД-ва коју је предводила Госпођа Дебора Липштад.

Прочитај више


09. 07. 2023.                  

МИТРОПОЛИТ ХИЗОСТОМ У БУСОВАЧИ


Данас у Пету недјељу по Духовима, 09. јула 2023. године, и на дан успомене Светога Давида Солунског, Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански, посјетио је Бусовачу. Ово је његова друга посјета Бусовачи. У храму св. пророрка Илије Високопреосвећени је служио свету архијерејску литургију и проповједао Ријеч Божију. Високппреосвећеном су саслуживали: протојереј-ставрофор Горан Живковић, јереј Дражен Анџић и ђакон Павле Максимовић.

Прочитај више


09. 07. 2023.                  

ИВАНДАН У ТУРБЕТУ КОД  ТРАВНИКА

На прелијепом брежуљку окружена мирисом липове шуме, као ластино гнијездо, скрила се црква Рођења Светог Јована Крститеља у варошици Турбе. Овдје на мјесту званом Црквине у мјесту Турбе код Травника црква Светог Јована Крститеља  одувијек је привлачила вјернике са свих страна који су долазили и долазе да прославе великог Божијег угодника и заштитника ове парохије Светог Јована пророка, претечу и крститеља Господа нашег Исуса Христа.

Прочитај више


08. 07. 2023.                  

ИВАНДАН НА ЦРКВИНИ КОД БОРИКА


Ивандан или  данашњи празник рођења Светог Јована Крститеља (07. јула текуће 2023) свечано је и торжествено прослављен на Црквини у селу Рађевићи код Борика. Храм св. Јована Крститеља био је премален и претјесан да под своје сводове прими све поклонике ове светиње измакнуте од свијета дубоко у шуми на једном пропланку.

Прочитај више


06. 07. 2023.                  

СЛАВА КОЛА СРПСКИХ СЕСТАРА МИТРОПОЛИЈЕ ДАБРО-БОСАНСКЕ


Коло српских сестара митрополије Дабро-босанске ''Преподобна мати Анастасија српска'', данас је 4. јула 2023. године на сам дан  успомене на Преподобну мајку Анастасију српску  прославило своју заједничку крсну славу у храму светих апостола Петра и Павла у Рудом.
Благословом Његовог Високопреосвештенства митрополита дабробосанског господина Хризостома започета је ова прелијепа молитвена традиција да се на нивоу  цијеле митрополије Дабро-босанске прославља заједничка крсна слава свих кола српских сестара, како би се на тај начин учврстила веза и дошло до веће и боље сарадње између локалних кола.

Прочитај више


06. 07. 2023.                  

ЕПИСКОП АУСТРИЈСКО-ШВАЈЦАРСКИ  ГОСПОДИН АНДРЕЈ
У ИСТОЧНОЈ  ИЛИЏИ


Благословом Његовог Високопреосвештенства митрополита дабробосанског Господина Хризостома Његово Преосвештенство епископ аустријско-швајцарски, италијанско-малтешки Господин Андреј, служио је свету архијерејску литургију у храму Светог Василија Острошког у Источној Илиџи – Добриња (на Вељинама) у  четврту недељу по Педесетници, 02. јула 2023. године.

Прочитај више


05. 07. 2023.                  

ОСВЕЋЕНИ ТЕМЕЉИ НОВОГА ХРАМА У СЕЛУ БОЉЕВИЋИ У ОПШТИНИ БРАТУНАЦ


Данас у 4. недјељу по Духовима, 02. јула 2023. године, а након отслужене свете архијерејске литургије у селу Жљебцу, Високопреосвећени Господин Хризостом, митрополит дабробосански, стигао је у село Бољевићи како би осветио темеље новога храма у овом селу. Високопреосвећени је освештао темеље храма који ће бити посвећен Преподобном оцу Јустину Ћелијском. Ово је први храм у митропололији Дабро-босанској посвећен светом оцу Јустину Ћелијском.

Прочитај више


05. 07. 2023.                  

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ У СЕЛУ ЖЉЕБАЦ УКРАЈ ДРИНЕ


У четврту недјељу по Духовима, 02. јула 2023. године и на дан успомене св. ап. Јуде, брата господњег по плоти, преподобног Пајсија Великог и Светог Јована Шангајског Његово Високопреосвештентво Господин Хризостом, митрополит дабробосански, посјетио је село Жљебац украј Дрине у општини Братунац.

Прочитај више


02. 07. 2023.                  

Патријарх Порфирије на обележавању 31. годишњице великог страдања Срба у Средњем Подрињу и Бирчу

Бљечево, Гниона, Осмаче, Поточари, Карно, Вијогор, Осредак, Чумавичје, Залазје, Ратковићи, Брежани, Загони, Крњичи, Сасе, Залазје, Магашиће, Јежештица, Подравање, Факовићи, Бољевићи, Бјеловац, Сикирић, Кравица, Метаљка, Рупово брдо, Брацан, Ванџићи, Доња и Горња Каменица, Глођанско брдо, Козјак, Маскалића поток, Широки пут и Трешњица само су део листе стратишта на подручју Средњег Подриња и Бирча на којима су пре више од три деценије на најсвирепији начин побијене хиљаде недужних православних Срба.

Сећајући се мученика невино пострадалих на праговима својих кућа, многобројни благочестиви народ окупио се 1. јула 2023. године на традиционалном црквено-народном сабору под називом Да се не заборави испред братуначког храма Успења Пресвете Богородице, где је дочекао Његову Светост Патријарха српског г. Порфирија и високопреосвећену и преосвећену господу архијереје: дабробосанског Хризостома, зворничко-тузланског Фотија, аустријско-швајцарског Андреја, будимљанско-никшићког Методија, ваљевског Исихија, захумско-херцеговачког Димитрија и шабачког Јеротеја.

Прочитај више


29. 06. 2023.                  

ВИДОВДАН У АНДРИЋГРАДУ


Велики дан и празник Видовдан и ове је 2023. године Благости Господње свечано и торжествено прослављен у Вишеграду, односно Андрић граду у храму Светог кнеза Лазара Косовског великомученика. Свету архијерејску литургију  са почетком у 09:00 часова служио је Високопреосвећени Господин Хризостом, митрополит дабробосански, а уз саслужење: протојереја-ставрофора Александа Топаловића и Предрага Масала, протојереја: Михаила, Средоја и Душана Андрића, јереја Сава Трифковића и ђакона Василија Пајевића.

Прочитај више


 

29. 06. 2023.                  

Честитка Митрополита дабробосанског Господина Хризостома Његовој Еминенцији Господину Хусеину Кавазовићу
Реису Исламске заједнице у БиХ-ни поводом Курбан Бајрама

        Ваша Еминенцијо,

            Искрено и од срца честитамо Вама лично, вашој породици, Ријасету Исламске заједнице и свим вјерницима исламске вјероисповијести овогодишњи Курбан-бајрам.

Прочитај више


26. 06. 2023.                  

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ У ПОЛОМУ КОД БРАТУНЦА


Данас, 25. јуна 2023. године, у трећу Недјељу по Духовима и на дан успомене преподобних отаца Петра Атонског и Онуфрија Великог Египатског, Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански, посјетио је село Полом украј Дине код Братунца. У храму Светитеља Саве, првог архиепископа и просвјетитаља српског служио је свету архијерејску литургију и проповједао ријеч божију. Прије свете литургије Високопреосвећени је извршио чин освећења овог  обновљеног храма.

Прочитај више


24. 06. 2023.                  

БЛАГОСЛОВЕН КОЈИ ДОЛАЗИ У ИМЕ ГОСПОДЊЕ!

ПАТРИЈАРХ СРПСКИ ПОРФИРИЈЕ
У МИТРОПОЛИЈИ ДАБРО-БОСАНСКОЈ

MИТРОПОЛИЈА ДАБРО-БОСАНСКА и
ЦРКВЕНА ОПШТИНА БРАТУНАЦ

имају част и задовољство обавјестити благочестиви и христољубиви народ Митрополије и цјелокупну српску јавност, а нарочито ону из Средњег Подриња и Бирча, да Његова Светост Патријарх Српски Господин ПОРФИРИЈЕ долази у посјету нашој МИТРОПОЛИЈИ!
Његова Светост Господин Порфирије, патријарх српски, долази нам у суботу, 1. јула, у Братунац како би се са свима нама - Митрополитом, свештенством и вјерним народом, како наше Митрополије тако исто и других епархија наше Цркве, МОЛИТВЕНО сјетио  мученика и страдалника Средњег Подриња и Бирча пострадалих и палих на бојном пољу у отаџбинско-одбрамбеном рату од 1992-1995. године, те свих пострадалих и јуначки палих кроз вијекове за јединство и слободу Српског народа.

Прочитај више


18. 06. 2023.                  

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ У КИЈЕВУ КОД ТРНОВА


Село Кијево смјештено је у сјеверозапаном дијелу општине Трново у Републици Српској. Заправо, оно лежи на лијевој падини кањона ријеке Жељезнице и регионалног пута Фоча - Сарајево.  Иако је током рата 1992-1995. године 90% спаљено и расељено након Дејтонског споразума Кијево се већим дијелом обновило и  шта више од 2004-2008. године у селу је подигнута омања црква посвећена св. пророку Илији.

Прочитај више


17. 06. 2023.                  

САБОРНА ЛИТУРГИЈА У 12. ОКРУГУ У БЕЧУ


Недјеља свих светих , 11. јуна текуће 2023. године, била је посебна и једиствена у 12. (дванестом) бицирку великога и историјског града Беча (Вијене). Наиме, данас је у порти храма св. арх. Михаила саборно-православну Његова Светост патријар српски Господин Прфирије служио свету архијерејску литургију уз саслужење архијереја из патријаршија: Антиохијске, Руске , Српске и Румунске те из Митрополије Чешке и Словачких земаља. Предивна православна Саборност у Бечу, једном од најважнијих историјских центара римокатоличаства.

Прочитај више


17. 06. 2023.                  

ДОКСОЛОГИЈА У ЛИНЦУ


Његова Светост патријарх српски Господин Порфирије са пратњом - архијерејима и свештенством  које је у пријеподневним сатима учествовало у освећењу новоподигнуте спомен капеле у Маутхаузену стигао је данас, 10. јуна текуће 2023. године у 17:00 часова,  у  Линц, трећи град по величини у Аустрији. Тим поводом епархија Аустријско-швајцарса и Црквена општина Линц приредили су величанствени дочек Његовој Светости.

Прочитај више


17. 06. 2023.                  

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ У МАУТХАУЗЕНУ


Поводом освећења новоподигнуте спомен капеле Новомученика српских у Маутхаузену у Горњој Аустрији, а које се случило у Суботу, 10. јуна текуће 2023. године Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански, посјетио је епархију Аустријско-швајцарску и учествовао у чину троносања ове спомен капеле.

Прочитај више


17. 06. 2023.                  

Парастос у манастиру Св. Георгија на Равној Романији


У петак, 16. јуна текуће 2023. године  у 12:00 h у манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији служен је парастос погинулим војсковођама, војницима и настрадалом народу сарајевско - романијске регије а у оквиру обиљежавања годишњице одбране Сарајевско – романијеске регије. Обиљежавање овог значајног датума одржава се у организацији  Владе Репулике Српске - Министарства борачко - инвалидске заштите. 
Парастос је служио: архимандрит Андреј (Ковачевић), настојатељ манастира Светог Великомученика Георгија на Равној  Романији уз саслужење: протојереја – ставрофора Мила Рацковића, јеромонаха Владимира (Ђуричића) намјесника манастира Кнежина, протојереја Милорад Милинковић  и јереја Дражена Делића.

Прочитај више


17. 06. 2023.                  

