• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава


06.04.2018.

ВЕЛИКИ ПЕТАК У САРАЈЕВУ


Велики Петак, 6. априла 2018. године, у Сарајеву и његовој широј околини обиљежен је великом народном побожноћу, молитвама и литијама. У саборном храму Рођења пресвете Богородице у 17:30 часова служено је вечерње са изношењем плаштанице, а у 19:00 часова јутрење Велике суботе са посебним појањем Оплакивање Христа које колоквијално називамо статијама.

И једно и друго служио је Високопреосвећени митрополит Дабро-босански г.г. Хризостом уз саслужење свештенства и ђаконства саборног храма. Љепота празничних богослужења  осјетила  не само данас на Велики петак, већ и свих ових празничних дана у које су многобројни вјерници присуствовали светим богослужењима.


У бесједи након изношења плаштанице на поклоњење Високопреосвећени митрополит је произнио празничну бесједу у којој је истакао:

  ''.......... на данашњи дан прије двије хиљаде година помрача сунце, земља се потресе, гробови се отворише, мртви из њих изађоше! Земља и Несеса се постидјеше, а гле род људски не осјети потребу да се покаје и промјени. ............. Цијела творевина божија реаговала је на безумље и гријех синова Израиљевих који самог Бога судише и осудише, разбојника Вараву изабраше да га Пилат помилује, а Месију кога су годинама чекали осудише на смрт, пољуваше Га, наругаше му се! Али, Он Јагње Божије узима хријехе свијета на себе и мољаше се: Оче, опрости им јер не знају што чине,...... То је та ничим ограничавајућа Љубав божија Којој Бог љуби свијет, којом га и спасава. .....
.......... Уистину, ово је дан наше туге и жалости, али и наше наде и знања да ће нас Он Господ удостојити да дочекамо и прославимо и Његово васкрсење, које нека би дочекали сви у радости и весељу........''
Љетописац РаНиКоАРХИВА ВИЈЕСТИ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"