• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава


23.03.2018.

76-ГОДИШЊИЦА СТРАДАЊА НА ДРИНИ


Јуче је, 22. марта 2018. године, на дан успомене Светих Севастијских мученика - младенаца одржан парастос за више од 6000 Дринских мученика. Њихово мученичко страдање десило се фебруара мјесеца 1942. године. Мученици - српски старци и старице, жене и дјеца и српска нејач које су хрватско-муслиманске усташе под командом Јуре Францетића  злочиначки прогонили из Сарајевско-Романијских општина: Сарајева, Пала, Сокоца, Олова, Хан Пијеска , Рогатице и Вишеграда и шире околине, а они покушали да побјегну у Србију. На жалост, италијански фашисти који су контролисали ћуприју на Дрини у Вишеграду спријечили су их у њиховој намјери да се спасу. Директно су их вратили  у ''загрљај'' францетићевих црнокошуљаша и кољача који су их сустигли и немилосрдно масакрирали у селу Милошевићи и на старом броду на Дрини. Многи, а прије свега мајке са дјецом и младе дјевојке да би спасиле своју дјевојачку и мајчинску част од усташких гнусоба бацили су се у таласе хладне Дрине. 

Злочин на Дрини је један од најгнуснијих усташких злочина геноцида над Српским народом.
И поред чињенице да су масакр и сву агонију са друге стране Дрине  посматрали њемачки нацисти и припадници недићевско-љотићевских формација ЗЛОЧИН  на старом броду на Дрини плански је и потпуно  ''стављен под тепих заборава''.  О злочину на Дрини није се смјело говорити. Зашто? На жалост због лажног братства и јединства југословенских комуниста и хрватско-муслиманских усташа који су се током 1944. и 1945. године  по наговору енглеске обавјештајне службе и  хрватских министара - чланова Краљевске владе у Лондону  пребацивали у партизанске редове. Многобројби усташки злочинци носили су послије Другог свјетског рата  официрске униформе ЈНА и судили истинским југословенским патриотима који су се од самог напада на Краљевину Југославију борили прса у прса са њемачким нацистима и хрватско-муслиманским усташама.
Али, истина је проговорила из Дрине и њене околине. Благословио је Бог слуге своје љубављу и пажњом њихових потомака и цијелог Српског народа. Управо јучерашња комеморација и парастос потврдили су чињеницу да Српски народ опрашта злочинцима њихове злочине, али не заборавља своје мученике.
Парастос је служио Високопреосвећени митрополит Дабро-босански г. Хризостом са свештенством.

У бесједи Високопреосвећени Митрополит је истакао:
''........ Браћо и сестре, злочин на старом броду на Дрини није једини злочин извршен у 20. вијеку над Српским народом Сарајевско-Романијске регије и Српског Подриња. Још 1915/16. године Аустро-угарска војска похапсила је Србе од Сарајева до Дрине и стрпала их у први концентрациони логор у Добоју. Многи су мученички завршили у том логору, а онда се десио овај други злочин којег се сјећамо. Трећи злочин геноцида над Српским народом Подриња извршила је фамозна SS ханџар-дивизија 1943-1945. Четврти злочин као наставак претходних десио се у последњем одбрамбено-отаџбинском рату 1992-1995. године. Данас се сјећамо мученика и страдалника из 1942. године и молимо се Богу за њих иако знамо и вјерујемо да се они као свети мученици моле Богу  за нас''............

Прилог ТВ ХРАМ

Бесједа Митрополита Хризостома

Љетописац РаНиКо


  АРХИВА ВИЈЕСТИ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"