ЗАВРШЕНИ МАТУРСКИ ИСПИТИ ЗА 23. ГЕНЕРАЦИЈУ БОГОСЛОВА


У сриједу, 7. јуна 2023. године, почела је израда писменог рада за приправнике 23. генерације (2018 – 2023) Богословије Светог Петра Дабробосанског у Фочи. Изасланик Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве је протојереј-ставрофор проф. др Драгомир Сандо, а разредни старјешина ове генерације богослова је господин Александар Љубинац.

Прочитај више


09. 06. 2023.                  

НОВО МОНАШЕЊЕ У МИТРОПОЛИЈИ ДАБРОБОСАНСКОЈ


Вечерас је, 8. јуна (26. маја) 2023. године на  дан успомене светих апостола Карпа и Алфеја на вечерњем богослужењу,  Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански,  замонашио по чину мале схиме Данила  Дувњака, искушеник манастира Добрунска Ријека код Вишеграда давши му монашко име  Тихон, а по светом Тихону Задонском. Овом чину осим монаштва митрополије присуствовали су и многобројни гости, прије свега из Илијаша и Подлугова, у ком је 1977. године рођен новозамонашени монах Тихон.

Прочитај више


07. 06. 2023.                  

ДУХОВСКИ ПОНЕДЕЉАК У УСТИКОЛИНИ


Други дан великог празника Педесетнице или Силаска Духа Светога на апостоле свечано је прослављен у мјесту Устиколина на Дрини у храму овог празника. Свету архијерејску литургију служио је и Ријеч Божију проповједао  Високопреосвећени Господин Хризостом, митрополит дабробосански, а уз саслужење протојереја Душана Андрића и Љубомира Пријовића те ђакона Младена Старовића. 

Прочитај више


06. 06. 2023.                  

ПРАЗНИК ИЗЛИВАЊА СВЕТОГА ДУХА НА АПОСТОЛЕ НА КУПРЕСУ


Данашњи, 04. јуна 2023. године, велики празник Духа Светога свечано је и празнично прослављен на Купресу. Овом великом празнику посвећена је црква у Новом селу у парохији Благајској на Купрешкој висоравни. Свету архијерејску литургију служио је Високопреосвећени Господин Хризостом, митрополит дабробосански, уз саслужење протојереја-ставрофора Ранка Билинца, протојереја Драгана Матића и ђакона Павла Максимовића.

Прочитај више


05. 06. 2023.                  

ПРОСЛАВЉЕНА  СЛАВА  МАНАСТИРА  ВОЗУЋИЦА

Свечано  и  достојанствено, како  и  приличи  данашњем  дану  и  празнику, у  манастиру  Возућица  у  Возућој  код  Завидовића  данас  је  прослављена манастирска  слава. Празник  Силаска  Св. Духа  на  апостоле  у  народу  познатији  као  Духови  прославља  се  као  слава  манастира  Возућица  од  1865. године  када  је, након  генералне  обнове  која  је  трајала  од  1856.  до  1859. године, извршено  освећење  овог  манастира  на  други  дан  Духова  1865. године. Колико  је  значајан  манастир  Возућица  за  Возућане  говори  њихово  присуство  на  богослужењима  о  свакој  свечаној  прилици  која  се  прославља  у  Возућици.

Прочитај више


03. 06. 2023.                  

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ У ЏИМРИЈАМА КОД ХАН ПИЈЕСКА


Данас, 04. јуна 2023. године, поводом дана успомене на равноапостолене свете цареве Константина Великог  и његове мајке  Јелене Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански, посјетио је село Џимрије код Хан Пијеска. Високопреосвећени је стигао у ове прелијепо планинско мјесто поводом крсне славе храма у Џимријама св. царева Константина и Јелене.

Прочитај више


01. 06. 2023.                  

Крсна слава храма у Чаваринама

У седму недељу по Васкрсу, 28. маја 2023. године, на дан успомене Светих Отаца Никејског/Првог васељенског сабора прослављена је храмовна слава у селу Чаварине, надомак Сокоца. Прослава славе је започела звонима који су означили почетак свете литургије којом је началствовао протојереј-ставрофор Младен Видаковић, уз саслужење јеромонаха Владимира Ђуричића и ђакона Срђана Новаковића.

Прочитај више


26. 05. 2023.                  

ВЕЛИКА СПАСОВДАНСКА ЛИТИЈА У ИСТОЧНОМ  НОВОМ  САРАЈЕВУ


Поводом великог празника Вазнесења Господа нашег Исуса Христа и крсне славе ЦО Лукавица и Општине Источно Ново Сарајево, данас је са почетком у 18:00 часова одржана велика спасовданска литија у Лукавици. Литију је предводио Високопресвећени митрополит дабробосански Господин Хризостом са свим свештенством архијерејског намјесништва сарајевског.

Прочитај више


26. 05. 2023.                  

СПАСОВДАН У МАНАСТИРУ ВАРДИШТЕ

 У манастиру Вазнесења Господњег у Вардишту код Вишеграда свечано је прослављена манастирска  крсна слава.
Светом литургијом началствовао је архимандрит  Јован Гардовић духовник манастира уз саслужење: протојереја -ставрофора Александра Топаловића, протојереја-ставрофора Богдана Станишића и јереја Сава Трифковића. Светој литургији присуствао је велики број вјерног народа из вардишке  парохије и житеља околних мјеста.

Прочитај више


25. 05. 2023.                  

СПАСОВДАН У ПОДГРАБУ


Данашњи (25. маја 2023) велики празник Христовог вазнесења  на Небеса, кога још називамо Спасовданом, свечано је и торжествено прослављен у Подграбу надомак Пала. Прелијепи храм у овом питомом мјесту посвећен је Спасовдану. Данас је био претјесан да би под своје сводове примио све који су се сабрали на овај велики празник.

Прочитај више


25. 05. 2023.                  

КРСНА СЛАВА ЦРКВЕ СВЕТИХ КИРИЛА И МЕТОДИЈА У ГОРЊОЈ ЈОШАНИЦИ


Село Горња Јошаница налази се на територији општине Фоча. Скривено у брдима и шумама у сјеверном подручју општине Фоча  задњих неколико година све више и више се открива свијету и свједочи своју историју. Захваљујући томе сазнајемо истину о великој трагедији овог села која се догодила 19. децембра 1992. године, али и о лаганом васкрсавању овог тугом и болом угашеног села. Наиме, 19. децембра 1992. године тачно на светог оца Николаја којег је већина домаћина овог села славима, рано ујутру, ненаданао и неочекивано у село су као прави разбојници и злочинци  упали припадници ткз. армије БиХ-не из Горажда и поклали и поубијали десетине људи, жена и дјеце, - свакога ко није успио побјећи и склонити се од усташке каме. Била је то мини ханџар ''дивизија'' разбојника.

Прочитај више


24. 05. 2023.                  

Храмовна слава у Рељеву - Никољице 2023.

.................

У понедјељак, 22.маја 2023. године, у препуном рељевском храму, у спомен празника преноса моштију Светог оца Николаја из Мире у италијански град Бари служена је света литургија.  
Рано јутарње сунце наговијестило је диван и топлотом испуњен дан што је доприносило свеукупном слављу. Евхаристијским сабрањем началствовао  је протојереј-ставрофор Миомир Зекић, а саслуживали су му протојереј-ставрофор Миломир Ковач, протојереј - ставрофор Ранко Билинац, протојереј - ставрофор Чедомир Ђелмо, протојереј Милорад Милинковић и јереј Бојан Кулашевић.

Прочитај више


23. 05. 2023.                  

У ФОЧИ ВЕЛИЧАНСТВЕНА ПРОСЛАВА СВЕТОГ ОЦА НИКОЛАЈА- КРСНЕ СЛАВЕ СТАРОГ ХРАМА И ОПШТИНЕ ФОЧА

Дан успомене Светог оца Николаја, архиепископа мириликијског чудотворца, односно преноса његових часних моштију из Мире Ликијске у Бари у Италији, данас је, 22. маја 2023. године, величанствено је обиљежен и прослављен и у храму светитеља и у граду Фочи. Прослављање светог оца Николаја отпочело је у древном храм светитеља светом архијерејеком литургијом коју је служио Високопреосвећени митрополит дабробосански Господин Хризостом. Високопреосвећеном Господину Митрополиту саслуживали су протојереји Душан Андрић и Љубомир Пријовић, јереји Ранко Ковач и Синиша Божић и ђакон Младен Старовић.

Прочитај више


23. 05. 2023.                  

САБОР И СЛАВА У ДОБРУНСКОЈ РИЈЕЦИ

Поводом крсне славе манастира Светог Николаја у Добрунској Ријеци - празника преноса моштију - окупио се велики број вјерника да учествује молитвено и саборно у овом празничном догађају.
Иако овај, вишеградски крај има већи број манастира и сеоских цркава, свака слава било које од тих светиња прилика је да се сусретну и друже многе разасуте породице. Тако је данас било у Добрунској Ријеци на прослави овог великог празника.

Прочитај више


21. 05. 2023.                  

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ НА ПАЛАМА


Данас у шесту недјељу по Васкрсу или недјељу о слијепом, 21. маја 2023. године, и на дан успомене светог јеванђелиста Јована Богослова Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански, посјетио је Пале и у храму светог архангела Гаврила служио свету архјерејску литургију.

Прочитај више


16. 05. 2023.                  

Освештани крстови и звона за храм Светог  Василија Острошког Чудотворца  у Увцу


У селу Увац код  Рудог по благослову Његовог Високопреосвештенства митрополита дабро-босанског Господина Хризостома освећена су звона и благословени су крстови за храм Светог Василија Острошког у Увцу, који се још гради. Звана и крстови освећени су  на дан успомене Светог Василија Острошког Чудотворца, у петак 29. априла/ 12. маја 2023. године у поподневним часовима (17:00). Чиновима освећења началствовао је протојереј-ставрофор Александар Топаловић, архијерејски намјесник вишеградско-гораждански, уз саслужење: протојереја-ставрофора Сава Брадоњића и Живка Васића,  протојереја Жарко Савић и јереја Марка Марковића.

Прочитај више


14. 05. 2023.                  

ОСВЕЋЕЊЕ ТЕМЕЉА ПРИПРАТЕ ХРАМА МАНАСТИРА ОЗЕРКОВИЋА


Данас је, 13. маја 2023. године, на дан успомене св. ап. Јакова Зеведејева, Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански освештао темеље нове велике припрате храма Пресвете Тројице у манастиру Озерковићи. Задњих 5-6 година манастирски храм постао је премален и претјесан да прими све поклонике ове свете обитељи. Отуда се појавила потреба за проширење постојећег храма који је основан 2002. године. Осјећајући ту потребу Високопреосвећени Господин Хризостом предложио је доградњу велике припрате. Темељи исте данас су благословљени и освећени, а претходним трудом и свесрдним залагањем игумана Георгија Станковића, намјесника ове свете обитељи и њених поклоника.

Прочитај више


13. 05. 2023.                  

ПРАЗНИК СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ У ФОЧИ

Данас, 12. маја текуће 2023. године, на празник Светитеља Василија Острошког Чудотворца, свечано је прослављена Крсна слава  Православног богословског факултета у Фочи, којег је патрон управо Светитељ Василије Острошки Чудотворац.

Прочитај више


12. 05. 2023.                  

ДАН УСПОМЕНЕ СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ


Данас, 12. маја 2023. године,  на дан успомене светог Василија Острошког чудотворца храм у Добрињу на Вељинама у Источном Сарајеву  посвећен светитељу био је и премален и претјесан да под своје сводове прими све оне који су данас похрлили ка светом храму. Свету архијерејску литургију служио је Високопреосвећени митрополит дабробосански Господин Хризостом уз саслужење архимандрита Андреја Ковачевића, настојатеља манастира св. Георгија – Равна Романија, протојереја-ставрофора: Чеде Ђуреиновића, Ранка Билинца, Јадрана Даниловића, протојереја Дарка Даниловића, протoнамјесника Бојана Зекића и ђакона Божидара Васиљевића.

