• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А


30.09.2018.

У  МИЉЕВИЋИМА - ИСТОЧНОМ НОВОМ САРАЈЕВУ ОСВЕШТАНЕ ФРЕСКЕ


Данас су у 18. недјељу по Духовима, 30. септембра 2018. године, и на дан успомене Светих мученица Вјере, Наде, Љубави и њихове мајке Софије, освештене нове фреске храма св. великомученика Георгија у Миљевићима у Источном Новом Сарајеву.  Овај предивни храм подигнут  залагањем протојереја-ставрофора Војислава Чаркића, а након егзодуса православних Срба из федералног Сарајева и Сарајевског поља свједок је физичке и духовне обнове нашег народа и његове виталности. Након доласка младих свештеника на парохије новоисточносарајевске Бојана Зекића и Младена Дробњака настављена је градња и изградња  парохијског дома са светосавском салом, те комплетно уређење  црквеног комплекса у Миљевићима. На крају приступило се живописању овог храма од стране фрескописаца из Београда на челу са пок. Драганом Марунићем.  Може се закључити да су све активности око потпуног окончања радова око уређења и украшавања овог храма данас завршене освештањем нових фресака.
Чин освештања  фреска обавио је Високопреосвећени митрополит Господин Хризостом, митрополит дабробосански. Након освештања фресака  Високопреосвећени је служио свету архијерејку литургију, а уз салужење протојереја-ставрофора: Војислава Чаркића, Ранка  Билинца, Миомира Зекића, Милојка Дробњака, Чеде Ђуреиновића, Јадрана Даниловића, те јереја Младена Дробњака и  Видака Вујадиновића и ђакона Будимира Гардовића.
У току свете литургије Високопреосвећени је чином протонамјесника одликовао надлежне парохе Бојана Зекића и Младена Дробњака. На приједлог Управа парохија Високопреосвећени је прогласио ВЕЛИКИМ ДОБРОТВОРИМА  храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима - Савјет министара БиХ-не, Општину Источно Ново Сарајево, док су Златном плакетом Светог Петра дабробосанског одликована тројица привредника из Источног Новог  Сарајева.  Црквена Општина Источно Ново Сарајево у Миљевићима  уручила је посебне Захвалнице фрескописцима и приложницима. Након свете литургије уприличена је трпеза љубави за све присутне.
Уистину може се рећи да је данас било и лијепо и величанствено  бити у Источном Новом Сарајеву и учесником овог несвакидашњег славља.
Љетописац РаНиКо  


Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

   

Старије вијести 2018.г.


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У СЕПТЕМБРУ И ОКТОБРУ МЈЕСЕЦУ 2018. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.