• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава


05.04.2018.
                       
Благословом Митрополита дабробосанског Господина Хризостома
ВАСКРШЊИ  КОНЦЕРТ - КАМЕРНОГ ХОРА
Смјера за црквену музику и појање
Музичке академијe Универзитета у Источном Сарајеву
диригент Раде РадовићКонцертна сала Дома Оружаних снага БиХ, Сарајево,
14. април 2018. г, у 20,оо часова.

П Р О Г Р А М
- Корнелије Станковић: Христос воскресе
- М. Патерјајко: Христос воскресе  
Поздравна бесједа Његовог високопреосвештенства Митрополита дабробосанског Господина Хризостома
- Плотију вољеју распеншагосја нас ради, стихира на Господи возвах, I глас, хиландарски напјев, рукопис XVIII вијек
- Монахиња Јулијана Денисова: Ангел вопијаше, хармонизација византијског напјева
- Георгиј Свиридов: Приидите, поклонимсја
- Константин Шведов: Разбојника благоразумнаго
- Корнелије Станковић: Догматик, VI глас
- Александар Кастаљски: Велико славословље

**********************************************************************
Гости концерта
- Војин Комадина: Три пјесме из дјечијег опуса; - Миливоје Марковић: Музика из филма Отписани; - Џим Папоулис: Оје; - Виктор Захарченко: До кањца. Аранжмани за хор и оркестар: Далибор Јовић
Хор и оркестар Основне музичке школе у Источном Сарајеву, диригент Јована Марић
**********************************************************************
- Павел Чеснoков: Тебе појем
- Константин Шведов: Символ вјере
- Војин Комадина: „Пјесме Јање Чичак“,
Из села Горњег Оџака са Купреса,
соло: Исидора Весић, сопран и Сара Марић, алт
- Стеван Ст. Мокрањац: Осма руковет „Песме са Косова“
- Душан Радић: Три пјесме из циклуса „Гунгулице“


Kамерни хор Смјера за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву основан је октобра 2001, на иницијативу митрополита дабробосанског господина Николаја (од октобра 2011. до октобра 2017. године у називу ансамбла је била изостављена ријеч „камерни“). Главни руководилац и диригент хора, од његовог оснивања до данас је мр Раде Радовић, редовни професор. Хор је учествовао на многобројним богослужењима у земљи и иностранству, а наступао је и на бројним међународним хорским и музичким фестивалима: Musica sacra a Roma (Рим, 2005), БЕМУС (Београд, 2006), Musica Mediterranea-Europamusicale festival (Минхен, 2009), Славянские встречи (Подмосковље - Балашиха, Русија, 2006), Boh je laska (Словачка, 2007), Дани духовне музике (Панчево, 2007), ДаниВладе Милошевића (Бањалука, 2003), Сарајевска зима (2004, 2009), Бољшој фестивал (Мећавник, 2013), Сарајевске вечери музике (2014) и др. Одржао је на стотине концерата и наступа у земљи и у иностранству: Шведска, Словачка, Њемачка, Пољска, Италија, Русија, Данска, Словенија, Хрватска, Црна Гора, Србија...
Ансамбл је вишеструки лауреат међународних хорских такмичења: - Златне дипломе: The Swedish International Choir Competition (Хелсинборг, Шведска, 2004), - 10.Internacionale concorso corale (Рива Дел Гарда, Италија, 2008), - Прво свјетско такмичење духовне хорске музике Musica sacra a Roma (Рим, 2005, у другој категорији освојили и„сребро“); - Друго мјесто и звање лауреата: међународно хорско такмичење Дни славянской письменности и культуры (Балашиха, Русија, 2006); - Златна плакета: Мокрањчеви дани (Неготин, 2004); - Фестивал Хорови међу фрескама (Београд): два пута награда „Војислав Илић“ - за најбољи хор (2003, 2005), два посебна признања диригенту – „за интерпретацију композиција савремених аутора“ (2004) и „за очување, обнову и унапређење српске православне музике“ (2005); - Интернационалне хорске свечаности (Ниш): награде стручног жирија – 2010: Награда „Милорад Вељковић- Шпаја“ за најбоље извођење композиције домаћег аутора (В. Комадина: Поткозарје), 2004: Награда за најбоље извођење композиције страног аутора (С. В. Рахмањинов: Велико славословље); - Треће мјесто, у категорији конзерваторија и музичких академија: 29. Miedzynarodowego Festiwalu Muzyki Cerkiewney „Hajnowka“ (Бјалисток, Пољска, 2010); - 26. Интернационалне хорске свечаности (Ниш, 2016): највише награда међународног стручног жирија – три: - Награда „Милорад Вељковић-Шпаја“ за најбоље извођење композиције домаћег аутора (Д. Радић: Гунгулице); - Награда за најбоље извођење композиције С. С. Мокрањца – обавезна једна композиција по избору (Пета руковет); - Награда за најбољег солисту (Лана Пржуљ, сопран) и др. Хор је добитник Грамате Митрополита дабробосанског господина Николаја (2003), Повеље, највећег признања општине Источно Ново Сарајево (2006), Бисте бискупа Павла Петра Гојдича, посебног признања фестивала „Бог је љубав“ у Вранову Над Топлом, Словачка (2007), Награде Универзитета у Источном Сарајеву (2008) и др.
Снимљено је на десетине концерата, документарних филмова и емисија о Камерном хору и диригенту Радовићу, а објављено је и мноштво позитивних критика у штампаним медијима. Хор је снимио пет компакт-дискова: - у сопственој продукцији (2003); - у продукцији агенције „Југовидео“ из Београда (2005); - у продукцији државног Јавног сервиса – Музичке продукције БХРТ из Сарајева (2007–2008); - DVD у продукцији Јавног сервиса РТВ БИХ и Музичке продукције БХРТ из Сарајева (2011), који су чест избор музике за документарне програме РТВ сервиса у БиХ. Очекује се објављивање петог компакт-диска „Догматик“ (снимљеног 2017) у продукцији агенције „Грамофон“ из Сарајева, а снимљени су и бројни компакт-дискови фестивалских и такмичарских наступа ансамбла на међународној сцени.
Стилска разноврсност репертоара Хора представља својеврсни пресјек музичког стваралаштва на пољу православне духовне музике кроз вијекове, укључујући и премијерна извођења композиција савремених аутора - примјери, готово бескрајног круга пјеване богослужбене поезије. Из области свјетовне хорске музике у репертоару Хора су заступљена, углавном, дјела српских аутора, инспирисана фолклорном традицијом.  

