• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава


20.03.2018.

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ НА ОТВАРАЊУ НАУЧНОГ СКУПА


Јуче је у Сарајеву у Гази Хусрев-беговој библиотеци у Сарајеву, 19. марта текуће 2018. године са почетком у 09:00 часова отпочео научни скуп - округли сто на тему ''Религије и секуларност у новим односима''.  Округли сто  организовала је ИЗ БиХ-не. На отварању овог научног скупа присутвовали су и обратили се учесницима: Реис Кавазовић, Митрополит Хризостом, Кардинал Пуљић, Јакуб Финци и Јан Фигел, специјални изасланик ЕУ-је за промоцију слободе религије и увјерења изван ЕУ-је.

Због раније преузетих  обавеза  Митрополит Хризостом  (у Бања луци)  и Кардинал Пуљић (у Мостару)  након отварања и произнесених поздрава морали су напустити Научни скуп.

 Сарајево,Велика сала Гази Хусрев бегове библиотеке,
19. март 2018.  године, 09:00 часова

Ваша Еминенцијо уважени домаћине Господине  Реисе Кавазовићу,
Ваша  Узоритости  Господине Кардиналу,
Ваше еминеције,
Даме и господо,

Дозволите да на самом почетку овог нашег поздравног обраћања прије свега поздравимо драгог нам и доброг домаћина Господина Реиса и његове сараднике и да им честитамо на организацији овог округлог стола,  са веома актуелном темом за све нас у Босни и Херцеговине.  
БОСАНСКО-ХЕРЦЕГОВАЧКЕ ПЕРСПЕКТИВЕ у свјетлу наших религија, увијек актуелног секуларизама и  наших плурализама тема је која мора и треба да привуче пажњу свих нас. Ово је питање које се ставља пред нас и као тема  наше  одговорности.     Надамо се да ће овај Округли сто имати успјешан рад и да ће бацити ново свјетло на постављено питање, те да ће донијете добре закључке,  који ће бити корисни не само нама из Цркава и вјерских заједница, већ и самом БХ друштву.
Чињеница,  да су наше три религије (јудаизам, хришћанство  и  ислам) историјски утемељене у Босни и Херцеговини    оне су животно и културолошки везане како за народе БиХ-не, тако исто и за саму државу Босну и Херцеговину. Али, ово није нити наша посебност, како неки говоре. Уосталем, све државе свијета имају и своје религије, своје плурализме и своје своје секуларизме. Данас се намеће глобални секуларизам што неминовно изазива сукобе цивилизација широм свијета.
МИ - божијом вољом и божанским призивом  преставници наших религија - цркава и вјерских заједница  имамо и одговорност за  све оно што се у име наших Цркава и религија дешава у БиХ-ни, али и широм свијета. Вољели би да се овај научни скуп позабави и овим аспектом.  
Не ријетко  та се одговорност предимензионира до мјере да неки мисле да све зависи од нас преставника Цркава и вјерских заједница. То је потпуно погрјешно појимање улоге религија у једном Друштву. 
Паралелно са Црквама и вјерским заједницама постоји ДРУШТВО са свим својим посебностима, захтјевима и прохтјевима, - ДРУШТВО СЕКУЛАРНО, које Исус Христос назива СВИЈЕТОМ од којег је изабрао своје ученике и следбенике и одредио им да буду СВЈЕТЛОСТ СВИЈЕТУ, СО ЗЕМЉИ, ЛОВЦИМА  ЉУДИ.   
Корелацијом  наших религија са свијетом стварају се културолошке  и сваке друге  различитости  који су de facto наши плурализми, који су у суштини плодови  сапостојања, мјешања и узајамности религија и свијета. Они су наша БХ-а реалност, али истовремено и културолошко богатство, које  треба да цијенимо и поштујемо.
Оно што наше бх-а плурализме чини посебним  јесу не толико религијски,  колико национални и историјски  елементи који не ријетко јесу узрочници неспоразума па чак и сукоба. О тим аспектима и проблемима треба отворено разговарати како на овом тако и на другим истим или истовјетним научним скуповима.  Од рјешавања проблема супростављених плурализама, а не религија и секуларизма, зависе и БХ Перспективност. 
Али, ми нисмо овдје да држимо предавање или придике, већ да поздравимо овај Округли сто и пожелимо срећан и успјешан рад што искрено и желимо и молимо.
Срећно и хвала на пажњи. 
Митрополит Хризостсом,с.р.

  АРХИВА ВИЈЕСТИ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"