Прочитај више


12. 05. 2023.                  

КРСНА СЛАВА МАНАСТИРА СВ. САВЕ НА ГОРЊОЈ ЛИJEСЦИ


Један од најмађих по оснивању манастира митрополије Дабро-босанске - манастир Светога Саве на Горњој Лијесци код Вишеграда данас је 10. маја 2023. године прославио своју Крсну славу, - дан успомене на спаљивање моштију св. Саве на Врачару. Наиме, овај немили догађај десио се 1594. године. Да би заплашио српске устанике у Банату и сломио њихов морал борби за слободу, велики везир Отоманске империје познат по својој бруталности и окрутности Синан-паша наредио је да се мошти Светог Саве донесу из Милешеве у Београд и да се јавно спале на Врачару.

Прочитај више


12. 05. 2023.                  

У Палама промовисан роман „Лаодикија“ јеромонаха Серафима Глигића


Роман „Лаодикија“, аутора јеромонаха Серафима Глигића из манастира Светог Николаја у Добрунској Ријеци недалеко од Вишеграда, промовисан је 10. маја 2023. године у сали „Културно-спортског центра“ у Палама.
Тема је, како је истакао јеромонах Серафим, упозорење данашњем човјеку који лута, удаљава се од Бога и природног поретка и тражи смисао живота свугдје само не тамо гдје је најважније и најпотребније – у Господу Исусу Христу и цркви Његовој.

Прочитај више


08. 05. 2023.                  

У РОМАНИМА КОД КАЛИНОВИКА ОСВЕШТАНИ ТЕМЕЉИ ХРАМА


У селу Романи код Калиновика прије 60-70 година све је врвило од живота. Радило се,  рађало се и благословено живјело. А онда, изненада ''одлучише'' да сво село раселе, његове житеље које-куда иселише или прогнаше. Тада рекоше ''зарад домовине и њене армије'' и честити Срби патриоте и отаџбинољубци све дадоше. И тако село Романи опусти. Остаде без својих старосједиоца, који су са голог крша муком, знојем  и крвљу све стварали. И гле чуда, послије толико година, када ''домовина умрије, или боље рећи, када је убише'' а са њом нестаде и њена армија, гле Срби, тај чудесни народ, однекуд попут ласта долетјеше и почеше правити прво гњијездо у Романима. Почеше правити цркву око које ће се они, ако Бог да, окупљати, савијати и полако  своје домове обнављати.

Прочитај више


08. 05. 2023.                  

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ ПРОСЛАВИО КРСНУ СЛАВУ


Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански, и ове је 2023. године Благости Господње, свечано је славски прославио своју крсну славу Светог великомученика и побједоносца Георгија. У 09:00 часова служио је свету архијерејску литургију у саборном храму у Сарајеву.

Прочитај више


03. 05. 2023.                  

ПРВА МОНАШEЊА У МАНАСТИРУ ГРАЂЕНИКУ


У новоподигнутом манастиру Преображења Господњег Грађенику, или боље речено у манастиру који се још гради, у селу Трнавци, општина Рудо, вечерас се 02. маја 2023. године, случио велики и историјски догађај, а то су прва монашења у овом манастиру.
Наиме, на приједлог и молбу високопреподобног архимандрита Кипријана Топаловића, ктитора и настојатеља ове свете обитељи, вечерас је Високопреосвећени Господин Хризостом, митрополит дабробосански, чином мале схиме замонашио двије искушенице ове свете обитељи и то: Милку Драгишић давши јој монашко име Ангелина и Јелену Дробњак давши јој монашко име Анастасија.

Прочитај више


01. 05. 2023.                  

НЕДЕЉА МИРОНОСИЦА У ТРАВНИКУ


Трећа недеља по Васкрсу посвећена је светим женама мироносицама, које дођоше врло рано у први дан  седмице на гроб носећи са собом уља и мирисе да помажу тијело Исусово. То су оне жене из јеванђеља које гледаху из прикрајка ''гдје га положише''.
Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански, данас је 30. априла 2023. године, у свету Недељу жена мироносица служио свету архијерејску литургију у храму Успенија Пресевте Богородице у Травнику. Високопреосвећеном Господину Митрополиту саслуживали су протојереји-ставрфори: Ранко Билинац, Горан Живковић и Славиша Ђурић, протојереј Марко Малеш и ђакон Павле Максимовић.

Прочитај више


28. 04. 2023.                  

ПОЧЕЛО ГРАЂЕЊЕ ХРАМА У РОМАНИМА КОД КАЛИНОВИКА

Село Романи налази се 5 км југозападно од Калиновика. Некада је бројало око 250 становника у 30 домова и то у породицама: Панџић, Поповић, Галинац, Окука и Папић. На жалост, седамдесетих година двадесетог века, а након формирања војног полигона ЈНА на ''Калиновику'', сви ромањани били су приморани да напусте своја огњишта. Село је умрло. Након 50-60 година од ''дављења''  села Романи, гле, оно чудесно почиње да васкрсава и то не на обичан начин, већ на свети начин, градњом цркве св. оца Николаја, архиепископа мириликијског чудотворца.

Прочитај више


28. 04. 2023.                  

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ ПОСЈЕТИО ОПУСТЈЕЛО СЕЛО ЧЕМЕРНИЦУ  ИЗНАД  ИЛИЈАША


Село Чемерница смјештено је на планини Чемерска изнад Илијаша и на надморској висини преко 1200 м'. Оно је данас, на жалост, свједок недавно прошлог времена деструкције и свеуништења девизу којег је ''кољи и пали све што је српско'' изговорио извјесни А. Дудаковић. По димензији свеспаљивања свега што је српско оно би могло послужити као материјална парадигма холокауста.  Десетине темеља спаљених кућа и  још увијек шумон незахваћене ливаде и пашњаци свједоче о неким добрим временима и љепотама које су овдје стваране. Прије свега овдје  је стваран живот -  живјело се, радило се и рађало се. Управо онако како је Бог благословио.
Поглед са ове планне сјеверо-западно ''пуца'' према Влашићу, југозападно према планинским љепотицама: Игману, Бјелашници и Трескавици. 

Прочитај више


26. 04. 2023.                  

Васкршњи концерт СПД ,,Слога" у цркви Преображења Христовог у Сарајеву

Благословом Његовог Високопреосвештенства митрополита дабробосанског Господина Хризостома у недељу 23. априла 2023. године одржан је Васкршњи концерт Српског пјевачког друштва ,,Слога" у цркви Преображења Христовог у Новом Сарајеву. СПД ,,Слога" у сарадњи са СХУ ,,Добротвор" и свештенством ове цркве организује Васкршње концерте, сада већ шести пореду, а што је прерасло у лијепу традицију.

Прочитај више


24. 04. 2023.                  

ТОМИНА НЕДЕЉА У МАНАСТИРУ КНЕЖИНИ


Данас је у недјељу антипасхе или недјељу св. ап. Томе,  23. маја 2023. године, Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, служио свету архијерејску литургију у манастиру Кнежини код Сокоца. Високопреосвећеном Господину митрополиту саслуживали су архимандрит Андреј Ковачевић, настојатељ манастира Равна Романија и протојереј-ставрофор Миле Рацковић, умировљени парох брезански и ђакон Срђан Новаковић, проф. православне вјеронауке у Сокоцу.

Прочитај више


24. 04. 2023.                  

ЛИТУРГИЈСКО  САБРАЊЕ  У   МАНАСТИРУ  УДРИМ 
ПОВОДОМ  МАЛОГ  ВАСКРСА

Данас, у  недељу  Томину – мали  Васкрс, 23.априла 2023. године, у  манастиру  Удриму  код  Завидовића  служена  је  света литургија. Ово  је  традиционално  окупљање  вјерника  у  манастиру  и  прослављање  великог  празника  Васкрсења  Христова.
Као  и  претходних  година и  данас  је  молитвено   учешће  на  светој литургији  узело  велики  број  Гостовићана  који  су  расељени  по  разним  градовима  Републике  Српске, а  врло  радо  долазе  у свој родни  крај.

Прочитај више


24. 04. 2023.                  

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ ПРИМИО У ПОСЈЕТУ АПОСТОЛСКОГ НУНЦИЈА У САРАЈЕВУ


Данас је, 21. април текуће 2023. године у 10: часова, Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански, примио у посјету Његову Екселенцију апостолског нунција у Сарајеву Преузвишеног монсињора Франсис Асизи Чаликата.

Прочитај више


19. 04. 2023.                  

ТРЕЋИ ДАН ВАСКРСА У БРАТУНЦУ


Трећи дан Васкрса, 18. април текуће 2023. године, свечано је прослављен у храму Успенија Пресвете Богородице у Братунцу. Са почетком у 10:00 часова Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански, служио је свету архијерејску литургију. Високопреосвећеном Господину Митрополиту саслуживали су: игуман Методије Петричевић, настојатељ манастира Сасе, протојереј-ставрофор Душан Спасојевић, архијерејски намјесник сребреничко-подрински и ђакон Милош Илић.

Прочитај више


19. 04. 2023.                  

ДРУГИ ДАН ВАСКРСА У СОКОЦУ


Данас на Други дан Васкрса, 17. априла текуће 2023. године, Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански, служио је свету архијерејску литиргију у храму св. пророка Илије у Сокоцу. Високопреосвећеном Господину Хризостому саслуживали су протојереји-ставрофори: Илија Чупић и Младен Видаковић те ђакони Урош Билић и Срђан Новаковић. За пјевницом су пјевали студени Богословског факултета у Фочи и Богослови богословије из Фоче.

Прочитај више


19. 04. 2023.                  

ВАСКРСЕЊЕ ХРИСТОВО У ВУЧИЈОЈ ЛУЦИ


Овогодишњи (2023) Васкрс свечано је и литургијски прослављен  у парохији Хрешкој у Вучијој Луци, општина Источни Стари град Сарајево.
Радост празника објавила су звона са храма светог великомученика Пантелејмона. У 7:00 часова кренула је васкрсна литија и трокраки опход око храма,у којој су учешће узели вјерни парохијани. У наставку је јереј Никола Поповић, парох хрешки служио свету литургију.

Прочитај више


19. 04. 2023.                  

ВАСКРС У ХРАМУ СВЕТОГ ОЦА НИКОЛАЈА У ФОЧИ

Празник над празницима - Христово Васкрсење, свечано и молитвено прослављено је у храму Светог Оца Николаја у Фочи. Молитвено сабрање вјерника почело је у 05:00 часова трократним опходом око храма, а у наставку је служено Пасхално јутрење и Света Литургија.

Прочитај више


19. 04. 2023.                  

ВАСКРШЊИ ПРАЗНИЦИ У ПАРОХИЈИ ШТРБАЧКОЈ

Ових  васкршњих дана љета Господњег 2023. у парохији штрбачкој свечано је торжествено прослављен најрадоснији и највећи наш хришћански празник над празницима – Васкрсење Господа Исуса Христа. Уистину је било и лијепо и свечано.
Уз присутво великог броја вјерника у Велики четвртак навече читана су Јеванђеља о страдању Господа Исуса Христа. У Велики петак изнесена је плаштаница.

Прочитај више


18. 04. 2023.                  

ПАСХАЛНО ЈУТРЕЊЕ И ЛИТУРГИЈА У САБОРНОМ ХРАМУ У ПАЛАМА

Приђите благовеснице, и Сиону реците:
Прими од нас радост благовешћа, Васкрсења Христовог,
весели се, ликуј и радуј се Јерусалиме,
видевши Цара Христа где излази из гроба као женик.
(Пасхална стихира)

У 23:00,  16. априла ове 2023. године Господње звона на храму Сабора Светог архангела Гаврила у Палама означила су почетак Пасхалног јутрења. Мноштво вјерника је похрлило у храм како би присуствовали и узели учешћа у овом Светом богослужењу. И поред своје величине и пространости, храм и порта били су испуњени вјерним народом овога краја.

