• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава


04.04.2018.

ВАСКРШЊА ПОРУКА МИТРОПОЛИТА ХРИЗОСТОМА


Данас је, 4. априла текуће 2018. године, Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит Дабро-босански, упутио васкршњу поруку 2018. године. Високопреосвећени Господин Митрополит своју поруку је упутио преко јавних електронских медија и ТВ кућа које су упутили своје екипе у Палату митрополије у Сарајеву.У прилогу је интегрални текст васкршње поруке.     


Драга браћо и сестре!
Драги  вјерници! 
Поштовани гледаоци!

       Свима вама, а прије свега православним вјерницима наше Српске православне Цркве, желимо срећан  Васкрс  најрадоснијим  поздравом:
ХРИСТОС ВАСКРСЕ!   ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!
Након великог страдања Господа нашег Исуса Христа, које је кулминирало на Велики Патак, и на мјесту званом Голгота, ево нас, браћо и сестре и поштовани гледаоци,  у дану и празнику валиког и величанственог догађаја - ВАСКРСЕЊА ХРИСТОВА! - догађаја који је измјенио све и свја!  Врло је битно, браћо и сестре и драги гледаоци, да знамо и да вјерујемо да  је Васкрсење  из мртвих  Богочовјека Исуса Христа историјски догађај, и да се десио у вријеме Римског цара Јулија Тиберија и управитеља Јерусалима и Јудеје Понтија Пилата.   
Христос васкрсе из мртвих,
смрћу смрт побједи и
онима у гробовима живот дарова
пјевамо Христово Васкрсење и кроз пјесму изказујемо тајну наше вјере.
Прво, вјерујемо и исповједамо да је Исус Христос васкрсао из мртвих!
Друго, да је његовом смрћу смрт побјеђена и
треће, да је Он Васкрсли даровао Живот вјечни свима који бијаху умрли и који се налажаше у  Аду, односно у гробовима.
И као што је до бола било тешко  бити са Христом на Велики Патак у Јерусалиму - на Голготи и гледати га измучена, трновим вијенцем овјенчана,  од свих одбачена и распета на крсту како вапије: или-или лама савахтани,   једнако тако и још више данас је на празник Његовог Васкрсења величанствено бити свједоком и учесником Његовог васкрсења!  Анђели господњи у виду двојице младића посвједочише и рекоше уплашеним женама: '' Не плашите се! Исуса тражите? Назарећанина  - распетога?  УСТАДЕ, није овдје. Ево мјеста гдје га положише. Него идите и кажите ученицима његовим и Петру, да ће пред вама отићи у Галилеју. Тамо ћете га видјети, као што вам рече'' (Мк. 16, 6-7)
И као што рекоше анђели женама мироносицама да иду и да јаве ову радосну вијест браћи и Петру, ево и ми, браћо и сестре и драги гледаоци, јављамо вама ову радосну вијест и свједочимо вам оно што вјерујемо и знамо а то је да је ХРИСТОС ВАСКРСАО! Имајући ову вјеру и ово знање у срцу своме и у бићу своме поручујемо Вама НЕ ПЛАШИТЕ СЕ, ЈЕР ХРИСТОС ПОБЈЕДИ СВИЈЕТ! ПОБЈЕДИ СВА НЕВАЉАСТВА ОВОГА СВИЈЕТА КОЈА СУ НАД ЊИМ БЕЗГРЈЕШНИМ ЈАГЊЕТОМ БОЖИЈИМ  ТРИЈУМФОВАЛА НА ВЕЛИКИ ПЕТАК! Много пута у историји СВИЈЕТ је показивао сву своју неправедност, огрјеховљеност над Христом и  Црквом његовом, али  је  Васкрсли Господ - Побједитељ  гријеха, смрти и ђавола увијек побјеђивао, а свијет је кроз уста Јулијана Отпадника морао да призна и да каже: Галилејче, ипак си ме побједио!
Не плашите се, браћо и сестре и поштовани гледаоци,  чути ову радосну вијест и свједочити је свијету и вијеку. Данас је то потребније више него у нека друга времена, јер су ово зла времена безбожничког глобализма,- времена у којима поново и изнова ЛАЖ војује против Истине, Антихрист против Богочовјека Христа! Васкрсли Христос је једина ИСТИНА неба и земље, овога и свих других свијетова, ИСТИНА која је КРАЈЕУГАОНИ КАМЕН не само наше свете Цркве,  већ Новог Неба и Нове земље.
Умјесто у Галилеју пођимо у наше свете храмове, на свете литургије и света богослужења и тамо Га сретнимо и поклонимо Му се нашем Спаситељу. Тугу и жалост Великог Петка замјенимо  радошћу и весељем и једни другима довикнимо Христос Васкрсе! - ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!
Васкрс је, браћо и сестре и драги гледаоци,  празник духовне радости и духовног весеља, не само нас Хришћана,  и не само нас људи, већ свих и свега - небеса и земље, -небеских сила, свих људи свих времена, свих уснулих и упокојених, свих створења божијих - словесних и бесловесних. Ту радост и то весеље уготови НАМ сам Бог  чудесним Васкрсењем Јединороднога Сина Његовог, Сина који је Љубав Божија- ЉУБАВ Која једнако љуби све и свја.
Осим радости и весеља које нас обузима Васкрс  је прилика да потражимо и добијемо одговор на најбитније егзистенцијално питање: који је крајњи смисао људског постојања? Да ли је то смрт? Или нешто друго? У Тајни Васкрсења Христова  садржан је одговор на ово питање.
Не може, браћо и сестре и драги гледаоци,  смрт бити крајњи циљ нашег постојање? Човјек није тако безврједно биће да би био детерминисан смрћу? Дакле,  Васкрсли Исус Христос даје нам одговор на сва наша животна питања и поручује нам данас,  сутра и вавијек  '' Ја побједих свијет''!
Браћо и сестер! Умјесто срти као највеће трагедије која се десила у овоме свијету Човјек је створен за узвишено са-стваралаштво са Богом и за Вјечни живот. И ако је по природи наше тијело саздано од земље подложно распадљивости ''од земље си и у земљу ћеш поћи'', човјек није детерминисан распадљивошћу. То је добро знао свети цар Давид и зато пјевајући каже ''нећеш дати да твој СВЕТАЦ види труљење''. Потврда тога је управо Васкрсли Христос Господ и свети божији угодници чује свете мошти пребивају нетљене.
ЧОВЈЕК  као БИЋЕ и као слика и прилика самога Бога  Логоса наставља да живи и ЈЕСТЕ са Богом. И не само то него је оваплоћењем Бога Логоса и Његовим Васкрсењем из мртвих и Вазнесењем на Небеса смјештена и сједи с десне стране Бога Оца.
Желимо да Васкрс дочекате - свако на свој начин-  у највећој радости и весељу! Нека Вам буде срећан и благословен ВАСКРС.
Посебно поздрављамо прогнане и расељене са њихових огњишта, све оне којима се чини велика неправда, којима се ускраћују основна људска права на живот и рад и на живот достојан човјека.
Позивамо све одговорне у овој Држави и овом Друштву да поштују човјека, да поштују људе и народе и да се окрену стварању доброг амбијента за живот достојан наших народа и наших Цркава и вјерских заједница.
ХРИСТОС ВАСКРСЕ - ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!!!АРХИВА ВИЈЕСТИ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"