• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава


15.04.2018.

ТОМИНА НЕДЈЕЉА У ПАЛАМA


У историјским и поносним Палама испод Јахорине данас је, 15. априла 2018. године,  на величанствен и молитвени начин прослављена је Недјеља Антипасхе или мали Васкрс, односно Томина Недјеља. У овом предивном граду поред старе цркве Успенија Пресвете Богородице, гради се велики спомен-храм Светог архистратига Гаврила, храм који својом импозантношћу и љепотом заслужује да му сви поклонимо мало више пажње.

У неформалним разговорима Високопреосвећени митрополит Дабро-босански Господин Хризостом упоређује га са спомен-храмом Светога Саве на Врачару како по својој симболици тако и са градњом. Његова градња траје већ неколико година. Дакле, данас је управо у Пале и у храм још у изградњи стигао Високопреосвећени Господин Митрополит да служи свету литургију и проповједа Ријеч божију.


Са Високопреосвећеним Митрополитом саслуживали су протојереји-ставрофори: Миомир Зекић, Милојко Дробњак, Илија Чупић, затим протојереји: Марко Главаш и Немања Манџић те јереји: Далибор Стакић,  Дарко Даниловић и Дејан Бакмаз и ђакони: Дражен Делић и Будимир Гардовић.

У тематској бесједи 'Не буди невјеран, него вијеран' Високопреосвећени Митрополит је истакао:
''........... Данас славимо још једно величанствено чуво Васкрслога Христа Господа, чудо појављивања пред апостолима који су због страха од Јудеја боравили у затвореној просторији. Гле, Он долази да им дарује Мир божији, али и да их увјери да је Он - њихов учитељ, мученик и страдалник Великог Петка васкрсао. ................ Између свих њих један је истрајавао у свом невјеровању. Био је то ап. Тома, који је другим апостолима рекао: да неће да вјерује док не види ране од клинова и не види ребро прободено. Тешко је било светим апостолима да виде свога учитеља какав је био на Велики Петак. Петар га се трипут одрекао, други су се разбјежали. Само је један остао испод крста и са Пресветом Богородицом пратио и слушао смртну агонију свога учитеља. Зато када размиљамо о Томином невјерству морамо имати у виду сву његову унутарњу муку и борбу коју је имао. Али, онај који зна и помисли наше долази и каже му: Томо, не буди невјеран, него вјеран! Позива га да види ране његове, да стави руку у ребро његово и прст у ране од клинова. Али, Томи  је довољно, прво појављивање Учитеља и његова комуникација са апостолима, а посебно његово обраћање њему невјернику. Тада ап. Тома узвикну- Господ мој и Бог мој! ............Невјеровање његово би узроком Богопознања и вјеровања. Зато се и назива 'блаженим'.......

   Љетописац РаНиКо                                                                    
АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"