• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

 Страницу одржава

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А


15.10.2018.

ФРЕСКЕ У ХРАМУ УСПЕНИЈА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ТРАВНИКУ

Храм Успенија Пресвете Богородице који је саграђен у граду Травнику је други православни храм у овом мјесту. Први се налазио преко ријеке Лашве стотињак метара од садашњег храма и био је посвећен Светим Арханђелима.
Иван Франо Јукић наводи да је 1850. године Травник имао 1500 муслиманских кућа, 350 католичких, 100 православних, 50 јеврејских и 80 циганских кућа – свега 12000 становника. Још спомиње 16 џамија, 5 мектеба, 1 медресу, 1 текију дервиша, 2 католичке и 1 православну школу, I. Jukić, Zemljopis i povjesnica Bosne, Zagreb 1891, 23.

     У оваквим приликама травнички Срби су успјели да добију сва потребна одобрења за градњу храма од чврстог материјала,  саградили га и осветили  у веома кратком року 1852.године. Немамо пуно података о овом храму, али знамо да је познати сликар Роман Петровић осликао Православни храм Успенија пресвете Богородице тридесетих година прошлог вијека и његове фреске се и данас налазе у поменутом храму али знатно оштећене због временских услова. Из новијег периода знамо о Романовим дјелима,  међутим због израде  Елабората за обнову ентеријера храма Успенија Пресвете Богородице у Травнику по благослову Његовог Високопреосвештенства Митрополита Дабро-босанског Господина Г.Хризостома уклонили смо стасидије испод фрески Романа Петровића и открили оргиналне фреске које је Роман ,,сакрио“са својим фрескама. Ове оргиналне фреске су по нашим процјенама веома вриједне и добро очуване те их је потребно стручно и детаљно очистити и обновити, а Романова дјела пресликати и оставити у музејску ризницу. Првобитне фреске су вјероватно живописане одмах по изградњи храма кад је изграђен и јединствени иконостас који је добро очуван. Преко осамдесет година ништа се није могло ни претпоставити шта се крије  на зиду ове светиње али ако Бог да да првобитне фреске обновимо као и цијели храм до његовог 170-ог рођендана.

протојереј-ставрофор Горан Живковић

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

   

Старије вијести 2018.г.


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У СЕПТЕМБРУ И ОКТОБРУ МЈЕСЕЦУ 2018. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.