Диригент хора Раде Радовић (рођен у Фочи), музичке студије је завршио на Руској музичкој академији „Гњесини“ у Москви, на одсјецима за композицију (класа Борис А. Чајковски и Кирил Ј. Волков) и за хармонику (класа Владимир Г. Карољ), стекавши у тим областима двије магистратуре (дипломе с одликовањем). Дириговање је похађао у класи Владимира Фелера. Седмогодишњи боравак у Москви (1990-1997) утемељио је правац обликовања његовог умјетничког израза као композитора и извођача. Учествујући на многобројним концертима у Москви, првенствено као композитор, али и извођач, остварио је више снимака за руски државни радио и телевизију. Његове композиције се и данас налазе на московским концертним програмима. Писао је углавном инструменталну и камерну музику, а међу радовима се истичу Кончертино за контрабас и оркестар и оркестрација за велики симфонијски оркестар клавирског Прелудија цис-мол С. В. Рахмањинова.
Педагошки рад на Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву започео је 2000. године. Од тада је ангажован на три одсјека – предмети: Музички облици, Црквена хорска музика, Хармоника, Камерна музика, Хор. Од 2015. је у звању редовног професора, а од 2002. и шеф је Смјера за црквену музику и појање. Као диригент академског хора остварио је низ концертних наступа, а студенти из његове класе хармонике освојили су бројне награде на међународним такмичењима. Радио је и као професор у Богословији у Фочи (1997-2008), гдје је дириговао Хором Богословије и Богословског факултета, са којим је поред учествовања на богослужењима остварио велики број концертних наступа у БиХ, Србији и Црној Гори.
Као умјетнички руководилац Камерног хора (од његовог оснивања) уобличио је програмску концепцију и профил дјеловања ансамбла. Првобитни циљ ансамбла – учешће на богослужењима, са разноврсним репертоаром проширио је и на концертну сцену. Као диригент, омогућио је многа премијерна извођења дјела савремених аутора, од којих су поједина посвећена њему и Камерном хору.
Аутор је књиге - аналитичке студије „В. А. Золотарјов – осврт на дјела за хармонику“ (2002) и монографије „Деценија рада Камерног хора Смјера за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву (2001-2011)“ (2012).
Успоставио је умјетничку сарадњу са Институтом за духовну музику Универзитета Јејл (Institute of Sacred Music, Yale University) из САД (2008). Учествовао је у раду многих међународних жирија на такмичењима и фестивалима у музичким областима: хор, хармоника, композиција, соло-пјевање. Руководио је хорском радионицом на љетњој школи црквенe музике и појања „Корнелију у спомен“ у Сремским Карловцима (2008-2012).
Предсједник је Асоцијације за његовање академске музике „Нови звук“ из Источног Сарајева (од оснивања – 2009. до 2017. године). За умјетничка остварења добитник је Златног ордена св. Свештеномученика Петра дабробосанског од Митрополије дабробосанске (2016), Сребрне плакете Града Источно Сарајево (2009), Плакете Универзитета у Источном Сарајеву (2011) и других награда и признањa.АРХИВА ВИЈЕСТИ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"