• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава


18.05.2018.

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ У ЛУКАМА НА ТРЕБЕВИЋУ


Село Луке смјештено на јужним падимана прекрасног  Требевића јесте један драгуљ ове планине,- драгуљ који у себи садржи и крије све оне љепоте  које красе Српски народ Сарајевске регије. Оно је на једнакој удаљености од Пала и Источног Сарајева.   
Данас већ давне 1943. године припадници Краљевске војске у Отаџбини за своје и потребе вјерног народа Требевића подигли су ''ad hoc''  цркву св. пророка Илије.  1958. године храм је злом вољом тадашње локалне власти порушен.  На сву срећу народ Сарајева и Сарајевске регије није заборавио овај порушени храм. Напротив, Народ је изновао подигао храм у истим габаритним димензијама и данас он служи духовним потребама Народа.


Данас је, 17. маја 2018. године,  на празник Вазнесења Господњег ово знаменито и историјско село изненада и ненајављено посјетио Високопреосвећени Господин Хризостом, митрополит дабробосански. Наиме, у повратку из Подграба гдје је прославио празник Вазнесења Господњег и Јахорине коју је за кратко посјетио Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом посјетио је Луке и храм св. пророка Илије. Високопреосвећени Господин Митрополит био је изненађен бројем вјерника које је затекао код храма, а  који су славили Спасовдан.

Након кратке молитве у храму Високопреосвећени је поздравио окупљене и пожелио им срећан празник. Изразио је своје велико задовољство тиме што их је у толиком броју затекао код храма.

У наставку, Господин Митрополит је у разговору са Народом упознат са њиховим проблемима, али и жељама да се овој богомољи, а тиме и вјерницима који га посјећују, посвети мало више пажње. Високопреосвећени је предложио да се надлежни парох чим прије састане са људи са којима ће  направити  програм служења, али и других манифестација код овог светог храма. Лично ће у периоду који је пред нама  ангажовати око овог храма.


Љетописац РаНиКо 

                                                                                                                                                                              

   

Старије вијести 2018.г.


АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"