Прочитај више


18. 04. 2023.                  

ВАСКРС У ХРАМУ СВЕТИХ ПЕТРА ДАБРОБОСАНСКОГ И ВАСИЛИЈА  ОСТРОШКОГ У ФОЧИ

Празник над празницима и радост над радостима Христово Васкрсење, свечано је прослављен у Богословији Светог Петра Дабробосанског у Фочи.

Прочитај више


18. 04. 2023.                  

Васкршњи понедељак у Вишеградској Бањи

На Васкршњи понедељак у Вишеградској Бањи служена је Света литургија коју су служили протојереј-ставрофор Богдан Станишић и протојереј-ставрофор Драган Вукотић.

Прочитај више


18. 04. 2023.                  

Васкрсење Христово и радост Празника у Андрићграду

Сабравши се у поноћ поводом највећег хришћанског Празника, вјерни народ Вишеграда евхаристијски је прославио Васкрсење Господа нашега Исуса Христа у храму Светог цара Лазара у Андрићграду.

Прочитај више


17. 04. 2023.                  

ВАСКРС У СВЕТОСАВСКОМ ХРАМУ У ФОЧИ

Васкрсење Христово, и овог љета Господњег 2023-ег, торжествено је прослављенo евхаристијским сабрањем у храму Светог Саве у Фочи.

Прочитај више


17. 04. 2023.                  

ПРАЗНИК ВАСКРСЕЊА ХРИСТОВОГ ПРОСЛАВЉЕН У ВИШЕГРАДУ


Припреме за прославу празника Васкрсења Христовог ове године у храму Рођења Пресвете Богородице у Вишеграду започеле су свакодневним богослужењима цијеле Велике седмице. Велики Четвртак је обиљежен служењем литургије, као и јутрењем са читањем јеванђеља о Христовим страдањима.

Прочитај више


17. 04. 2023.                  

ВАСКРС У ЧАЈНИЧУ


Највећи хришћански празник Васкрсење Господа нашег Исуса Христа, саборно и свечано је прослављен у Чајничу. Након литије око храма и пјевања пасхалних стихова служена је света литургија.
Литургијом је началствовао старјешина храма протојереј Драгиша Симић, а њему су саслуживали: јереј Дамјан Радовић, ђакон Младен Максимовић и ђакон Угљеша Скоко.

Прочитај више


17. 04. 2023.                  

У БОРИКАМА СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН ВАСКРС


Празник Васкрсења Христовог молитвено је прослављен у Борикама у храму Светих апостола Петра и Павла.

Прочитај више


17. 04. 2023.                  

Прослава Васкрса на Бијелом Брду

Најрадоснији хришћански празник над празницима Васкрсења Господа и Спаса нашег Исуса Христа и ове године је прослављен свечано и молитвено  у парохији бјелобрдској на Бијелом Брду.
После литије око храма служена је Света Литургија у 5:00 часова којом је началствовао протојереј-ставрофор Живко Васић.

Прочитај више


17. 04. 2023.                  

ПРОСЛАВА ВАСКРСА НА КУПРЕШКОЈ ВИСОРАВНИ

 

Широм Купрешке висоравни са нарочитом радошћу дочекан је и молитвено прослављен свеспасоносни празник Васкрсења Господњег.
На дан празника Васкрсења Господњег, у 10.00 часова, звона са благајског Храма огласила су почетак Васкршње Литургије и Храм Пресвете Тројице испуни се благочестивим народом који се окупио да узме учешћа у Светој Литургији и да се кроз Тијело и Крв Христову сусретне са Васкрслим Господом.

Прочитај више


16. 04. 2023.                  

ПАСХАЛНО ВЕЧЕРЊЕ У САРАЈЕВУ


Пасхално вечерње је вечерње које се служи само на Пасху, односно на Васкрс. Тако је било и ове 2023. године у Сарајеву у саборној цркви. Са почетком у 17:00 часова овогодишње пасхално вечерње служио је Високопреосвећени Господин Хризостом, митрополит дабробосански, а уз саслужења: протојереја- ставрофора проф. др. Владислава Топаловића, протојереја-ставрофора: Чеде Ђуреиновића, Илије Чупића, проф. др. Владимира Ступатра, протојереја: Марка Главаша, Вихора Клопановића, Миљан Рађеновић, Велимир Дивљановић, протонамјесник Младен Дробњак и ђакон Будимир Гардовић.

Прочитај више


16. 04. 2023.                  

ВАСКРС У САРАЈЕВУ


Највећи празник нашег спасења, наше Цркве и Хришћанства данас је 16. априла 2023. године генерално свечано прослављен  у свим храмовима митрополије Дабро-босанске. Посебно је било радосно и свечасрки у Сарајеву у ком су храмови били премали и претјесни да приме све оне који су данас похрлили да литургијски прославе празник Васкрсења Господа нашег Исуса Христа.

Прочитај више


16. 04. 2023.                  

ВЕЛИКИ ПЕТАК У САРАЈЕВУ


Велики петак ове 2023. године протекао је у невјероватном тиховању и молитеној атмосфери. Једноставно речено сарајлије поштују Велики петак. У саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у 17:00 часова Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански, служеио је са свештенством храма  вечерње са изношењем плаштанице, а у 19:00 часова јутрење Велике суботе са оплакивањем погребења Господа и Спаса нашег Исуса Христа. 

Прочитај више


14. 04. 2023.                  

ВЕЛИКО БДЕНИЈЕ У САРАЈЕВУ


Вечерас на Велики четвртак, 13. априла текуће 2023. године, са почетком у 17:00 часова у саборној цркви у Сарајеву отпочело је служење великог бденијија (јутрења Великог петка). Ово посебно бденије препознатљиво је по томе што се на њему чита 12 (дванест) јеванђеља о страдању Господана нашег Исуса Христа.
Бденије је служио Високопреосвећени Господин Хризостом, митрополит дабробосански уз саслужење протојереја-ставрофора проф. др. Владимира Ступара, јереја Немање Ђуреиновића и ђакона Будимира Гардовића.

Прочитај више


14. 04. 2023.                  

ВЕЛИКИ ЧЕТВРТАК НА РАВНОЈ РОМАНИЈИ


Данас, 13. априла 2023. године на Велики четвртак –  на дан и празник  свете тајне евхаристије Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански служио је свету архијерејски литургију Светог Василија Великог у манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији. Високопреосвећеном Господину Митрополиту саслуживали су: јеромонах Владимир (Ђуричић), јереј Дражен Делић и ђакон Вукота Вишњевац.

Прочитај више


12. 04. 2023.                  

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ УПУТИО ВАСКРШЊУ ПОРУКУ


Поводом Васкрсе текуће 2023. године Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански, данас је 12. априла, преко средстава информисања упутио  своју васкршњу поруку.

Прочитај више


10. 04. 2023.                  

Цвјетна недеља у храму Светог Николе у Фочи


На Цвјетну недељу, односно на празник Уласка Господа Исуса Христа у свети град Јерусалим, 9. априла текуће 2023. године служена је Света литургија под сводовима овог велељепног храма. Уз присуство великог броја вјерног народа Фоче Светој  литургијом началствовао је јереј Стефан Андрић уз саслужење протојереја Александра Видаковића, те јереја Милоша Самарџије и Милоша Јањића. Отац Стефан се обратио вјерном народу пригодном празничном бесједом подсјећајући их на славини улазак Христов у Јерусалим, те на дане које нам предстоје, тј. страдање Христово и Његово славно Васкрсење.

Прочитај више


10. 04. 2023.                  

ПРАЗНИК УЛАСКА ХРИСТОВОГ У ЈЕРУСАЛИМ
У ХРАМУ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ВИШЕГРАДУ

У парохијском храму Рођења Пресвете Богородице у Вишеграду свечано је прослављен празник Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим. У навечерје празника служено је празнично вечерње са литијом.

Прочитај више


09. 04. 2023.                  

ПРАЗНИК ЦВИЈЕТИ У МОКРОМ


Данас на Цвијети, 09. априла 2023. године, на празник улазак Господа Исуса Христа у свети град Јерусалим, Његово Високопреосвештенство митрополит дабробосански Господин Хризостом служио је свету архијерејску литургију у храму Успења Пресвете Богородице у Мокром – општина Пале, са почетком у 09:00 часова.

Прочитај више


09. 04. 2023.                  

ВРБИЦА И ЦВИЈЕТИ У РУДОМ

Празник уласка Господа Исуса Христа у свети град Јерусалим  је радосно и молитвено прослављен у Рудом.
Уочи самога празника на Лазареву суботу, 8. априла 2023. Године, служено је празнично вечерње са петохљебницом, на ком су традиционално освештане врбове гранчице и подјељени звончићи дјечици која су дошла са родитељима. Празнично вечерње служио је старешина храма Светих апостола Петра и Павла у Рудом протојереј-ставрофор Горан Терзић.

Прочитај више


09. 04. 2023.                  

ВЕЛИЧАНСТВЕНА  ВРБИЦА У ПАЛАМА


Вечерас је, 08. априла 2023. године, са почетком у 17:00 часова,  у храму Успенија Пресвете Богородице у Палама (стара црква) служено празнично вечерње великог празника Уласка Господа нашег Исуса Христа у свети град Јерусалим са петохљебницом. Празнично вечерње служио је Високопреосвећени митрополит Господин Хризостом уз саслужење протојереја: Никола Ковач, архијерејског намјесника соколачко-паљанског, Зорана Калајџића и Немање Манџића, јереја Дејана Бакмаза те ђакона Немање Васиљевића.

Прочитај више


09. 04. 2023.                  

ВРБИЦА У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ У ФОЧИ


У суботу, 08. априла текуће 2023. године, на Лазарeву суботу - дан који представља увод у Васкрс, у саборном Светосавском храму у Фочи служена је света литургија са почетком у 08:00 часова.
У 18:00 часова служено је празнично вечерње са петохљебницом. У наставку вечерњег богослужења уследила је свечана празнична литија са врбовим гранчицама и звончићима у рукама великог броја вјерника и дјечице који су се сабрали да носе знамења побједе и прославе свечани улазак Господа нашег Исуса Христа у свети град Јерусалим, радосно узвикујући “ Осана на висинама, благословен који долази у име Господње“!

Прочитај више


07. 04. 2023.                  

ПРАЗНИК БЛАГОВЈЕСТИ У НОВОПОДИГНУТОМ МАНАСТИРУ ГРАЂЕНИКУ


Данашњи велики Богородичин празник Благовјести велељепно је и свечарски прослављен у новоподигнутом манастур Преображења Господњег у селу Трнавци у општини Рудо. Празничну свету архијерејску литургију св. Јована Златоуста служио је Високопреосвећени митрополит дабробосански Господин Хризостом уз саслужење високопреподобног архимандрита Кипријана Топаловића, настојатеља манастира, протонамјесника Василија Цвјетковића, пароха руђанског и ђакона Василија Пајевића из Вишеграда. 

Прочитај више


06. 04. 2023.                  

СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У СВЕТОСАВСКОМ ХРАМУ У ФОЧИ

У сриједу шесте седмице великог и часног поста, 05. априла текуће 2023. године у храму Светог Саве у Фочи служена је Света тајна јелеосвећења са почетком у 18 часова. Чинодејствовању Свете тајне началствовао је протојереј-ставрофор др Ненад Тупеша уз молитвено саслужење протојереја; Александра Видаковића, Душана Андрића, Љубомира Пријовића и јереја; Милоша Самарџије, Ранка Ковача и Вјекослава Јовановића.

Прочитај више


06. 04. 2023.                  

