• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава


23.02.2018.

ДРЖАВНИ МИНИСТАР  СПОЉНИХ ПОСЛОВА АУСТРИЈЕ
ПОСЈЕТИЛА МИТРОПОЛИЈУ ДАБРО-БОСАНСКУ

Њена Екселенција Госпођа др. Карин Кнајсел, државни министар спољних послова Аустрије, данас је 23. фебруара 2018. године у 11:30 часова посјетила је  митрополију Дабро-босанску.

Испред Саборне цркве Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву Госпођу Кнајсел  дочекао је Високопреосвећени  митрополит  Дабро-босански Господин Хризостом са свештенством и народом. Након кратке посјете Саборној цркве висока гошћа праћена домаћином  посјетила је палату Митрополије.
Поздрављајући Госпођу Кнајсел и њену пратњу Високопреосвећени митрополит је изговорио и казао:
Ваша Екселенцијо,
Уважена Госпођо Кнајсел,
Министре спољних послова Аустрије,

Срдачно дочекујемо Вашу Екселенцију и још срдачније поздрављамо Вас добродошлицом: добро дошли у Сарајево. Добро дошли и у палату наше митрополије Дабро-босанске. Дочекујемо Вас и поздрављамо као пријатеља ове наше прелијепе земље, њених  народа, Цркава и вјерских заједница.
Посебно Вас поздрављамо испред  Српског православног народа и наше Српске православне Цркве, односно, њене древне Митрополије дабро-босанске, која ће идућих 2019/20. године прославити  800-годишњицу свога постојања.
Дакле, давних 1219/20. године основана је ова Дабарска дијецеза са сједиштем у манастиру Светог Николаја у Прибојској бањи код Прибоја у Србији. У другој половини 16. вијека за вријеме патријарха Макарија Соколовића и његовог блиског сродника Великог везира Отомаског царства Мехмед-паше Соколовића ова дијецеза проширена  је на запад и сјеверо-запад до самих граница ондашње Аустрије и Угарске. Од тада и из тих црквено-територијалних разлога она  је  ДАБРО-БОСАНСКА митрополија.
Њено друго сједиште било је у манастиру Рмњу на  ријеци Уни у Мартин Броду, у Крајини. Сарајево је њено треће сједиште од друге половине 18. вијека и све до дана данашњега.
У ових 8 вијекова свога постојања пролазила је ова Митрополија између сциле и харидбе, кроз нестајања и васкрсавања, кроз мучеништва и прослављања, али увијек и непоколебљиво усправна и достојанствена. Ви сте је данас почаствовали својом посјетом и хвала Вам због тога. 
Ваша Екселенцијо,
Вјерујемо да Вам није  непознат  Српски народ и наша Црква. У вашем престоном граду Бечу и широм ваше прелијепе отаџбине  Аустрије живе многобројни наши сународници као честити и поносни људи, добри грађани и радници,  више од 200 година.
Крајем 20-ог вијека услијед рата који   се одвијао у БиХ-ни од 1992. до 1995. године многи наши вјерници  избјегли су у Аустрију или као прогнаници са њихових огњишта нашли су уточиште у Аустрији.   Преко Вас, Ваша Екселнцијо, захвални смо Влади Аустрије што је прихватила толико хиљада избјеглица и прогнаника не гледајући ко је ко.
Хоћемо да вјерујемо, Ваша Екселенцијо, да ће ваша Влада и Ви лично као министар вањских послова ваше Владе подржати ову нашу Земљу и ове наше народе у доброј намјери да превазиђемо све наше унутарње проблеме, који нас спутавају да одлучније  искорачимо  из свих ових проблема у које сами себе више заплићемо, неголи што се отплићемо.
У своје лично име, у име нашег свештенства и нашег Српског православног народа још једном Вас поздрављамо и кличемо вам ДОБРО ДОШЛИ!    

 У наставку Госпођа Кнајсел се обратила Високопреосвећеном Митрополиту и истакла: Да се срдачно захваљује на добродошлици и гостопримству Његовом Високопреосвештенству Митрополиту дабро-босанском Господину Хризостому, нагласивши да је Влада Аустрије помагала избјеглице и да помаже и подржава њихов повратак поштујући оне који су спремни да буду креатори своје будућности на овим просторима. Аустрија ће наставити и даље да помаже друштво у Босни и Херцеговини на превазилажењу проблема као што је то и раније чинила.
Након поздравних ријечи настављени су разговори.

Љетописац РаНиКо


 

 


АРХИВА ВИЈЕСТИ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"