• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава


01.09.2018.

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ НА СВЕТОЈ ГОРИ


На позив Свештене општине Атонске из Протата-Кареје, а благословом Њихових светости патријараха Вартоломеја константинопољског и Иринеја српског, Његово Високопреосвештенство г.г. Хризостом, митрополит дабро-босански, а у пратњи јеромонаха Серафима Глигића, сабрата манастира Добрунска ријека и Господина Бабић Јована, посјетио је Свету гору у периоду од 26. до 29. августа ове 2018. године. Повод за ову посјету био је велики богородичин празник Успенија Пресвете Богородице којем је посвећена протатска црква у Кареји а у којој се налази и чува чудотворна икона Пресвете Богородице АКСИОН ЕСТИН.
Прије доласка у Кареју Високопреосвећени Господин Хризостом посјетио је манастир Хиландар (26-27.августа).  27. авуста 2018. године стигао је у Кареју.Након пријема од стране ПРОТОСА Свете горе и чланова Свештене управе и поподневног одмора Високопреосвећени је служио  свеноћно празнично бденије и у продужетку свету архијерејску литургију, а уз саслужење бројних представника светогорских манастира, скитова и келија.
Након свете архијерејске литургије уприличена је светогорска трпеза љубави за све приспјеле на ово празнично сабрање којом приликом је Високопреосвећени одржао пригодну бесједу и захвалио се Свештеној управи на позиву и истакао његову вишегодишњу и вишедеценијску везу са Светом Гором, а које траје од априла мјесеца 1976. године.


У поподневним часовима, тачније  у 16:00 часова, Високопреосвећени је начелствовао вечерњем богослужење и општем парастосу за ктиторе протатског храма Успенија Пресвете Богородице цареве Никофора и Јована те за све уснуле у Господу који се подвизаваше у Светој гори.

Љетописац РаНиКо   

     

 

                                                                                                                                

   

Старије вијести 2018.г.


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У СЕПТЕМБРУ И ОКТОБРУ МЈЕСЕЦУ 2018. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.