МОНАШКО МОЛИТВЕНО  САБРАЊЕ У МАНАСТИРУ ДОБРУНУ


Данас у сриједу шесте седмице великог и часног поста, 5. априла текуће 2023. године, благословом Високопреосвећеног Господина Хризостома, митрополита дабробосанског, одржано је молитвено сабрање монаштва митрополије Дабро-босанске. Свету архијерејску литургију претходно-освећених дарова служио је митрополит Господин Хризостом  уз саслужење архимандрита Јована Гардовића и Луке Бабића те ђакона Василија Пајевића. Свету тајну исповјести вршио је архимандртит Кипријан Топаловић, а бесједу је одржао игуман Георгије Станковић.

Прочитај више


06. 04. 2023.                  

ЛИТУРГИЈА ПРЕЂЕОСВЕЋЕНИХ ДАРОВА У БЛАГАЈУ НА КУПРЕСУ


У сриједу шесте седмице часног поста, 5. априла текуће 2023. године, у благајском храму Пресвете Тројице служена је литургија претходо свећених дарова. Свету литургиј служо је архијерејски намјесник травничко- зенички протојереј-ставрофор Горан Живковић уз саслужење протојереја Марка Малеша, пароха зеничког и ђакона Павла Максимовића. Свету тајну исповјести вршио је протојереј-ставрофор Зоран Живковић, парох завидовићки, док су за пјевницом одговарали свештеници архијерејског намјесништва Травничко-зеничког.

Прочитај више


05. 04. 2023.                  

Обиљежена 31-прва годишњица страдања Срба
из Крупрешког села Доњи Малован

 

 Данас, 3. априла 2023. године, у цркви Светог великомученика косовског  кнеза Лазара у Доњем Маловану, у општини Купрес, служена је света литургија, а потом и парастос за страдале и нестале борце ВРС-ке и цивиле из овог Купрешког села које се налази на крајњем југозападу Купрешке висоравни.

Прочитај више


02. 04. 2023.                  

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ


Данас, 2. априла 2023. године, у пету недељу васкршњег поста посвећену светој Марији Египћанки, Његово Високопреосвештенство митрополит дабробосански Господин Хризостом служио је свету архијерејску литургију у храму светог Василија Острошког у Добрињи на Вељинама – општина Источна Илиџа, са почетком у 09:00 часова. Високопреосвећеном митрополиту Господину Хризостому саслуживали су: протојереји-ставрофори Чедо Ђуреиновић, архијерејски намјесник сарајевски, Ранко Билинац и Миломир Ковач, протојереј Младен Микавица, протонамјесник Младен Дробњак и ђакон Вукота Вишњевац.

Прочитај више


02. 04. 2023.                  

ЕПАРХИЈСКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ПРАВОСЛАВНЕ ВЈЕРОНАУКЕ

 У ЈУ ОШ ,,Свети Сава” у Сокоцу, у суботу, 1. априла 2023. године, у организацији Катихетског одбора за Српских православних епархија СП Цркве за Републику Српску и Федерацију БиХ и Републичког педагошког завода Републике Српске, одржано је епархијско такмичење за ученике Православне вјеронауке (осмих разреда), са подручја митрополије Дабро-босанске.

Прочитај више


01. 04. 2023.                  

ИСПОВИЈЕСТ И ПРИЧЕШЋЕ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЈЕСНИШТВА СРБИЊСКОГ

Благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита дабро-босанског Господина Хризостома у петак пете седмице васкршњег поста, 31. Марта 2023. Године, одржано је сабрање свештенства архијерејског намјесништва србињског. Служена је света  литургија претходно освећених дарова у привременој капели храма Светог оца Николаја Чудотворца у Фочи са почетком у 9:30 часова.  

Прочитај више


01. 04. 2023.                  

ЛИТУРГИЈА  ПРЕЂЕОСВЕЋЕНИХ  ДАРОВА  У КАКЊУ

У петак пете седмице   часног  поста,  31. марта 2023. године, у  храму  Светих  апостола Петра и Павла у Какњу служена  је  литургија  пређеосвећених  Дарова.
Свету  литургију служио је  јереј Марко Ђурић, парох  благајски са Купреса, а уз саслужење јереја  Дражена Анџића, пароха  зеничког   и  ђакона  Павла  Максимовића из Зенице.

Прочитај више


01. 04. 2023.                  

ИСПОВИЈЕСТ И ПРИЧЕШЋЕ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЈЕСНИШТВА СОКОЛАЧКО-ПАЉАНСКОГ


У сриједу  пете недјеље Васкршњег поста, 29. марта 2023. Године, по благослову Високопреосвећеног митрополита дабробосанског Господина Хризостома служена је литургија претходно освећених дарова у храму Свете мати Параскеве у Сокоцу. Том приликом сво  свештенство архијерејског намјесништва соколачко-паљанског обавило је свету тајну исповијести, а након чега су се и  причестили светим тајнама Тијела и Крви Господа и Спаса нашега Исуса Христа.
Литургију претходно освећених дарова служио је протојереј Марко Билинац, парох паљански. Саслуживао му је ђакон Урош Билић, чиновник ЕУО-ра. Протојереј Немања Манџић бесједио је нанакон свете литургије на тему поста.

Прочитај више


26. 03. 2023.                  

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ У ЗАВИДОВИЋИМА


Данас, 26. марта 2023. године, у недељу четврту поста – Средопусну, посвећену Светом Јовану Лествичнику, Његово Високопреосвештенство митрополит дабробосански Господин Хризостом служио је свету архијерејску литургију св. Василија Великог у храму Светог Саве у Завидовићима, са почетком у 09:30 часова.

Прочитај више


26. 03. 2023.                  

У  ЧАЈНИЧУ ПРОМОЦИЈА РЕСТАУРИРАНОГ ЧАЈНИЧКОГ ЈЕВАНЂЕЉА


Данас у суботу, 25. марта 2023. године, поводом повратка Чајничког четверојеванђеља са рестаурације у Београду Његово Високопреосвештенство митрополит дабробосански Господин Хризостом служио је свету архијерејску литургију у храму Успења Пресвете Богородице са почетком у 09:00 часова.

Прочитај више


25. 03. 2023.                  

У АНДРИЋГРАДУ (ВИШЕГРАДУ) И НА СТАРОМ БРОДУ НА ДРИНИ


На дан успомене светих мученика Севастијских, односно на празник МЛАДЕНАЦА, у сриједу, 22. марта текуће 2023. године Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански, служио је литургију претходно освећених дарома у храму Светог кеза Лазара Косовског.  Високопреосвећеном Господину Митрополиту саслуживали су: протојереји-ставрофори Александар Топаловић и Драган Вуковић те ђакон Василије Пајевић.

Прочитај више


24. 03. 2023.                  

ИСПОВИЈЕСТ И ПРИЧЕШЋE СВЕШТЕНСТВA АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЈЕСНИШТВА САРАЈЕВСКОГ

Благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита дабро-босанског Господина Хризостома, у петак 24. марта 2023. године,  са почетком у 17:00 часова у храму Светог Василија Острошког у Источној Илиџи, служена је литургија Пређеосвећених  дарова. Том приликом извршене су  Свете тајне исповјести и причешћа активног и умировљеног свештенства архијерејског намјесништва сарајевског. Литургију је служио протојереј-ставрофор др Владимир Ступар уз саслужење протојереја Дарка Даниловића, јереја Божидара Тановића и ђакона Владислава Ковача.

Прочитај више


24. 03. 2023.                  

Расписан традиционални конкурс за кратку причу часописа „Соко“ на тему

Косово и Метохија су наша духовна колијевка

Редакција часописа за духовну и културну просвјету „СОКО“, Српског соколског друштва „Соко“ из Добруна код Вишеграда, уз подршку Издавачке куће Митрополије дабробосанске „Дабар“, расписује КОНКУРС за кратку причу на тему „Косово и Метохија су наша духовна колијевка“.
На конкурс се примају необјављене кратке приче, чији су аутори из свих српских крајева.
Кратке приче се достављају у три примјерка потписана шифром, с тим да посебна коверта садржи рјешење шифре и податке о аутору.
Један аутор може послати највише ДВИЈЕ кратке приче на задату тему, максималне дужине до 150 редова.
Приспјеле кратке приче се не враћају, а нјбоље ће одабрати жири Редакције „Сокола“.

Прочитај више


19. 03. 2023.                  

НЕДЕЉА КРСТОПОКЛОНА У МАНАСТИРУ САСЕ


Данас, 19. марта 2023. године, у трећу недељу поста – Крстопоклону, Његово Високопреосвештенство митрополит дабробосански Господин Хризостом посјетио је манастир Сасе код Братунца, гдје је служио свету архијерејску литургију Светог Василија Великог у храму Пресвете Тројице, са почетком у 10:00 часова. Високопреосвећеном митрополиту Хризостому саслуживали су: свештеноигуман Методије Петричевић, настојатељ манастира Сасе, протојереј-ставрофор Душан Спасојевић, архијерејски намјесник сребреничко-подрињски и ђакон Милош Илић, вјероучитељ из Братунца. На светој литургији присуствовао је велики број вјерника, а већина је приступила светој тајни причешћа.

Прочитај више


19. 03. 2023.                  

ИСПОВЈЕСТ И ПРИЧЕШЋЕ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЈЕСНИШТВА ВИШЕГРАДСКО-ГОРАЖДАНСКОГ

По благослову Високопреосвећеног митрополита дабро-босанског господина Хризостома у петак, 17. марта 2023. Године,  са почетком у 17:00 часова у храму Рођења Пресвете Богородице у Вишеграду, служена је литургија претходно освећених дарова и обављене Свете тајне исповјести и причешћа свештенства архијерејског намјесништва Вишеградско-горажданског, као и пензионисаних свештеника који су настањени у овом намјесништву. Литургију је служио протојереј-ставрофор Предраг Масал, парох други рогатички, уз саслужење ђакона Василија Пајевића.
Исповједник свештенства намјесништва Вишеградско-горажданског и ове године је био протојереј-ставрофор Милојко Дробњак, пензионисани свештеник. Сво свештенство  је саборно приступило светим тајнама.

Прочитај више


19. 03. 2023.                  

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ ПРИМИО У НАСТУПНУ ПОСЈЕТУ МИНИСТРА ХЕЛЕЗА


Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански, примио је у наступну посјету Његову Екселенцију Господина Хелез Зукана, министра одбране у Вијећу министара БиХ-не. Пријем је уприличен у палати Митрополије у Сарајеву, 17. марта текуће 2023. године.

Прочитај више


18. 03. 2023.                  

ЛИТУРГИЈА  ПРЕЂЕОСВЕЋЕНИХ  ДАРОВА  СЛУЖЕНА 
У  ХРАМУ  СВЕТОГ  САВЕ  У  ЗАВИДОВИЋИМА

Данас, 17. марта  2023. године, у  петак  Крстопоклоне  недеље  часног  поста, служена  је  Литургија  Пређеосвећених  Дарова  у  храму  Светог  Саве  у  Завидовићима.
Свету  Литургију  су  служили  протојереј  Марко  Малеш – парох  зенички; јереј  Драгиша  Цвјетковић - парох  добрињски  и  ђакон  Павле  Максимовић  уз  молитвено  присуство  свештенства  из  архијерејског  намјесништва  травничко – зеничког.

Прочитај више


16. 03. 2023.                  

Поводом 27- годишњице егзодуса Срба Сарајевског поља служен је парастос свим погинулим и пострадалим


У четвртак, 16. марта 2023. године у 13:00 часова у манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији служен је парастос погинулим војницима, војсковођама и настрадалом народу сарајевско - романијске регије на 27- у годишњицу егзодуса сарајевских срба. Обиљежавање овог значајног догађаја из 1996. године одржава се у организацији  Министарства борачко - инвалидске заштите Владе Репулике Српске. 
Парастос је служио архимандрит Андреј (Ковачевић), настојатељ манастира Светог Великомученика Георгија на Р. Романији а уз саслужење протојереја – ставрофора Мила Рацковића и јереја Дражена Делића.

Прочитај више


16. 03. 2023.                  

