• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава


12.05.2018.

ГРУПА ВЈЕРНИКА СА ПАЛА КРЕНУЛА ПЈЕШКЕ ПРЕМА МАНАСТИРУ ОСТРОГ


У освитак деветог дана мјесеца маја ове 2018. године група вјерника са Пала се окупила у Саборном храму Сабора светог архангела Гаврила  у Палама са намјером да свој, сада већ традиционални  подвиг одласка пјешке у Манастир Острог  започну молитвом у свом храму. Молебан за путнике су служили протојереј Зоран Калајџић и протојереј Немања Манџић. Присутнима се обратио о. Немања и између осталог рекао : „…Искрено се надам да ће вам ово ваше Богоугодно дјело донијети мир и благостање,  да ће вам помоћи да заједно узрастате у „мјеру раста пуноће Христове“ (Еф.  4,13) , али и Светог Василија Острошког …“.


Наиме, већ дванаести пут  паљани одлазе пјешке  до Манастира Острог на поклоњење моштима Светог Василија Острошког чудотворца, нашег али и васељенског светитеља и чудотворца.
Године 2007. ратни војни инвалид Игор Вукашиновић, који је због рањавања остао слијеп креће на пут од Пала до Манстира Острог и тиме започиње ову традицију.  „Те 2007. године осјетио сам потребу да учиним жртву Богу али и Светом Василију и пјешке одем до Манастира Острог, поклоним се моштима овог великог светитеља. Тада сам ја био једини из Пала, а данас ево хвала Богу креће нас 24. Сваке године мјењамо правац којим ћемо стићи до манастира Острог, да би тако успут посјетили  друге светиње и мјеста. Ове године идемо преко Реновице, Устипраче, Чајнича до манастира Свете Тројице код Пљеваља потом Ђурђевића Таре, Шавника, Никшића и на крају Манастира Острог. Овогодишње путовање нам је својеврсан испит издржљивости, јер  једана група нас ратних војних инвалида планирамо  да у неко догледно вријеме пјешке одемо  до Свете Горе и  Манастира Хиландар“ рекао је Игор Вукашиновић.
Долазак у манастир Острог је планиран у петак  осамнаестог  маја  у поподневним часовима.

Протојереј Немања Манџић

   

Старије вијести 2018.г.


АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"