• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

 Страницу одржава

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А


13.12.2018.

Свечани концерт поводом 130 година рада и постојања
Српског пјевачког друштва Слога у Сарајеву

Ове године Српско пјевачко друштво Слога из Сарајева прославља 130 година постојања. Тим поводом, 11. децембра 2018. године приређен је свечани концерт у велелепној дворани Народног позоришта у Сарајеву, у којој Слога има дугу традицију наступања. У препуној сали концерту су присуствовали и представници политичког и културног живота земље, као и представници дипломатског кора.
У првом дијелу програма била је заступљена духовна музика православног културног простора. Након извођења композиција Тијело Христово, Хвалите имја Господње и Достојно јест отпјевано је и дјело Дефте лаи, један од најстаријих сачуваних записа средњовјековне црквене музике. На репертоару су се нашли и Мокрањчеви Фрагменти из Литургије Светог Јована Златоустог, као и његово Тебе појем – најизвођеније дјело српске православне црквене музике. Ријеч је о својеврсном омажу великом српском композитору, који је долазио у Сарајево и коме је сарајевска Слога својевремено приређивала свечани дочек. Овај дио програма завршен је композицијом Христос воскресе Корнелија Станковића. Потом је услиједила пројекција изврсног документарног филма о Српском пјевачком друштву Слога, у продукцији Зорана Кубуре и БХРТ.
Други дио програма обиљежила су дјела световног карактера. Осим изведби фолклорног поријекла (српске народне пјесме из Босне и Херцеговине, Мокрањчеве Српске обредне кајде, као и Оро се вије Јовице Гавриловића), на сцени је изведена и Јесенска ноћ Јосипа Славенског, уз клавирску пратњу Маје Будимир, те уз балетску пратњу којом су се представили Јована Милосављевић и Михаил Матееску из Балета Народног позоришта у Сарајеву, показујући тако сјајно прожимање хорске и балетске умјетности.  Овај дио концерта обогатио је и наступ квинтета хармоника Акордеус из Источног Сарајева.
Посебно је важно истаћи да се сарајевска Слога, у години када обиљежава 130 година свога рада и постојања, с поносом и пијететом сјетила жртве српске војске, која је 1918. ослободила и ујединила ове просторе. Тим поводом изведена је композиција Креће се лађа француска, у аранжману Марина Адамов Стојадиновић.
Премда је покушаја организовања српскоправославне хорске дјелатности било и раније, Слога је основана 1888. године, с циљем да, како су оснивачи и истакли, „својим појањем украшава благољепије црквено, да код Срба православних развија жељу за похађањем цркве, да приређивањем чисто српских забава користи материјално српској школи, српској сиротињи, да шири у српском народу у нашој вароши пренебрегнуту слогу и љубав”. Слога је, у изузетно тешким временима за српски народ у Сарајеву и Босни и Херцеговини, успјела да преживи све буре и олује 19. и нарочито 20. вијека, тако да данас, као једно од ријетких активних српских друштава у Сарајеву, свједочи о богатом и у великој мјери забољављеном доприносу сарајевских Срба у очувању српског културног и националног идентитета.  
Концерт је одржан под благословом његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског господина Хризостома, као и средствима покровитеља – Секретаријата за вјере Владе Републике Српске, Народне скупштине Републике Српске, Владе Кантона Сарајево, Града Сарајево, Општине Стари град Сарајево, Општине Источно Ново Сарајево, те фирми Мибрал, Златно Зрно и Тимо систем. Генерални медијски покровитељ свечаног концерта била је Радио-телевизија Босне и Херцеговине. На челу организације концерта стајао је предсједник СПД Слога протојереј-ставрофор др Владимир Ступар, а сценарио и сигурно вођење хора на сцени потписује диригент мр Стефан Мојсиловић.
Борјан Митровић

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

   

Старије вијести 2018.г.


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ОКТОБРУ, НОВЕМБРУ И ДЕЦЕМБРУ МЈЕСЕЦУ 2018.ГОДИНЕ И ЈАНУАРУ 2019. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.