ИСПОВИЈЕСТ И ПРИЧЕШЋЕ СВЕШТЕНСТВА
АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЈЕСНИШТВА СРЕБРЕНИЧКО-ПОДРИЊСКОГ


У сриједу треће седмице  великог и часног поста, 15. марта 2023. године, са благословом Његовог Високопреосвештенства митрополита дабробосанског Господина Хризостома, у храму Успења Пресвете Богородице у Братунцу служена је света литургија Претходно освећених дарова са почетком у 17:00 часова.
Свету литургију служио је парох милићки протојереј-ставрофор Љубиша Вујичић уз саслужење ђакона Милоша Илића. Свету тајну исповијести свештенства овог намјесништва вршио је умировљени парох чајнички протојереј-ставрофор Момир Васиљевић
.

Прочитај више


12. 03. 2023.                  

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ У СКЕЛАНИМА


Скелани на Дрини су једно од најстаријих и најзнаменитијих  насеља како у Источној Босни тако и шире. Познато је и препознатљиво по чувеним римским патосним мозаицима, по остацима палача Муниципона, и остацима  ранохришћанских базилика и насеља. На жалост Скелани су ушли у историју и по великом страдању Српског народа у рату 1992-1995. године.

Прочитај више


11. 03. 2023.        

ИСПОВЈЕСТ И ПРИЧЕШЋЕ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЈЕСНИШТВА ТРАВНИЧКО-ЗЕНИЧКОГ       

Благословом Његовог Високопреосвештенства митрополита дабробосанског Господина Хризостома у петак друге седмице васкршњег поста 10. марта 2023.године у 17:00 часова  у храму Успенија Пресвете Богородице у Травнику уз присуство мањег броја вјерника служена је Света Литургија претходно освећених дарова. Свету Литургију служио је архијерејски намјесник травничко-зенички и парох травнички протојереј-ставрофор Горан Живковић уз саслужење ђакона Павла Максимовића. Свету тајну исповијести свештенства овог намјесништва вршио је свештеник у пензији протојереј-ставрофор Богдан Станишић из Вишеграда.

Прочитај више


07. 03. 2023.                  

Р А С П И С
Свом свештенству и свештеномонаштву
подручне нам митрополије Дабро-босанске

Благодат вам и мир од Бога Оца и Његовог Возљубљеног Сина Господа нашег Исуса Христа и Пресветога Духа,

Драга Нам у Христу дјецо духовна,

Гледајући и пратећи, читајући и слушајући шта се дешава и како се све и шта се одвија са нашим Косовом и Метохијом, ми православни Срби, па и људи других нација, религија и вјера широм свијета, остајемо пренеражени над количином безакоња и крајњим неморалом који се врши над Косовом и Метохијом и над нашим Народом.

Прочитај више


06. 03. 2023.                  

Р А С П И С
Свом свештенству и свештеномонаштву,
свим Црквеним општинама и Управама манастира
подручне нам митрополије Дабро-босанске

 

Благодат вам и мир од Бога Оца и Његовог Возљубљеног Сина Господа нашег Исуса Христа и Пресветога Духа,

Драга Нам у Христу Господо, дјецо духовна,

По божијем допуштењу у које Ми не можемо проникнути, нити разумјети, недавно су се десили трагични догађаји, који за последицу имају хиљаде људских живота и милионе унесрећених људи без игдје ичега, без крова над главом, без одјеће и обуће на себи, без хљеба и без воде. Ради се, разумјели сте, о великим земљотресима који су задесили Републике Турску и Сирију. Сви смо свакодневни видео свједоци све трагедије која се десила. Тешко је гледати стравичне слике сатрвених људи и дјеце под рушевинама тона и тона бетона и другог грађевинског материјала. Исто тако и још теже је било гледати и још гледамо патњу, бол и тугу преживјелих жртава стравичних земљотреса.

Прочитај више


05. 03. 2023.                  

НЕДЕЉА ПРАВОСЛАВЉА У РОГАТИЦИ


Данас, 5. марта 2023. године, у прву недељу великог и часног поста или недељу Православља Његово Високопреосвештенство митрополит дабробосански Господин Хризостом служио је свету архијерејску литургију у храму Пресвете Тројице у Рогатици, са почетком у 09:00 часова.

Прочитај више


28. 02. 2023.                  

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ПО СВЕТИМ МЈЕСТИМА ИЗРАИЉА И ПАЛЕСТИНЕ

Oд 16. до 25. фебруара 2023. године


Дана, 16. фебруара 2023. године Благости Господње из Сарајева је кренула ка светим мјестима Израиља и Палестине  група поклоника из митрополије Дабро-босанске. Групу је предводио  Његово Високопреосвештенство митрополит дабро-босански г. Хризостом, коме је ово било четврто поклоничко путовање. По благослову Високопреосвећеног митрополита г. Хризостома,  са њим су на поклоничко путовање кренули:  протојереј – ставрофор проф. др Владислав Топаловић, декан Православног богословског факултета ,,Св. Василије Остарошки” у Фочи, архимандрит Андреј Ковачевић, настојатељ манастира св. Георгија са   Равне Романије, игуман Методије Петричевић, настојатељ манастира Сасе код Сребренице, протосинђел Михаило Боровић сабрат манастира Добрун, протојереј Љубомир Пријовић, ректор Богословије у Фочи,  протонамјесник Душко Глигић из Дервенте код Милића, проф. др Ненад Бабић из Бања луке,  мр. Игор Бабић из Сарајева, г. Драган и госпођа Слађана Остојић из Источног Новог Сарајева, и г. Ненад Марковић из Сарајева. Путовање је организовао Високопреосвећени митрополит Господин Хризостом преко агенције СПЦ „Доброчинство“ из Београда.

Прочитај више


27. 02. 2023.                  

НЕДЕЉА СИРОПУСНА –  У СТАРОЈ ЦРКВИ У САРАЈЕВУ


Данас, 26. фебруара 2023. године, у недјељу сиропусну, односно на покладе и дан успомене на светог Симеона Мироточивог, Његово Високопреосвештенство митрополит дабробосански Господин Хризостом служио је свету архијерејску литургију у старој цркви Светог Арханђел Михаила у Сарајеву, са почетком у 09:00 часова.

Прочитај више


17. 02. 2023.                  

ПРАЗНИК СРЕТЕЊА ГОСПОДЊЕГ ПРОСЛАВЉЕН У ЧАЈНИЧУ

Сретење Господње је још један у низу празника поред Рођења, Обрезања и Крштења Господњег, који истиче чињеницу Оваплоћења Сина Божијег. Он који је Закон дао кроз Мојсија и остале старозавјетне праведнике, сада се показује као испунитељ тога Закона, јер је Он у четрдесети дан по Рождеству донесен у јерусалимски храм и примљен на руке Светог Симеона.

Прочитај више


15. 02. 2023.                  

ПРАЗНИК СРЕТЕЊА ГОСПОДЊЕГ У ДОБРУНСКОЈ РИЈЕЦИ


Данас, на празник Сретења Господњег, 15. фебруара 2023. године, Његово Високопреосвештенство митрополит дабробосански Господин Хризостом служио је свету архијерејску литургију у храму светог оца Николаја Мирликијског у манастиру Добрунској ријеци код Вишеграда, са почетком у 09:00 часова.

Прочитај више


13. 02. 2023.                  

НЕДЕЉА БЛУДНОГ СИНА  И ПРАЗНИК СВЕТА ТРИ ЈЕРАРХА
У ФОЧИ


У недељу о Блудном сину, а на дан успомене на света три јерарха – Василија Великог, Григорија Богослова и Јована Златоустог, 12. фебруара 2023. године, Његово Високопреосвештенство митрополит дабробосански Господин Хризостом посјетио је богословију Свештеномученика Петра митрополита дабробосанског у Фочи. Свету архијерејску литургију Високопреосвећени митрополит Хризостом служио је у храму светог Петра Дабробосанског и светог Василија Острошког, са почетком у 09:00 часова, а уз саслужење: протојереја Душана Андрића, архијерејског намјесника србињског и Љубомира Пријовића, ректора богословије у Фочи, јереја: Милоша Јањића, Ранка Ковача, Синише Божића и Вјекослава Јовановића, те ђакона Младена Старовића.

Прочитај више


13. 02. 2023.                  

СТРУЧНО САВЈЕТОВАЊЕ ПРОФЕСОРА ПРАВОСЛАВНЕ ВЈЕРОНАУКЕ У ДОБОЈУ


У организацији Катихетског одбора СП Цркве у епархијама у БиХ-ни данас је у суботу, 11. фебруара 2023. године, одржано стручно савјетовање професора православне вјеронаука у Средњим школама Р.Српске, Брчко Дистрикта и Ф БиХ-не.

Прочитај више


13. 02. 2023.                  

ПЛЕНУМ ЕПАРХИЈСКОГ САВЈЕТА И ЕУО-ра МИТРОПОЛИЈЕ ДАБРОБОСАНСКЕ


Данас је у четвртак, 9. фебруара 2023. године одржан Пленум Епархијских тијела – Епархијског савјета и ЕУО-ра митрополије Дабробосанске. Пленум је одржан у палати Митрополије у Сарајеву и под предсједавањем предсједника ЕС и ЕУО-ра Његовог Високопреосвештенства Господина Хризостома митрополита дабробосанског. 

Прочитај више


06. 02. 2023.                  

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ ПРИМИО У НАСТУПНУ ПОСЈЕТУ ШЕФА ОСЦЕ-а У САРАЈЕВУ


Данас је, у понедјељак, 6. фебруара 2023. године у 11:00 часова Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом митрополит дабробосански примио Његову Екселенцију амбасадора Господина Брајана Анџелара (Brian Aggeler), шефа мисије ОСЦЕ-а у Сарајеву са његовим најближим сарадницима.

Прочитај више


06. 02. 2023.                  

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ У ИЛИЈАШУ


Данас у недељу о митару и фарисеју, 05. фебруара 2023. године, на дан успомене свештеномученика Климента Анкирског, Његово Високопреосвештенство митрополит дабробосански Господин Хризостом посјетио је Илијаш код Сарајева. Свету архијерејску литургију у храму светог пророка Илије служио је Високопреосвећени митрополит Господин Хризостом, са почетком у 09:30 часова, а уз саслужење: протојереја-ставрофора Чеде Ђуреиновића, архијерејског намјесника сарајевског, протојера Дарка Даниловића, јереја Немање Лакића и Божидара Тановића, те ђакона Вукоте Вишњевца.

Прочитај више


06. 02. 2023.                  

ДОПИС МИТРОПОЛИТА ДАБРОБОСАНСКОГ ХРИЗОСТОМА ЧЛАНОВИМА МЕЂУРЕЛИГИЈСКОГ ВИЈЕЋА БиХ-е

Поштованим члановима Скупштине МРВ-а БиХ-е

Господину Грабус Неџаду
Господину Јакобу Финцију
Господину Надбискупу Томи Вукшићу
 u>Сарајево

 Уважени чланови Скупштине МРВ-ћа БиХ-не срдачно вас поздрављамо и желимо вам срећну Нову 2023. годину, те добро здравље, срећу и благослов божији.
Овим нашим дописом обавјештавамо вас као чланове Скупштине МРВ-ћа БиХ-не да са 31. јануаром текуће 2023. године прекидамо наше чланство у постојању и раду МРВ-ћа БиХ-не. Веома жалимо због тога.

Прочитај више


29. 01. 2023.                  

ЧАСНЕ ВЕРИГЕ У РУДОМ


Данас у 33. недјељу по духовима, 29. јануара 2023. године, и на дан успомене на светог апостола Петра, односно његовог чудесног  ослобађања од окова, који је у народу познато као „часне вериге“ Његово Високопреосвештенство митрополит дабробосански Господин Хризостом служио је свету архијерејску литургију у храму Светих апостола Петра и Павла у Рудом са почетком у 09:00 часова. Високопреосвећеном митрополиту Господину Хризостому саслуживали су: протојереји-ставрофори: Александар Топаловић, архијерејски намјесник вишеградско-гораждански, Саво Брадоњић и Горан Терзић, јереј Саво Трифковић, те ђакон Василије Пајевић.

