• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава


08.03.2018.

ДЕЛЕГАЦИЈА БИСКУПСКЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ АУСТРИЈЕ
КОД МИТРОПОЛИТА ХРИЗОСТОМА


Његова Узоритост кардинал Кристоф Шенборн, надбискуп Беча и предсједник БК-је Аустрије са пратњом данас је, 7. марта 2018. године у 10:05 часова посјетио Његово Високопреосвештенство Господина Хризостома, митрополита Дабро-босанског у његовој резиденцији у Сарајеву. Високог госта из  Беча са његовим домаћином Узоритим кардиналом Господином Винком Пуљићем и са његовом пратњом Високопреосвећени митрополит Хризостом дочекао је испред Катедралног и саборног храма у Сарајеву и пожелио им добродошлицу. По уласку у Саборну цркву сарајевско свештенство отпјевало је кондак Благовјести: Возбрајној војеводје,......

Потом су гости из Аустрије отпјевали њехову молитвену пјесму Пресветој Богородици. У наставку високопречасни протојереј-ставрофор Владимир Ступар, старјешина Катедралног и саборног храма поздравио је високе госте и упознао их са историјатом Саборне Сарајевске цркве.


У наставку Високопреосвећени господин митрополит повео је своје високе госте у палату Митрополије гдје их је он лично поздравио истакавши притом:
''Ваша Узоритости, нама је посебна и велика част да сте нас са вашом пратњом удостојили ове високе посјете. Ја лично, а мислим да дијелим опште осјећање и расположење у нашој Српској православној Цркви, веома цијенимо вашу лучност и вашу Бечку Архидијецезу. Ви сте својом одлуком да нашој Српској православној заједници  у Бечу, тачније епархији Аустријско-Швајцарској дате један од ваших бечких храмаова веома  појачали и учврстили добре везе наших Цркава. Ви сте, Ваша Узоритости, практично показали екуменизам и више од тога хришћанско заједништво у Бечу.............  Дубоки су и историјски испреплетени наши односи. Званично они почињу крајем 17. вијека из времена Цара Леополда, али и раније постојали су односи наше Српске православне Цркве и Бечке архидијецезе............. Данас нам је више него икад потребно хришћанско заједништво, јер Хришћанство је нападнуто одасвуд  и угрожено.......''


У одговору Његова Узоритост кардинал Шенборн захвалио се Високопреосвећеном господину митрополиту на дочеку и истако да је нужно потребно радити на хришћанском екуменизму и заједништву, јер је Хришћанство непаднуто без разлике  да ли је у питању Православље, Римокатолицизам или Протестантизам. Изразио је своје задовољство  чињеницом да у Сарајеву владају добри односи између православних и римокатолика, а што се да закључити из добрих односа који владају између ''вас двојице'' мислећи на Митрополита и кардинала Пуљића истакао је.
Након традиционалног послужења и разговора митрополит Хризостом те кардинали Шенбор и Пуљић обратили су се средствима информисања.

                                                                                             Љетописац РаНиКоАРХИВА ВИЈЕСТИ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"