• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава


24.06.2018.

САОПШТЕЊЕ ИЗ КАБИНЕТА МИТРОПОЛИТА НА ВИЈЕСТ О ПАЉЕЊУ ЦРКВЕ У ЧЕКРЧИЋИМА
На вијест, примљену путем телефонског позива у Недјеље око 17:00 часова, о паљењу цркве у Чекрчићима, Општина Високо, Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански даје следеће саопштење за јавност:
''Ово је за нас вема тужна и жалосна вијест. Управо смо стигли из Бугојна гдје смо служили свету литургију и доживјели једно лијепо и пријатно искуство са нашим малобројним народом Бугојна и гостију који су стигли у Бугојно. И док смо још били под тим лијепим утиском, гле, примисмо ову тужну вијест која нас је уистину потресла и веома разочарала.
Сам чин је гнусан и крајње узнемирујући и забрињавајући. Питамо се: зар је могуће да некоме падне на памет да запали вјерски објекат у овом случају једну православну цркву?   Очекујемо писмени извјештај надлежног свештеника, али прије свега извјештај крим-полиције.  Такође, очекујемо реаговање надлежних органа власти како општинских, тако исто и кантоналних и федералних и њихову спремност да се све ово поправи и надокади.  Овакви ексцесни случајеви могу бити врло опасни. Они су индикатори да у Федерацији БиХ-не постоје опасна националистичка и шовинстичка жаришта која могу ''запалити велику ватру''. Зато позивамо органе крим-полиције Високо и локалне власти да поднесу потпун, тачан и цјеловит извјештај. ''Офарбан'' извјештај  како су то наводно починили малољетници неће проћи и не може нас ''задовољити''.
Истовремено, позивамо наш вјерни народ да остане миран и прибран те да се не да испровоцирати,  и не дао Бог покренути  на слично или истовјетно реванширање.
Сутра ћемо о овом немилом догађају службено обавјестити Међурелијиско вијеће и поглаваре вјерских заједница у БиХ-ни, као и Свети арх. синод и чланове Епископског савјета.''
Из кабинета Митрополита
Сарајево, 24.06.2018. 18:00 часова      


                                                                                                                                                       

   

Старије вијести 2018.г.


АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"