Прочитај више


28. 01. 2023.                  

САВИНДАН У ФОЧИ

Данас на Савиндан, 27. јануара 2023. године, када наша света светосавска Црква прославља дан успомене на свог првог архиепископа и просвјетитеља Светога Саву Његово Високопреосвештенство митрополит дабробосански Господин Хризостом служио је свету архијерејску литургију у храму Светога Саве у Фочи, са почетком у 09:00 часова.

Прочитај више


28. 01. 2023.                  

НАПРЕДУЈЕ ГРАДЊА ХРАМА БОЖИЈЕГ У УВЦУ

У селу Увац код Рудог напредује градња нове цркве која ће бити посвећена Светом Василију Острошком. Све је започело у јесен 2022. године када су изливени и освештани темељи, а потом и настављени радови на зидању цркве.

Прочитај више


28. 01. 2023.                  

СЛАВА  ХРАМА  СВЕТОГ  САВЕ  У   ЗАВИДОВИЋИМА

Данас  када  наша  Црква   широм  свијета   прославља  великог  светитеља, просветитеља  и  учитеља  Светог  Саву, вјерници  из  Завидовића  и  околине  сабрали  су  се  у  завидовићком  храму  који  је  посвећен  овом  светитељу  да  достојанствено  прославе  храмовну  славу. Свету  Литургију  у  храму  Светог  Саве  служили  су: протојереј – ставрофор  Зоран  Живковић, парох  завидовићки  и  протојереј  Марко  Малеш, парох  зенички.

Прочитај више


28. 01. 2023.                  

Прослава празника Светога Саве у парохији штрбачкој

Свети  Сава је прослављен и у православним храмовима широм парохије штрбачке, а на свечаној литургији у храму Рођења Пресвете Богородице  присуствовао је велики број малишана који су увеличали славље рецитовањем пјесама посвећених овом просвјетитељу. Њихови стихови награђени су слатким пакетићима и вјерским садржајем.

Прочитај више


28. 01. 2023.                  

 ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У БОРИКАМА 2023. ГОДИНЕ

Дана 27. јануара 2023. године у Борикама свечано је прослављен празник Светог Саве Првог архиепископа Српског. Свету Литургију служио је парох борички, јереј Драган Јовић, са почетком у 09.00 часова.

Прочитај више


28. 01. 2023.                  

 ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ВИШЕГРАДУ

Светосавске свечаности и обиљежавање празника највећег српског просветитеља, као и ранијих година у Вишеграду, започета је у навечерје празника вечерњим богослужењем у храму Рођења Пресвете Богородице.       На сам дан празника свету литургију служио је протојереј-ставрофор Александар Топаловић уз саслужење протојереја-ставрофора Богдана Станишића и Рајка Цвјетковића. Након богослужења, свештеници су заједно са нашом најмлађом дјецом и осталим вјерницима пресјекли славски колач и освјештали славско жито, које је ове године припремилa домаћица Миленка Савић са својом породицом.

Прочитај више


28. 01. 2023.                   

У храму Пресвете Тројице у Рогатици Литургијско сабрање поводом прославе Светог Саве

На дан успомене Светог Саве, Првог српског архиепископа и просветитеља, 27. јануара 2023. године служена је Света Литургија којом је началствовао протојереј-ставрофор Новица Ћебић уз саслужење протојереја-ставрофора Зорана Јеринића и Милорада Новаковића. Током Свете Литургије причешћено је доста дјечице и обављен славски обред.

Прочитај више


28. 01. 2023.                   

Савиндан у Чајничу


Народ српски има славну и свијетлу прошлост и историју, коју су стварали наши преци на челу са светим Савом кога данас прослављамо. Широм цијеле земаљске кугле у нашим православним храмовима приносе се данас усрдне молитве благодарности светом Сави.

Прочитај више


27. 01. 2023.                   

САВИНДАН НА КУПРЕШКОЈ ВИСОРАВНИ

 Празник Светог Саве, првог Архиепископа српског, литургијски и свечано је прослављен у благајском Храму Пресвете Тројице. Вјерни Купрешани узели су учешћа у данашњем молитвеном сабрању, а посебно је радовало присуство најмлађих чланова наше Цркве.

Прочитај више


27. 01. 2023.                   

САВИНДАН У БРАТУНЦУ

Овогодишњи дан успомене Светога Саве, првог српског архиепископа и просветитеља,  као и претходних тако и ове године је свечано прослављен у Братунцу.

Прочитај више


27. 01. 2023.                   

ПРАЗНИК СВЕТОГ САВЕ У ТРАВНИКУ


Као и претходних година тако и ове 2023.године, на празник нашег великог светитеља и угодника Божијег Светог Саве , 27. јануара, окупио се мањи број вјерника у храм Успенија Пресвете Богородице у Травнику да молитвено прославе празник свога првог просвјетитеља и учитља. Након свете литургије благословљено је славско жито и преломљен славски колач у спомен данашњег празника.

Прочитај више


21. 01. 2023.                   

ПРАЗНИК БОГОЈАВЉЕЊА У ТРНОВУ

Празник Богојављење свечано је прослављен у трновској парохији. Свету литургију служио је свештеник , јереј Његосав Јелисић.
Након литургије обављено је велико освећење воде. Свештеник се вјерном народу обратио пригодном бесједом у којој је подсјетио вјернике да се на овај дан пројавила Света Тројица, Син који се крштава, Дух Свети који силази у виду голуба, Отац који се јавља са неба и говори:“Ово је син мој љубљени, који је мојој вољи“. Бог се, дакле, јавља у пуноћи, открива се роду људском.

Прочитај више


20. 01. 2023.                   

БОГОЈАВЉЕЊЕ У АНДРИЋГРАДУ


Данас, 19. јануара 2023. године, наша Света Црква прославља један од највећих хришћанских празника – Богојављење. Овај велики празник свечано је и торжествено прослављен у Андрићграду – Вишеград. Његово Високопреосвештенство митрополит дабробосански Господин Хризостом служио је свету архијерејску литургију у храму Светог кнеза Лазара, са почетком у 09:00 часова.

Прочитај више


20. 01. 2023.                   

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ У КАНОНСКОЈ ПОСЈЕТИ АРХИЈЕРЕЈСКОМ НАМЈЕСНИШТВУ СРЕБРЕНИЧКО-ПОДРИНСКОМ


У понедјељак, 16. јануара 2023. године, Његово Високопреосвештенство митрополит дабробосански обавио је једнодневну канонску посјету парохијама и ЦО-ма у Милићима, Кравици, Братунцу и Сребреници.

Прочитај више


19. 01. 2023.                   

Богојављење у Братунцу

Данас, 19. јануара 2023. године, у храму Успења Пресвете Богородице у Братунцу, свечано је прослављен велики празник Богојављења. Свету литургију, са почетком у 10:00 часова, служио је протојереј-ставрофор Душан Спасојевић, архијерејски намјесник сребреничко-подрињски, уз саслужење ђакона Милоша Илића.

Прочитај више


19. 01. 2023.                   

БОГОЈАВЉЕЊЕ У МОКРОМ


Дана 19.01.2023. љета Господњег, литургијским сабрањем свечано је прослављен празник Богојављења у храму Успенија Пресвете Богородице у Мокром. Светом литургијом началствовао је пречасни протојереј Далибор Стакић уз учешће великог броја вјерног народа. Након прочитане заамвоне молитве, како типик за овај празник и налаже, служен је чин Великог освећења воде, којим су предстојали пречасни протојереји Далибор Стакић и Драган Матић.

Прочитај више


17. 01. 2023.                   

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ У МАНАСТИРУ ОЗЕРКОВИЋИ НА РОМАНИЈИ


У 31. недељу по Духовима, односно Недјељу пред Богојављење, 15. јануара 2023. године, на дан успомене на Светог Серафима Саровског Његово Високопреосвештенство митрополит дабробосански Господин Хризостом посјетио је манастир Пресвете Тројице у Озерковићима и служио  свету архијерејску литургију у параклису манастира који је посвећен Светом Серафиму Саровском.

Прочитај више


17. 01. 2023.                   

ПРАЗНИК ОБРЕЗАЊА ГОСПОДА ИСУСА ХРИСТА И НОВА ГОДИНА ПРОСЛАВЉЕНИ  У ПАЛАМА


Празник обрезања Господа Исуса Христа и Православна Нова година са даном успомене Светог Василија Великог данас су 14. јануара 2023. године свечано  прослављени у храму Светог архангела Гаврила у Палама.

Прочитај више


09. 01. 2023.                   

ТРЕЋИ ДАН БОЖИЋА – ДАН УСПОМЕНЕ НА СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА НА ВРАЊЕШУ


Његово Високопреосвештенство митрополит дабробосански Господин Хризостом, данас, 9. јануара 2023. године, на дан успомене на Светог архиђакона и првомученика Стефана, началствовао је Светој архијерејској литургији у храму Светог Варнаве Хвостанског на Врањешу – Источно Ново Сарајево, са почетком у 09:00 часова.
Високопреосвећеном митрополиту саслуживали су: протојереј-ставрофор Чедо Ђуреиновић, архијерејски намјесник сарајевски, протојереји Бошко Тошовић и Велимир Дивљановић, протонамјесник Бојан Зекић, јереји Немања Ђуреиновић и Дражен Делић, те ђакон Будимир Гардовић.

Прочитај више


09. 01. 2023.                   

БАДЊЕ ВЕЧЕ И БОЖИЋ У ДОБРИЊИ, ИСТОЧНА ИЛИЏА


Рођење Богомладенца Господа нашег Исуса Христа је најрадоснији  догађај у историји. Бог је постао човјек, да би човјек постао бог по благодати и усиновљењу. Постао је човјек да би човјек могао да поврати прволик и обожење. Радост Рођења Богомладенца Христа и сви пропратни догађаји, показују нам пут Божји, пут Богочовјека, пут Његовог смирења и спасења људи. Зато, са свим православним хришћанима и свим људима добре воље кличемо: Слава на висини Богу и на земљи мир, међу људима добра воља.

Прочитај више


09. 01. 2023.                   

Бадње вече и Божић у Власеници

Празник Рођења Господа Исуса Христа – Божић и ове је 2023. Године Благости Господње свечано и празнички дочекан и прослављен у Власеници. На Бадње вече у храму светих апостола Петра и Павла служено је вечерње богослужење. Након вечерњег велики број вјерног народа присуствовао је благосиљању и паљењу бадњака у порти храма. Сви су се задржали још неколико сати и били су послужени са куваним вином.

Прочитај више


09. 01. 2023.                   

Бадње вече у Челебићима код Фоче

На Бадњи дан, 06. јануара текуће 2023. године са почетком у 16:00 часова, у храму Успења Пресвете Богородице у Челебићима јереј Милош Јањић служио је вечерње богослужење уз присуство великог броја вјерника поријеклом са Челебића и других мјеста челебићког краја.

Прочитај више


09. 01. 2023.                   

БОЖИЋ  У  ЗАВИДОВИЋИМА, ЖЕПЧУ  И  СТОГУ

У  храмовима  на  подручју  Завидовића  и  Жепча и  ове  године, свечано  је  дочекан  и  прослављен  велики   празник  рођења  Богомладенца  Христа – Божић.
Празнична  свечаност  започела  је  вечерњим  богослужењем  на  Бадње  вече  које  је служено  у  храму  Рођења  пресвете  Богородице  у  Жепчу   и  у  храму   Светог  Саве  у  Завидовићима. По  завршетку  вечерњих богослужења  извршено  је  освећење,  а  затим  и налагање и   паљење  бадњака  испред  храмова.

Прочитај више


09. 01. 2023.                   

