• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава


17.06.2018.

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ У МИЉЕВИНИ


Данас у трећу недјељу по Духовима, 17. јуна 2018. године, и на дан успомене св. Митрофана Цариградског и светих мироносица Марије и Марте, свештеномученика Јоаникија црногорскоприморског и свештеномученика Ђорђа презвитера, Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански, посјетио је село Миљевину надомак Фоче и служио свету архијерејску литургију у овдашњем храму светог пророка Илије. Била је ово прва посјета Високопреосвећеног Господина Митрополита Хризостома Миљевини, али уистину врло значајна посјета, која ће остати у сјећању свих оних који су се данас сабрали на свето литургијско и евхаристијско собрање. Наиме, у току свете литургије Високопреосвећени је по први пут у овом храму извршио свету тајну свештенства.

У чин презвитера рукоположио је ђакона Милана Милановића из Бијелог Брда, Општина Рудо.


У бесједи на јеванђелску тему ''Не можете служити два господара'' Високопреосвећени је потсјетио присутне на науку Господњу у којој Бог даје себе-самога да би човјека учинио својим заједничарем  у Његовој слави и части. ''Бог хоће да будемо народ божији, да будемо Његови, а никако, не дао Бог, нечастивога. У вријеме у ком је Господ Исус Христос проповједао у земљи отаца и праотаца свијет се, као и данас наш савремени свијет, дијелио на оне који се Бога боје и оне који служе лажним боговима и божанствима........ Свијет у којем ми живимо и јесмо је свијет технологије и пријети опасност да постанемо технолошки народ, технолошки човјек. Управо због тог отуђења човјека од самога себе и од самога Бога добро је да се потсјетимо на ове ријечи Господње да не можемо служити два господара''..........
У току трпезе љубави Високопреосвећени је након сазнања да је на подручју Миљевине, Калиновика и Фоче након завршетка Другог свјетског рата побијено и на свиреп начин од стране партизана ликвидирано на хиљаде заробљених бораца Југословенске војске у отаџбини, а међу њима и већи број свештеника обећао ускоро поново стићи у Миљевину и Фочу како би покренули градњу спомен цркве невино побијеним жртвама и покренули процес вађења њихових посмртних остатака из јама и бездана у које су их њихове убице и непријатељи бацили. ''То је историјски и морални дуг према невиним људима, прије свега младим људима, који су због части, заклетве  Краљу и  Отаџбину ликвидирани на нехуман начин, без суда и пресуде'', истакао је Високопреосвећени митрополит Господин Хризостом.


Љетописац РаНиКо

                                                                                                                                                       

   

Старије вијести 2018.г.


АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"