• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава


23.05.2018.

МИТРОПОЛИТ ПО ПРВИ ПУТ У ИСТОРИЈИ У СЕЛУ ГОРЊА ЈОШАНИЦА


Село Горња  Јошаница у Општини Фоча смјештено сјеверо-источно међу брдима фочанских планина данас је,  22. маја 2018. године, у 16:30 часова, на дан успомене Светог оца Николаја мириликијског,  доживјело да га посјети Његово Високопреосвештенство Господин Господин Хризостом. Била је ово уједно прва посјета једног Митрополита Дабробосанском овом селу које, на жалост, одумире.
По чему је Горња Јошаница постала позната? По масовном страдању  недужног цивилног становништва на Никољдан, 19. децембра 1992. године,  од стране паравојних муслимаснких јединица са подручја Горажда. Дакле, 19. децембра 1992. године на сами дан св. оца Николаја муслиманске паровојне јединици са подручја Горажда, уистину су, починили геноцид над Српским становништвом овог села. Неке породице су потпуно затрвене.


Потомци жртава и они који су пуким случајем избјегли масакр 1992. године  организовали су се и у спомен свих пострадалих подижу спомен храм Свети равноапостолних Кирила и Методија просвјетитеља Словенских.Управо данас је Високопреосвећени Господин Хризостом  благоизволио доћи у Горњу Јошаницу како би освештао ново звоно и нове крстове који ће већ сутрадан, 23. маја 2018. године бити подигнути на звоник и кров храма, а звоно на његово мјесто у звонику.


У бесједи и сво обраћању окупљеним вјерницима  Високопреосвећени је изрази своје велико задовољство што је данас са њима - потомцима страдалника и мученика, и изразио наду да ће чим прије поново доћи да их посјети. Поздрављајући присутног начелника Општине Фоча Господина Машића замолио га је да обрати пажњу на потребе људи овог села, прије свега да учини све да се уради добар пут како би људи могли долазити достојанствено на своја огњишта и да могу да их обнове и врате се на своја имања.  Са том надом и очекивањем Високопреосвећени је обећао поново доћи како би их подржао у њиховим добрим намјерима и још бољим дјелима.


Љетописац РаНиКо

                                                                                                                                                                              

   

Старије вијести 2018.г.


АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"