• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава


16.03.2018.

ОБИЉЕЖЕНА 22 ГОДИШЊИЦА ЕГЗОДУСА СРБА ИЗ САРАЈЕВСКИХ ОПШТИНА


Данас је, 16. марта 2018. године, у организацији Града Источно Сарајево  обиљежена 22 - годишњица егзодуса Срба из ткзв. сарајевског базена. Наиме, 1996. године, током мјесеца фебруара и марта, Срби  Сарајевских општина Вогошће, Илијаша, Грбавице, Хаџића и Илиџе незадовољни одлукама Дејтонског мировног споразума и примјенама истих масовно су се изелили из оног дијела града Сарајева који је по Дејтонском мировном споразуму припао Федерацији Босне и Херцеговине. Под невјероватно тешким временским условима и околностима  сарајевски Срби, поносни и достојанствени, а истовремено и  огорчени на политичке одлуке донешене у Дејтону на њихову штету, разапети између својих огњишта, славне историје и у рату одбрањене слободне српске територије и Републике Српске опредјелили су се за Републику Српску. Егзодус Срба 1996. године, уистину, је јединствен и непоновљив догађај у историји човјечанства. Једино се може поредити са библијским егзодусом  синова Израиљевих из Мисира.


Данашње обиљежавање 22. годишњице те невјероватне епопеје одвијало се на три локације и то:
1. на Сокоцу - на Малом Зејтилнику положени су вијенци и цвијеће на гробове погинулих на Сарајевском ратишту и пренесених 1996. године из Сарајева на Соколац.
2. у Палама у храму Успенија Пресвете Богородице служен је парастос за све војсковође и војнике пале за крст чани и слободу златну, борећи се пољима одбране од непријатеља. Парастос је служио Високопреосвећени митрополит Господин Хризостом са свештенством са Пала.
3. У Источном Сарајеву - Културном центру одржана је у 19:00 часова духовна академија у част и помен свих погинулих и рањених, али и на сјећање на сам догађај егзодуса.
Љетописац РаНиКо       

  АРХИВА ВИЈЕСТИ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"