• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо





 

 

 Страницу одржава


27.05.2018.

ВЕЛИЧАНСТВЕНА ПРОСЛАВА ПРАЗНИКА  ДУХОВА
У МАНАСТИРУ ВОЗУЋИЦА


Манастир Возућица на обронцима планине Озрена недалеко од трагичног по Српски народ мјеста Возућа преставља и јесте прекрасан драгуљ како архитектуре и градитељског стила тако и амбијенталног окружења. Обично кажу да су монаси бирали најљепша мјеста за живљење и  монашки подвиг. Управо манастир Возућица то потврђује. И поред тога овај манастир годинама је, па и деценијама, запостаљан и ''гуран'' у заборав и нестајање. Али, ко ће као Бог? Нико!


И послије свега, страдања и мука и невоља, ова брдима и шумом Озрена скривена љепотица поново засија и постаде, као некада, мјесто молитвеног и народног окупљања.
Управо и данас на велики празник Духова, односно Пресвете Тројице Којој је манастир и посвећен, манастир Возућица је био пун и препун вјерника и поклоника који су из свих крајева како Р.Српске и Федерације БиХ-не тако и других држава похрлили су да данас буду у Возућицу. Цијенећи ову древну светињу и све оно што она јесте и преставља Високопреосвећени митрополит дабробосански Господин Хризостом допутовао је у Возућицу и служио свету архијерејску литургију, преломио сваски колач, обавио литију и проповједао Ријеч божију.

Са Високопросвећеним митрополитом саслуживали су: протојереј-ставрофор Зоран Живковић, јереј Далибор Стакић, јереј Дарко Кујунџић и ђакон Будимир Гардовић.
У бесједи на празничну тему Високопреосвећени Господин Митрополит је призвао молитвени благослов ''да данас и овдје Дух Свети сиђе на нас као некада на свете апостоле како бисмо и ми били укрепљени и оснажени за вршење воље божије, за труд и напор монаха који су се овдје и на овом мјесту подвизавали и Богу молили......''
Љетописац РаНиКо

                                                                                                                                                                              

   

Старије вијести 2018.г.


АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"