• Митрополит
 •   Митрополија
 •    Историјат
 •   Контакт
 •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава


26.04.2018.

О Б А В Ј Е Ш Т Е Њ Е

Настојећи информисати што већи број физичких и правних лица о активностима које се проводе у оквиру Пројекта регистрације некретнина у Федерацији БиХ, објављујемо информативни летак и Оглас о најави успоставе и замјене земљишне књиге за катастарске општине НИШИЋИ, ЉУБИНА, KАДАРИЋИ, ЕЛЕШЕХОВИЋИ у Општини Илијаш  и САРАЈЕВО VII у Општини Центар Сарајево  у надлежности Општинског суда у Сарајеву.
Овим обавјештењем Митрополија Дабро-босанска жели помоћи и позива све особе правна и физичка лица које имају некретнине у катастарским општинама Нишићи, Љубина, Kадарићи, Елешеховићи у Општини Илијаш и Сарајево VII у Општини Центар да пријаве своја права на некретнинама у Земљишнокњижном уреду Општинског суда у Сарајеву.
Јавном објавом Општински суд у Сарајеву дана 19.4.2018. покренуо је процедуру успоставе и замјене земљишне књиге. Овим путем позивамо све особе прије свега избјегла и расељена лица да пријаве своје некретнине и то најдаље до 18.6.2018. године.
Пријаве се могу извршити у Земљишнокњижном уреду Општинског суда у Сарајеву, на адреси Шеноина бр.1 сваким радним даном од 12:00 до 14:00 сати. Поднеске је могуће доставити и путем поште на исту адресу.
Овим огласом Суд позива грађане да у року од 60 дана од дана објаве огласа пријаве своја права на некретнинама земљишнокњижном уреду, и ту своју пријаву докажу поднеском у два примјерка. Поднесак који се доставља уз пријаву је најчешће уговор о купопродаји, рјешење о насљеђивању (оригинал или овјерена копија), односно исправа на основу које је грађанин стекао право власништва на својој некретнини.
Такође, позивају се сви власници станова и пословних простора у катастарским општинама Нишићи, Љубина, Kадарићи, Елешеховићи у Општини Илијаш и Сарајево VII у Општини Центар  чије је власништво било уписано у Kњигу положених уговора, да провјере пренос свог права власништва из Kњиге положених уговора у земљишну књигу по подацима новог премјера увидом у исту, у горе наведеним законским роковима, како бисте осигурали апсолутну заштиту својих права и своје имовине.
Федерална управа за геодетске и имовинско-правне послове покренула је Пројект регистрације некретнина, у оквиру ког се проводи усклађивање података из катастра и земљишне књиге. Додатне информације о Пројекту регистрације некретнина можете затражити путем електронске поште: info@fgu.com.ba
Истовремено Вас обавјештавамо да су сви расположиви подаци о некретнинама у бази података катастра некретнина и у електронски вођеној земљишној књизи доступни и на интернету те позивамо све власнике и сувласнике да посјете интернет странице www.katastar.ba/pregled  и www.e-grunt.ba и изврше информативни увид у стање својих некретнина.
Скрећемо пажњу да су за рјешавање свих предмета, у складу са позитивним законским прописима, надлежни Служба за катастар Општине Илијаш (за к.о. Нишићи, Љубина, Kадарићи и Елешеховићи) и Служба за катастар Општине Центар Сарајево (за к.о. Сарајево VII) и земљишнокњижни уред Општинског суда у Сарајеву. Сви уписи у земљишну књигу за катастарске општине, које су предмет успоставе или замјене земљишне књиге, а у оквиру “Пројекта регистрације некретнина”, проводиће се без наплате судске таксе.
Наведени Оглас је објављен на интернет страници и огласној плочи Општинског суда у Сарајеву те је, у складу са Законом о земљишним књигама Федерације БиХ, објављен у:

 • Дневном авазу: 12.04.2018. године;
 • Вечерњем листу: 12.04.2018. године;
 • Службеном гласнику БиХ: 17.04.2018. године (број: 24);
 • Службеним новинама ФБиХ: 18.04.2018. године (број: 29).

Преузето из канцеларије,

 • Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове
  Јединица за имплементацију Пројекта регистрације некретнина ФбиХ;
 • Одлука о ратификацији Споразума о финанцирању (Пројект регистрације некретнина) између Босне и Херцеговине и Међународне асоцијације за развој; 
 • Службени гласник БиХ - Међународни уговори бр. 17 од 12.09. 2013. године.

 

   

Старије вијести 2018.г.


АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"