• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава


12.05.2018.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ У ФОЧИ


Дан успомене Светог оца нашег Василија Острошког чудотворца и крсна слава Богословског факултета у Фочи који носи светитељево име свечано је прослављен у храма Светог Саве у Фочи. Свету архијерејску литургију са професорима Богословских факултета из Фоче и Београда, в.д. ректора богословије и свештенства наше Митрополије служио је Високопреосвећени митрополит дабробосански Господин Хризостом, који је на крају свете литургије благословио славско кољиво и колач.

На светој арх. литургији пјевало је Српско пјевачко друштво ''Слога'' из Сарајева


Након свете литургије приређена је Духовна академија у Општинском центру за културу на којој су се осим домаћина обратили и честитали крсну славу декану, професорима и студентима  Богословског факултета: начелник општине Фоча, проф. др. Предраг Пузовић, декан Богословског факултета из Београда, преставник Универзитета Источно Сарајево и Високопреосвећени Господин митрополит Хризостом.

Сви су они истакли велики значај  овог Богословског факултета и велику улогу коју има и врши како у локалној заједници, тако исто и широм митрополије дабро-босанске, наше помјесне СП Цркве и нашег Народа. У току Духовне академије Декан БФ-та проф. др. Владислав Топаловић уручио је дипломе дипломираним теолозима који су од прошлогодишње до овогодишње крсне славе дипломирали на овом Факултету, као и дипломе мастера онима који су завршили мастер студије. На крају Духовне академије  декан је уручио и три Златне плакете Факултета заслужним појединцима.

На самом крају Духовне академије прочитана је ОДЛУКА Високопреосвећеног Господина Митрополита Хризостома о  посмртном одликовању проф. др. Милана Радуловића Златним орденом Светог Петра сарајевског и дабробосанског. Обзиром да нико из породице покојног проф. Радуловића није присутвовао самој Академији Високопреосвећени је ОРДЕН предао проф. др. Дарку Ђоги и умолио га да ОРДЕН у  његово име уручи породици.

Као што је и обичај и традиција домаћини су приредили богат славски ручак и своје узванице и госте почастили домаћинским гостопримством.
Љетописац РаНиКо  

   

Старије вијести 2018.г.


АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"