• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава


13.04.2018.

ВАСКРШЊИ ПРИЈЕМ КОД МИТРОПОЛИТА ХРИЗОСТОМА


Поводом Васкрса данас је, 12. априла текуће 2018. године са почетком у 13:00 часова, Његово Високопреосвештенство г.г. Хризостом, Митрополит дабро-босански приредио ПРИЈЕМ у палати Митрополије у Сарајеву.

Овом изузетно значајном догађају између осталих присутвовали су: Кардинал Вико Пуљић, Реис ИЗ Господин Хусејин Кавазовић, Господин Јакуб Финци испре Јеврејске заједнице БиХ-не, Господин Миладин Драгићевић, изасланик Предсједника Републике Српске, изасланиг Српског члана предсједништав БиХ-не, Њихове акселенције амбасадори: Валентин Инцко, Високи Представник УН-ја у БиХ-ни, те:  Руске Федерације, САД-ва, Мађарске, Италије, Румуније, Ирана, Палестине, Турске, Египта, Швајцарске, Грчке, БЈРМ-је,   и  др., затим градоначелници и начелници општина, угледни привредници, представници Високих Богословских школа и АНРС-а и др.

Поздрављајући све присутне на овом пријему Високопреосвећени је казао:

Ваше Еминеције и Ваше Екселенције,
Даме и Господо,
Браћо и сестре,
Срдачно вас поздрављамо под сводовима наше древне  митрополије, која ће наредне 2019. године прославити 800 година свога постојања.
Желимо да се осјећате пријатно, али и радосно са нама, јер славимо Васкрс и овим пријемом обиљежавамо наш велики празник желећи празничну радост подјелити са свима Вама. Желимо захвалити се свима Вам за прихватања нашег позива и за ваш долазак на овај Пријем. Уз све то овим пријемом желимо Вам се захвалити за сва добра што  чините  свако на свом радном мјесту,  и свако у свом звању. Чинити ДОБРО да нам не досади!
Славећи Васкрс, односно Васкрсење Господа нашег Исуса Христа ми славимо Добро и Побједу Добра над злом, славимо Живот и побједу Живота над смрћу; славимо Свјетлост и побједу Свјетлости над тамом! Све је то сажето у ТАЈНИ овог великог празника којег свима који га славе честитамо радосним поздравом: Христос васкрсе! Свима, пак, који не славе Васкрс желимо захвалити на поштовању и уважавању  других и другачијих вјера, традиција и култура како у овом граду тако и широм свијета.
Посебно поздрављамо: Његову Еминенцију Господина Реиса Хусеина Кавазовића, Његову Узоритост кардинала Господина Винка Пуљића и Господина Јакуба Финција предсједника Јеврејске зајденице БиХ-не. Поздрављајући Вас - Ваша Узоритости, Ваша Еминенцијо и Ваша Екселенцијо поздрављамо преко Вас и све  вјернике Римокатоличе Цркве, Исламске и Јеврејске заједнице, ваше свећенике и вјерске сужбенике. Поздрављамо и све друге који се осјећају друкчијим и различитим.  Наша молитва и наша жеља јесте да се и наши вјерници и наши свештеници, односно свећеници, имами и рабини, гледајући наше добре примјере, наше сусрете и наше односе ЧИНЕ ИСТО и на терену у нашим парохијама, жупама, џематима и заједницама. Учинимо све да наше Цркве и вјерксе заједнице уистину живе своје  АВРААМОВСКО заједништво, своју, у суштини, мотеистичку традицију. Све другачије и супротно од нашег доброг и вјерског свједочења наше вјере делегитимира нас и компромитује не само нас већ и Цркву и вјерске заједнице.
Исто тако срдачно поздрављамо све присутне преставнике Државних, ентитетских, кантоналних, градских и општинских органа власти. Ваше екселенције, даме и господо, хвала Вам на присутву и желимо Вам пуно среће у вашем тешком и мукотрпном раду. Очекујемо да нас учините срећним и задовољним грађанима ове земље, да створите климу задовољства живљењем и радом у овој земљи.  
Са посебним изазима поштовања поздрављамо и све присутне  преставника Дипломатског кора на чели са Његовом Екселенцијом Господином Апостолским нунцијем Доајеном Дипломатског кора. Изузетно и посебно поздрављамо Господина Високог преставника Уједињених нација у Босни Херцеговини. Високо цијенимо и поздрављамо, Ваше Екселенције, ваше присутство  на овом пријему. У земљи као што је наша Босна и Херцеговине - мултинационална, мултикофесионална и мултикултурална ваше присуство је од великог значаја. Вјерујемо да ваша искуства, идеје и сугестије могу бити од велике користи рјешавању наших босанско-херцеговачких нагомиланих проблема. 
Како је то уобичајено и како се то већ очекује, дозволите да на крају нашег обраћања упутимо једну краку поруку. Надамо се и очекујемо да се чим прије почну рјешавати сва отворена питања између наше Митрополије и надлежних државних власти по питању поврата одузете имовине нашој Цркви. Подршка свих вас рјешавању овог горућег питања,  како нама тако и надлежним органима,  биће од велике користи.  
За  тренутну ситуацију у БиХ-ни можемо према нашем мишљењу закључити и рећи да је она резултат и последица политичких и етничких максимализама! Наши мудри преци знали су то рјешавати на људски начин. Писац би рекао; убише нас максимализми. Ограничимо их и дајмо право свакоме да се осјећа грађанином ове земље. Дајмо шансу овој земљи да крене напријед. Неко се мора одважити и преузети одговорност за ову земљу, за њен напредак и просперитет, а то значи напредак и за све наше Народе и нациналне мањине, за Цркве и вјерске заједнице.     Морају се, као и у другим земљама свијета, наћи Уставна и законска рјешења која ће бити од свих и сакога прихваћена и поздрављена. Сметња томе јесу, као што рекосмо, наши максимализми и наше малограђанско надгорњавање. Што више личног и националног  смирења то више политичке и националне афирмације. Ово искрено и од срца желимо и благосиљамо.
Дозволите да ову чашу подигнем у здравље  свих вас и да вас још једном поздравимо! Живјели и срећан Васкрс.

Љетописац РаНиКоАРХИВА ВИЈЕСТИ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"