• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава


23.07.2018.

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ У СТОГУ


Село Стог код Возуће у Општини Завидовићи данас је, 22. јула 2018. године,  у VIII (осму) недјељу по Духовима и на дан успомене светих свештеномученика Панкратија те Милана и Милана дрварских, Симе и Мирка гламочких и Милана рмањског и Родољуба куленфакуфског доживјело велику духовну радост и охрабрење. Прогнани  Срби  (1995.г.) из Стога и Возуће окупили су се на свој Сабор  код цркве св. Георгија у Стогу да се Богу помоле, да се поново сретну и разговарају. Придружио им се и Високопреосвећени Господин Хризостом, митрополит дабробосански, који је служио свету архијерејску литургију и проповједао ријеч божију. 
Данас су се осјетиле измјешане и радост и туга истовремено. Радост због сусрета, молитве и ријечи охрабрења, али и туга због етничког чишћења које је почињено у Возући с друге стране. Етничко чишење и тешки ратни злочин почињен су 1995. године од стране Армије БиХ-не и страних плаћеника у ел муџахир одреду.  Туга  и због неправде да сви ратни злочинци и страни плаћеници нису изведени пред лице правде и осуђени за сва своја злодјела. 


Високопреосвећени Господин Хризостом охрабрио је све сабране и позвао их да чувају свој завичај, да га обнављају и освећују новим животима на овим просторима. Мало је који крај етнички очишћен као што је то учињено у Возући и њеној широј околини.Треба  истаћи да Возућа и Возућки крај никада у својој историји нису били без Срба и правослаља, па чак ни у она тешка османска времена, нити за вријеме НДЗ-је. Али, данас нема Срба у Возући и у Стогу. Нека за то мора да одговара.  

Љетописац РаНиКо 

 

                                                                                                                                

   

Старије вијести 2018.г.


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ЈУЛУ И АВГУСТУ МЈЕСЕЦУ 2018. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.