• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава


23.06.2018.

У ЖЉЕБОВИМА КОД СОКОЦА


Село Жљебови у општини Соколац данас је, 23. јуна 2018. године, доживјело један риједак, јединствен и историјски догађај. Прошле 2017.  године, 2. септембра, управо у овом селу дочекан је од свештенства, народа и народних преставника  нови митрополит дабробосански Господин Хризостом. Данас, пак, Високопреосвећени је дошао у Жљебове да благослови земљиште за изградњу новог храма и да пободе крст на мјесту будућег жртвеника господњег. 


Тачно у 12:00 часова стигао је Високопреосвећени на припремљен  локалитет будућег храма гдје су га дочекали свештенсво, народ и начелник општине Соколав Господин Милован Бјелица. Пошто је освештао земљиште и благословио новоподигнути крст, Високопреосвећени се обратио окупљенима и рекао:
''Господине начелниче општине, часни оци свештеници и драга браћо и сестре,
Нека је срећан и благословен и овај дан и овај час када освештасмо ово парче земље господње и одредисмо да са на њему подигне нови храм у славу Божију, а у спомен св. ап. Томе. Данас почиње да се испуњава и моја и ваша молитва да овдје подигнемо храм у којем ћемо се Богу молити, као народ божији сабирати и освећивати светим тајнама. ...... Од овог момента ово је освећена и благословена земља, намјењена да се на овом мјесту служи света литургија, да се ми сабирамо као дјеца божија у света сабрања и освећујемо светим тајнама........... Не плашите се подизати и градити цркве, већ се плашите оних који свакодневно одвраћају народ од Бога и говоре: зашто ће нам цркве? Цркве су наше једнино заједничко у којима смо ми сви једно у вјери, у љубави и надању. ........  Нека би дао Бог да чим прије поново дођемо у Жљебове и освештамо новоподигнуте темеље и започнемо градњу нове цркве. ........ Ми смо недавно чули да сте ви прије Другог свјетског рата имали цркву брвнару која је или запаљена или сама од себе дотрајала и иструнила. Ево дочекасте да почињемо градити нову цркву и позивам вас све да сви заједно саградимо и подигнемо дом господњи... ''

Љетописац РаНиКо


                                                                                                                                                       

   

Старије вијести 2018.г.


АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"