• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава


29.06.2018.

У ВИШЕГРАДУ ВЕЛИЧАНСТВЕНО ПРОСЛАВЉЕН ВИДОВДАН


Велики дан и празник Видовдан 2018. године свечано је и величанствено прослављен у Вишеграду. Прослава овог нашег великог празника  почела је у Андрић граду, тачније у предивном храму Светог кнеза Лазара. Свету архијерејску литургију служио је Високопреосвећени митрополит дабробосански Господин Хризостом уз саслужење свештенства и свештеномонаштва епархије и гостију.

.  Прије свете литургије Високопреосвећени Господин Митрополит  освештао је новопостављени иконостас у храму Светог кнеза Лазара.

Након свете архијерејске литургије обављена је литија кроз град Вишеград до гавног градског трга испре споменика посвећеног српским јунацима гдје је отслужен помен за све пале борце за крст часни и слободу златну.

У бесједи на видовданску тему Високопреосвећени Господин Митрополит је истакао: ........'' Свети кнез Лазар отиде на Косово равно и тамо остаде! Никад се не врати са Косова равног, већ остаде да га чува. Чува свој и наш завјет  који гласи ''земаљско је за малена царство, а небеско увијек и довијека''. ...........   Свети кнез Лазар и његови кособски завјетници  себе су и нас наш народ опредјелили за оно што је вјечно и непролазно, а то је Царство небеско. Управо за оно што је Господ Исус Христос рекао ''иштите, прије свега,  Царство божије а све друге додаће вам се''.  ......... Добро је, за разлику од цара Душана,  св. Кнез познавао науку господњу. ................ Браћо и сестре, нико нама не може одузети Косово и Метохију ако смо на Светолазаревском опредјељењу, ако смо са Богом и ако је Бог са нама. Косово је дубоко у нама и нико га не може одузети. Могу да нам отму Косово, као што је урадио султан Мурат, али  знајте да ће отето бити враћено. Али, ако га дамо и одрекнемо се косовског и светолазаревског завјета губимо право на повратак Косова..............''

Љетописац РаНиКо


                                                                                                                                                       

   

Старије вијести 2018.г.


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ЈУЛУ И АВГУСТУ МЈЕСЕЦУ 2018. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.