• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава


29.06.2018.

У АНДРИЋ ГРАДУ СПОМЕНИК  ДВОЈИЦИ СОКОЛОВИЋА


Овогодишњи (2018)  Видован у Вишеграду остаће забиљежен  у историји као дан и празник када је обиљежена 100-годишњица краја Великог (Првог свјетског) рата у којем је српска војска уз помоћ савезника - Велике и Мале Антанте,  као САД-ва  поразила охолу и надмену Аустроугарску која је 1915. године не само поразила Српску војску, већ ју је натјерала у изнанство, а Србију као државу сатрала  и збрисала за географске карте Европе и Свијета. Захваљујући видовданском и светолазаревском опредјељењу, жртви  и достојанству истовремено, политичкој и дипломатском мудрости и вјештини срспких политичара и дипломата, за свега три године  српска војска се опоравила, обновила и заједно са савезницима сбрисала за савгда велику и моћну Аустроуграску са географске карте свијета. Многи се и данас питају: а шта се то и како десило? Како је то уопште било могуће? На ова и сва друга питања одговара псалмојевац Давид који каже: ''с нама је Бог, народи! Разумите и покорите се! Алилуја''.  Само се у Андрићграду и Вишеграду данас обиљежила 100-годишњица овог историјског догађаја и јубилеја.


Друго, што ће бити забиљежено и остати у историји јесте подизање и откривање споменика великанима племена Соколовића - ПАТРИЈАРХУ Макарију и ПАШИ Мехмеду, двојици браће СОКОЛОВИЋА. Уистину су након толико вијекова заслужили да их се сјетимо заједно и споменик им подигнемо.  Ово велико и историјско дјело оствари се залагањем проф. Емира - Немање Кустурице који је више, боље и дубље од многих разумио улогу коју су ова двојица СОКОЛОВИЋА одиграли. Мехмед-паша као најмоћнији Србин 16. вијека и Макарије патријарх као најмудрији наслиједник Светога Саве обновили су Аутокефалност Српске православне Цркве, обновили манастире и цркве и ојачали Српски народ да издржи до појаве опет другог и моћног Србина  Омер (Михајила)-паше Латаса.  Двојица са првим словима имена М (Макарије - Мехмед) и првим словом положаја П (патријарх-паша). Само је Бог својим промишљањем о Српском народу  могао тако да благослови и устроји да се у најтежем вијеку по хришћанство у Србији и цијелом Балканском простору на мјесту Великог везира, свјесног свог порјекла, своје старе вјере, језика и културе, нађе на тако високој функцији и власти. Историјски је неоспорно да је велико племе Соколовића Српском народу подарило 7 (седам) патријараха и архиепископа и дупло више 14( четрнаест) везира, паша и високих официра Отоманског царства.


Управо, новоподигнути и новооткривени споменик ЗАГРЉАЈА ДВОЈИЦЕ СОКОЛОВИЋА потсјећају нас на те историјске догађаје 16. вијека, али и упућује велику поруку. Благо онима који је разумију, друга желимо да је разумију.  
Исто тако и све изговорено на овом историјском догађају врло је битно и остаће забиљежено.

Љетописац РаНиКо

 


                                                                                                                                                       

   

Старије вијести 2018.г.


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ЈУЛУ И АВГУСТУ МЈЕСЕЦУ 2018. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.