• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава


19.05.2018.

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ У ПОСЈЕТИ ВИСОКОМ


У петак, 18. маја 2018. године, и на дан успомене свете великомученице Ирине, Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански посјетио је Високо. Испред храма Светог великомученика Прокопија Високопреосвећеног су дочакали надлежни парох протојереј Миљан Рађеновић те јереј Дарко Даниловић, ђакон Милош Јањић, начелница Општине Високо Госпођа Амра Бабић са сарадницима, Господин Драган Давидовић, директор Секретеријата за вјере Владе Р.Српске са сарадником Господином Обрадовићем  и други. Након поздрава Високопреосвећени је са свима присутнима ушао у височки храм св. великомуч. Прокопије и помолио се Богу.

У наставку је протојереј Миљан Рађеновић поздравио  Високопреосвећеног и упознао га са историјатом овог храма и о његовом тренутном стању. У одговору Високопреосвећени се захвалио на дочеку и истакао: ..'' ово је, уистину, један од најзначајнијих цркава наше Митрополије.

Осим што је споменик културе он је за овај град, а посебно за све православне Србе, како оне који више нису на овим просторима, тако исто и још више, за оне који су остали на својим огњиштима, њихова велика светиња, њихов завјет који су примили и преузели од својих славних предака, који су га градили у тешка времена Отоманске империје. Он најбоље свједочи о нашим дичним  прецима - славним ВИСОЧАНИМА, који су прије свега знали како и на који начин остварити своја права, како истаћи свој духовни и национални идентитет. Цијенимо све  то и клањамо се њиховим сјенима. ........ Користимо прилику да Вас Госпођо НАЧЕЛНИЦЕ поздравимо и да се Вама лично, али преко вас и граду Високом захвалимо што сте сачували  овај храм у тешким временима страдања свих богомоља. Били смо у Бихаћко-петровачкој епархији у току рата и познато нам је колико су и како страдале и уништаване цркве и џамије. Богу хвала да је сачуван овај драгуљ наше духовности и наше културе. На жалост,  он је сада у бједном стању - то сви видимо, али морамо сви заједно дјеловати и све учинити да овај храм поново буде украс и понос овог града и нашег народа, а посебно наше Митрополије..............''


У наставку је Начелница општине Амра Бабић поздравила Господина Митрополита и изразила задовољство његовим доласком и исказала спремност колико Општина Високо буде у могућности да се одмах приступи санирању, барем дјелимичном, овога храма.
Високопреосвећени Господин Митрополит је са посебном пажњом прегледао како ентеријере тако и екстеријер храма и изрази велику тугу и жалост због оваквог стања овог раритета црквене умјетности и културе и поставио питање: КОЈИ ЈЕ СМИСАО ПОСТОЈАЊА ФЕДЕРАЛНОГ ЗАВОДА ЗА ЗАШТИТУ СПОМЕНИКА КУЛТУРЕ АКО МИРНО ГЛЕДА И ДОЗВОЉАВА ДА ЈЕДАН ОД НАЈЗНАЧАЈНИХ СПОМЕНИКА САКРАЛНЕ КУЛТУРЕ БУДЕ У ОВАКВОМ СТАЊУ? СВАКАКО ДА ЈЕ ОДГОВОРНОСТ И НА САМОЈ ЦРКВИ И ДРУГИМ ИНСТИТУЦИЈАМА.
Љетописац РаНиКо     

                                                                                                                                                                              

   

Старије вијести 2018.г.


АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"