• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

 Страницу одржава

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А


12.11.2018.

СПОМЕН  СВЕТОГ  СВЕШТЕНОМУЧЕНИКА И ИСПОВЈЕДНИКА ВЈЕРЕ ВАРНАВЕ  ХВОСТАНСКОГ


Свети Варнава (Настић), викарни епископ хвостански (1947-1964) постао је синоним страдања Српске православне Цркве  од комунистичког режима бивше Југославије. Крајем Другог свјетског рата партизански покрет Југославије предвођен Јосипом Брозом Титом и његови комунистичко-атеистичким револуционарима поубијао је на стотине свештених лица СП Цркве. Посебно су се окомили на интелектуалце међу свештеним лицима.  Поменимо само јеромонаха Михаила Ђусића и протосинђела Јована Рапајића. Осим њих двојице партизани су 1944-1945. године побили још 18 свештених лица.  Међу првим послијератним жртвама комунистичког режима био је свети владика Варнава хвостански, који је 1947. године као викарни епископ послан од Светог архијерејског сабора у његов град Сарајево да помогне тадашњем админстратору митрополије дабробосанске епископу зворничко-туланском Нектарију Круљу. На жалост он је већ крајем 1947. године ухапшен и оптужен, а затим и осуђен на вишегодишње сужанство и дуготрајно страдање и подношење мука све до 1964. године.
Данас је, 12. новембра 2018. године, дан његове свештене успомене свечано прослављен у Источном Сарајеву, - на Врањешу гдје се гради храм светитељу. Свету архијерејску литургију служио је Високопреосвећени митрополит дабробосански Господин Хризостом уз саслужење протојереја-ставрогора Јадрана Даниловића, Ранка Билинца и Чеде Ђуреиновића, протојереја Милорада Вујића, протонамјесника Бојана  Зекића, јереја Дарка Даниловића и ђакона Будимира Гардовића.
На крају свете литургије благослољено је славско кољиво и преломљен славски колач. У наставку Високопреосвећени Господин Митрополит је освештао нови иконостас храма свештеномученика и исповједника Варнаве хвостанског.
У бесједи на  тему ''Ако мене прогнаше и вас ће проганти'' Високопреосвећени Господин Хризостом је бесједио о страдању светога оца нашег Варнаве, о страдању свештеномученика Патра, митрополита дабробосанског,  и о исто тако страдању митрополита Нектарија, кога су умало објесили испред храма манастира Озрена.
Љетописац РаНиКо 

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

   

Старије вијести 2018.г.


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ОКТОБРУ, НОВЕМБРУ И ДЕЦЕМБРУ МЈЕСЕЦУ 2018.ГОДИНЕ И ЈАНУАРУ 2019. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.