• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава


12.07.2018.

ПЕТРОВДАН   НА   НИШИЋИМА

Нишићи - предивно село на Нишићкој висоравни на 1000 метара надморске висине памти многе вијекове, године и дане као и многојакe и свакојаке  догађаје. Овогодишњи (2018)  Петров-дан је већ ушао у историју овога села и цијеле Нишићке висоравни.  Памтиће се прије свега по догађају да је данас освештана  обновљена црква Светих апостола Петра и Павла, црква која је тешко оштећена и девастирана од муслиманског становништа и то након потписивања Дејтонског мировног споразума.

Управо се на Нишићима, али не само на Нишићима, десило оно што ће се 1999. године десити на Косову и Метохију, да СФОР у БиХ-ни  послужи као параван за чињење злочина и кривичних дјела оних снага и структура које нису усјели да ова злодјела и злочине почине у току одбрамбено-ослободилачког рата, већ у тзв. ''дејтонском миру''. 


Иако се Српски народ због потписивања Дејтонског споразума повукао са Нишићке висоравни  он га није заборавио. Напротив, он га је понио у срцу своме и он га носи и увијек ће га носити као дио свог срца и свог бића. Управо та љубав учинила је своје и довела до обнове храма Светих апостола Петра и Павла, којег данас освешта чином троносања Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански.


Након освештања храма Високопреосвећени Господин Митрополит служио је прву архијерејску литургију у истом и проповједао ријеч божију. У бесједи Високопреосвећени је истакао значај данашњег чина освештања и обнове и позвао све Србе Нишићке висоравни да ''као што су обновили овај храм тако обнове и своја огњишта, своје куће и имања и цијелу Нишићку висораван'' и додао
..........'' Нишићи и Нишићка висораван је завичај ваше младости, ваших живота, завичај познат и препознатљив по свим оним људским и нашим српским врлинама. Зато, не заборавите Нишићку висораван! Не остављајте је и не предавајте је никоме, јер она је ваша и као таква мора и да остане. У овој цркви, као светињи божијој, ви сте крштавани, причешћивани и вјенчавани! Овдје сте се освећивали и постајали свети народ, управо народ са пуно врлина и посебности. Зато Вам хвала што сте га обновили, што сте вашу светињу вратили у њену првобитну славу и љепоту............. Овај храм је као и ви сами храм мученик. Мученик и мучеништво не смије се презрети нити одбацити. Напротив, мучеништво се мора и треба поштовати и љубити као своје,као дио себе и свога. ............''
Након свете литургије изабрани су кум храма, кум славе и учињена је славска литије на крају које је преломљен славски колач и благословљено славско жито.


Поводом освећењa обновљеног храма на Нишићима Високопреосвећени Господин митрополит Хризостом одликовао је орденом Светог Петра дабробосанског Високопречасног Господина протојереја-ставрофора проф. др. Драгомира Санда, Господина Милету др-а Радојевића  директора канцеларије Владе Р.Србије за односе са црквама и вјерским заједницама и Господина Саву Пејића из Београда, односно са Нишића.  Осим одликовања Орденом Светог Петра одликовано је још седам лица златном, односно сребреном плакетом Светог Петра, а међу њима је и надлежни свештеник јереј Божидар Тановић.         
И све је завршено величанственом трпезом љубави коју је за све припремио кум славе Господин Миленко Зупур са породицом.


Љетописац РаНиКо

 

 

                                                                                                                                

   

Старије вијести 2018.г.


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ЈУЛУ И АВГУСТУ МЈЕСЕЦУ 2018. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.