• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава


03.07.2018.

ВИДОВДАНСКИ КОНЦЕРТ ХОРСКЕ МУЗИКЕ

Српско пјевачко друштво ,,Слога" у заједничкој организацији са Kамерним хором Смјера за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета Источно Сарајево, приредило је 30. јуна 2018. године Видовдански концерт хорске музике у храму Светог Варнаве Хвостанског у насељу Врањеш у Источном Сарајеву.


Поред хорова-организатора под управом диригената Рада Радовића и Стефана Мојсиловића, на концерту су учествовали Ансамбл појаца који дјелује при поменутом Смјеру (руководилац Слободан Брљић) и Дјечији хор Православног центра за младе Митрополије Дабробосанске "Свети Петар Сарајевски" из Источног Сарајева.


У препуном храму Светог Варнаве Хвостанског (који је и сам био музичар, свирао је виолину) одржан је први концерт хорске музике уопште. Хорови су се представили репертоаром прилагођеним великом празнику који је окосница српског вјерско-националног бића. Извођење разноврсне православне црквене музике из пронађених неумских записа манастира Хиландара, извођење разних напјева мелографа и композитора архиепископа Јонатана, епископа Стефана Ластавице, свештеника Ненада Барачког и Мирка Павловића, те композиција савремених аутора духовне и свјетовне музике Војина Комадине, Радомира Петровића и др., приказало је да се на подручју Сарајева његује и развија репрезентативна хорска школа.


Видовдан је био крсна слава СПД "Слога" од оснивања друштва 1888. до 1921. године, када постаје национални празник Краљевине Југославије, па хор за свог заштитника узима Светог Димитрија, којег као крсну славу прославља и данас. Управо је сјећање на те прве дане "Слоге" и прве славе хора један од повода организовања концерта.


Братство храма на челу са старјешином јерејем Бошком Тошовићем изразило је наду да ће ових концерата бити у будућности и више.

Стефан Мојсиловић

 

                                                                                                                                

   

Старије вијести 2018.г.


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ЈУЛУ И АВГУСТУ МЈЕСЕЦУ 2018. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.