• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава


27.06.2018.

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ ПОСЈЕТИО ЧЕКРЧИЋЕ


Данас  је, 27. јуна 2018. године, Његово Високопреосвештенство г.г. Хризостом, митрополит дабробосански,  у пратњи протојереја Миљана Рађеновића и ђакона  Немање Васиљевића посјетио село Чекрчиће код Високог,  односно запаљени храм Рођења Пресвете Богородице у овом селу, које је до 1992. године било већински насељено православним Србима.


Као што је већ познато домаћој и страној јавности  вандали су  запалили овај тек онбовљени свети храм. Претпоставља  се да се то могло десити  у ноћи између суботе на недјељу (23/24. јуна) о.г. До сада нису откривени починиоци овога злодјела, али постоји нада да ће крим-полиција успјети открити починиоце и привести их правди.
У разговору са надлежним свештеником Миљаном Рађеновићем Високопреосвећени Господин Митрополит је подробно упознат о свим до сада предузетим радњама.  Високопреосвећени је затражио од свештеника да се након Видовдана  храм очисти и да почну припреме за санирање штете и израда пројекта за његову бољу заштиту и безбједност.


Паљење ове светиње Српског народа  представља велику увреду како самом Српском народу и Српској православној Цркви,  тако исто и свима прогнаницима и расељеним лицима села Чекрчића, али и свим честитим људима и грађанима Босне и Херцеговине који су знали поштовати и цијенити светиње других народа. Ово је велика увреда и за сам град Високо које је историјски гледано било најтолерантнија варош и трговачки центар централне Босне. Ту су докази како Исламске заједнице, тако исто и римокатоличке и православне Цркве. ''Наду у брзу обнову не само овог храма већ пољуљаног повјерења у Високом и централној Босни'' очекује Високопреосвећени Митрополит.   
Љетописац РаНиКо


                                                                                                                                                       

   

Старије вијести 2018.г.


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ЈУЛУ И АВГУСТУ МЈЕСЕЦУ 2018. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.