• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава


18.03.2018.

У ИСТОЧНОМ Н. САРАЈЕВУ ОДРЖАНА ИЗЛОЖБА ПОВОДОМ МАРТОВСКОГ ПОГРОМА НАД СРБИМА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ


Благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита дабро-босанског Господина Г. Хризостома,  поводом обиљежавања Мартовског погрома над Србима на Косову и Метохији 2004.г, а у организацији Православног центра за младе Митрополије дабробосанске "Свети Петар Сарајевски", у Културном центру Источног Новог Сарајева, у суботу 17. марта, са почетком у 19 часова, одржана је изложба под називом "Да се не заборави! Зјеница ока мога гнијездо је љепоти твојој!". Поставку изложбе чине радови полазника Школе иконописа при Православном центру за младе Митрополије дабробосанске "Свети Петар Сарајевски" - копије фресака призренске Цркве Богородице Љевишке.


Мг Горан Јанићијевић, под чијим менторством ради Школа иконописа, обраћајући се присутнима, истакао је да је Црква Богородице Љевишке у Призрену посебна по много основа. "Према сачуваној оснивачкој повељи сазнаје се да је инспиратор у градњи и осликавању био призренски Епископ Сава, потоњи Архиепископ Сава III. Из овог списа је познато да је ктитор српски краљ Стефан Урош II Милутин одредио "Давање на порту" сиромашнијем становништву у брашну, вину и соли по мјери, којом је давао и протомајсторима Николи и Астрапи. Владар широких видика, учени епископ и даровити сликари из Солуна оставили су величанствени траг, како у архитектури, тако и у сликарству. Циклуси из олтара, проскомидије, ђаконика, ексонартекса и капеле Светог Николе, предочени су публици на основу вјеродостојних копија на платну са грундом у сличном пердашеном зидном малтеру. На тај начин остварен је циљ креативног памћења, које се његује кроз Цркву, умјетничку дјелатност и научне радове. У Источном Сарајеву још једном се показало, постоје креативни и духовни потенцијали, да значајни дио баштине оживи као културна стварност".
У оквиру програма отварања изложбе учествовао је хор Српског пјевачког друштва "Слога", под вођством диригента мг Стефана Мојсиловића, као и хор недавно отворене Школе црквене музике при Православном центру.
Црква Богородице Љевишке, једна је од многих светиња која је била изложена варварском нападу  током Мартовског погрома на Косову и Метохији. Процењује се да је у погрому више од 4.000 људи изгнано из својих кућа широм Косова и Метохије, погинуло 28 људи, а више од 900 људи је претучено и тешко повређено. Уништено је 19 споменика културе прве категорије и 16 православних цркава које нису категорисаних. Уништено је око 10.000 вриједних фресака, икона, путира и многих других црквених реликвија. Свим догађајима је присуствовала Међународна мисија на Косову и Метохији, која се састојала од 20.000 припадника КФОР-а, 3.000 припадника УНМИК-а и 6.000 припадника косовске полиције и њихових челника.

јереј Младен Дробњак

  АРХИВА ВИЈЕСТИ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"