БОЖИЋНИ ПРАЗНИЦИ У ПАРОХИЈИ КРАВИЧКОЈ


Бадње вече са прплагањем бадњака у Кравици у општини Братунац свечано је сверадосно дочекано и прослављено.   Мношто благочестивих парохијана слило се у храм и око храма св. ап. Петра и Павла да прослави ово посебно вече. Вечерње богослужење у храму светих апостола Петра и Павла у Кравици почело је у 19:00 часова, а служио је јереј Дејан Ђуричић.

Прочитај више


09. 01. 2023.                   

БОЖИЋНИ ПРАЗНИЦИ У ПОЛОМУ


Полом село украј Дрине с њене лијеве стране у општини Братунац свечано и радосно дочекало је и ове године Благости Господње 2023. бадње вече и сам Божић. Вечерње богослужење у храму Светог Саве у Полому почело је у 17:00 часова, а служио је јереј Дејан Ђуричић. За пјевницом је пјевао ђакон Небојша Марковић. Након вечерњег богослужења и проповједи, обављено је освјештање и паљење бадњака. Слаткише за дјецу смо подјелили у слами испод бадњака у храму.

Прочитај више


08. 01. 2023.                   

САБОР ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ – ДРУГИ ДАН БОЖИЋА НА СОКОЦУ

Данас, 8. јануара 2023. године, на Сабор Пресвете Богородице, Његово Високопреосвештенство митрополит дабробосански Господин Хризостом служио је Свету архијерејску литургију у храму Светог пророка Илије на Сокоцу, са почетком у 09:00 часова. На Светој литургији присуствовао је велики број вјерника, а Високопреосвећеном митрополиту саслуживали су: протојереји-ставрофори Мирослав Вујичић и Младен Видаковић, протојереј Никола Ковач, архијерејски намјесник соколачко-паљански, јереј Милан Ђукић, те ђакон Будимир Гардовић.

Прочитај више


08. 01. 2023.                   

БОЖИЋ У ВИШЕГРАДУ

 У част Божића ужурбано се украшавао храм Рођења Пресвете Богородице у Вишеграду. У акцију украшавања, осим свештеничких породица и радника у храмовима, укључили су се и ђаци из школа, као и домаћини из околних села који су припремили бадњаке и огњиште за њихово налагање.

Прочитај више


07. 01. 2023.                   

БОЖИЋ У САРАЈЕВУ


Велики и свеспасоносни празни Рођења Господа нашег Исуса Христа - Божић величанствено је и торжествено прослављен у Сарајеву, у свим његовим светим храмовима, како оним у федералном тако исто и још боље у Источном Сарајеву.


Централна прослава овог великог празника је била у Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву гдје је свету литургију са почетком у 09:00 часова служио Високопреосвећени митрополит дабробосански Господин Хризостом уз саслужење протојереја - ставрофора проф. др Владислава Топаловића и проф.др Владимира Ступара, протојереја Марка Главаша, јереја: Немање Лакића, Дејана Бакмаза и Милана Ђукића те ђакона Будимира Гардовића.

Прочитај више


07. 01. 2023.                   

Празник Рођења Христова у храму Светога Саве у Фочи

Прослављање радосног хришћанског празника Рођења Богомладенца Христа у Саборном Светосавском храму у Фочи пијукањем су најавила дјечица још на Туциндан 05. јануара након вечерњег богослужења. Божићна радост и граја бројне дјечице одзвањали су Светосавским храмом у навечерје Бадњег дана.
На Бадњи дан Света Литургија служена је у 08:00 часова, а од 18:00 часова вечерње богослужење са петохљебницом.

Прочитај више


07. 01. 2023.                   

Прослава Божића  у Андрићграду

Прослава Божића  у Андрићграду у Вишеграду код храма Светог великомученика Цара Лазара и свих косовских мученика почела је дочеком бадњака, 6. јануара 2023. године у 18:45 часова када се кренуло у литији према храму. Вечерње богослужење почело је у 19:00 часова а богослужили су : протојереј-ставрофор Драган Вукотић, протојереј Средоје Андрић, јереј Саво Тривковић и ђакон Василије Пајевић.

Прочитај више


07. 01. 2023.                   

Прослава Бадњег дана и празника Христовог Рођења
у Бјелосављевићима


У новосаграђеном храму Светога Великомученика Прокопија у селу Бјелосвљевићи код Сокоца, послије више вијекова, вјерни народ је прославио Бадњи дан и Рођење Христово у своме храму. У јутарњим часовима на Бадњи дан организован је заједнички одлазак свештеника и вјерника у сјечење Бадњака. На Бадњи дан служено је вечерње богослужење са налагањем бадњака у  присуству великог броја вјерника. Послије налагања бадњака организован је ватромет и послужење народа топлим напицима, уз пригодан културно умјетнички програм и народно весеље.

Прочитај више


07. 01. 2023.                   

ПРОСЛАВА БАДЊЕГ ДАНА И БОЖИЋА У ШТРПЦИМА И  МОКРОНОЗИМА


 Најрадоснији празник, Рођење Господа Исуса Христа и ове године прослављен је свечано у храмoвима парохије штрбачке. Молитвена свечаност отпочела је на Бадњи дан када је служeна света Литургија, а након вечерњег богослужења почело је доношење бадњака пред храм. Извршено је освећење и налагање бадњака, а богослужбеној свечаности присуствовао је велики број вјерника. Честитајући Бадње вече и најрадоснији хришћански празник Рођења Господа Исуса Христа, сабранима се пригодном бесједом обратио свештеник Жарко Савић. Након налагања бадњака уприличено  је скромно послужење са куваним вином и ракијом у организацији омладине из Штрбаца и Мокронога.

Прочитај више


07. 01. 2023.                   

Прослава Божића на Купрешкој висоравни


Молитвено и литургијско, али и народно прослављање празника Рођења Господа нашега Исуса Христа на Купрешкој висоравни отпочело је на Бадњи дан Светом Литургијом у цркви Светог пророка Илије у купрешком селу Равно. Празнично Вечерње служено у Благају у Храму Свете Тројице а у присуству, уистину,  великог броја Купрешана који су се окупили да заједно са својом браћом и сестрама дочекају празник који је вјечни извор наших нада и радости.

Прочитај више


07. 01. 2023.                   

БАДЊЕ-ВЕЧЕ И БОЖИЋ У ТРАВНИКУ


На Бадњи дан, увече у 16:00 часова уприличено је паљење бадњака у порти храма Успенија Пресвете Богородице у Травнику уз присуство парохијана парохије травничке и грађана других вјерских заједница. Обичај је и традиција Травника  да у порти храма у Травнику запале бадњак  и пожеле једни другима срећне божићне и новогодишње празнике.

Прочитај више


07. 01. 2023.                   

Бадње вече и Божић у Братунцу


Празник Рођења Господа нашег Исуса Христа свечано је прослављен у Братунцу. На Бадње вече, 6. јануара 2023. године, у храму Успења Пресвете Богородице, са почетком у 19:00 часова, служено је вечерње богослужење које је служио протојереј-ставрофор Душан Спасојевић. Након вечерња извршено је налагање бадњака у порти храма, која је била испуњена вјерним народом.  

Прочитај више


07. 01. 2023.                   

Празник Рођења Христовог- Божић у Чајничу


Избављење посла Господ људима својим у светом догађају Христовог рођења. Празник рођења Спаситеља – Божић празник је безмјерне љубави Божије према нама људима. Свети Јован Златоуст празник рођења Христовог назива „Темељом и почетком свих других хришћанских празника, мајком свих празника“. Новорођени витлејемски Богомладенац је оваплоћени Син Божији који из љубави према сваком човјеку и цјелокупној творевини Његовој роди се и нађе се међу грешним људима, да нас учини синовима божијим по усиновљењу.

Прочитај више


07. 01. 2023.                   

БАДЊИ ДАН И БАДЊЕ ВЕЧЕ У ЧАЈНИЧУ


У чајничком светоуспенском храму свечано је прослављен Бадњи дан и Бадње вече. Мноштво вијерника сабрало се испред чудотворне иконе Пресвете Богородице „Краснице“ да заблагодаре и да чистим срцем изађу у сусрет Пресветој Дјеви Марији, која нам је родила нашег Спаситеља и Избавитеља Исуса Христа. Ујутро у 8:00 часова служено је јутрење, а у наставку вечерње са литругијом светог Василија Великог.

Прочитај више


07. 01. 2023.                   

Бадњи дан и Божић у манастиру Светог Саве на Горњој Лијесци код Вишеграда


Свечано, као и сваке и ове је 2022 (2023 по старом календару) године у манастиру Светог Саве на Горњој Лијесци код Вишеграда на бадњи дан служено је вечерње у 17:00 часова. Вечерње је служио јереј Саво Тривковић Након вечерња обављено је налагање бадњака на већ припремљену ватру. Намјесница манастира мати Доротеја са сестринством и домаћинима из околних села припремили су бадњаке, украсили храм и обезбједили послужење за све присутне.
У радосној празничној атмосфери сабрао се вијерни народ како би у молитвеном духу дочекао најрадоснији празник - Рођење Исуса Христа.

Прочитај више


07. 01. 2023.                   

БАДЊЕ ВЕЧЕ У СТАРОЈ ЦРКВИ НА БАШЧАРШИЈИ У САРАЈЕВУ


Прилагање бадњака код старе цркве на Башчаршији у Сарајеву је стара традиција и обичај. Као и свих претходних година и ове је 2022. (2023 по новом календару) године Благости Господње  Његово Високопреосвештенство митрополит дабробосански Господин Хризостом у старој сарајевској цркви Светог ахристратига Михаила са почетком у 17:00 часова служио вечерње, а у наставку вечерња благословио бадњак и приложио га на раније припремљену ватру. Високопреосвећеном су саслуживали: протојереј-ставрофор проф. др. Владислав Топаловић, протојереј Велимир Дивљановић и ђакон Будимир Гардовић.

Прочитај више


07. 01. 2023.                   

БАДЊЕ ВЕЧЕ У БЈЕЛОВЦУ И ФАКОВИЋИМА

Навечерје празника Рођења Христовог и ове године свечано је прослављен у Бјеловцу и Факовићима.
Празнично Вечерње богослужење служено је у 17 часова у храму  Светог пророка Илије у Бјеловцу, а након тога у 19 часова у  храму Светог апостола Томе у Факовићима, службе је служио јереј Младен Станишић.

Прочитај више


07. 01. 2023.                   

ПАРАСТОС У КРАВИЦИ

На Туциндан, 05. јануара 2023. године, у храму светих апостола Петра и Павла у Кравици, служен је парастос за 163 лица настрадала у претходном рату. Парастос су служили протојереј-ставрофор Љубиша Вујичић, парох милићки; протонамјесник Душко Глигић, парох јеремићки; протонамјесник Александар Млађеновић, парох сребренички и јереј Дејан Ђуричић, парох кравички. Ове године обиљежено је тридесет година од гнусног злочина који се догодио на Божић 1993. године.

Прочитај више


07. 01. 2023.                   

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ ПОСЈЕТИО НИШИЋЕ (НИШИЋКУ ВИСОРАВАН)


Данас, 4. јануара 2023. године, у поподневним сатима Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански, посјетиo је Нишиће (Нишићку висораван).

Прочитај више


07. 01. 2023.                   

БОЖИЋНА ПОРУКА МИТРОПОЛИТА ХРИЗОСТОМА


Поводом празника Рођења Господа нашег Исуса Христа и Нове 2023. године, данас је 4. јануара 2023. године у палати Митрополије у Сарајеву, тачно у 12:00 часова, Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански, упутио традиционалну божићну поруку свом свештенству, свештеномонаштву и монаштву, вјерном народу митрополије Дабро-босанске и свим људима добре воље, гледаоцима и слушаоцима електронских медија у БиХ-и.

Прочитај више


 ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2019. г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2020. г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2021. г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2022. г.