• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава


22.02.2018.

СУСРЕТ КОМИСИЈА ЗА СПОМЕНИКЕ КУЛТУРЕ У МИТРОПОЛИЈИ ДАБРО-БОСАНСКОЈ


На позив Високопреосвећеног Господина Хризостома, митрополита Дабро-босанског, данас је у палати митрополије Дабро-босанске у Сарајеву, 22. фебруара 2018. године, са почетком у 10:00 часова одржан сусрет чланова  Комисије за очувања националних споменика (БиХ-на)  и Епархијске комисје митрополије Дабро-босанске за цркве и манастире споменике културе. Испре Епархијске комисије сједници су осим Господина Митрополита присуствовали чланови Комисије протојереји-ставрофори: Вања Јовановић, Владимир Ступар, Ненад Тупеша, Горан Живковић и протојереј Средоје Андрић, а испред Комисје (БиХ-не) чланови Комисје Господа: Радоје Видовић, др. Амир Пашић и Горан Милојевић, те извршни фукционер Комисије г. Мирзах Фочо.


Сусрет и сједница двију Комисија договорен је ради сагледавања стања у односима државне Комисије (БиХ-на)  према проглашеним споменицима културе на простору митрополије Дабро-босанске. Поздрављајући чланове Комисије и захваљујући им на доласку ради рјешавања одређених неспоразума Високопреосвећени Господин Митрополит је истакао шта је то са чиме он као Митрополит и  генерално митрополија Дабро-босанска нису задовољни. Прије свега то се тиче односа Комисије према проглашеним споменицима културе, о покушају оспоравања права власника споменика културе да се брину о истима, чиме се споменици доводе у тешку, па и у уништавајућу  ситуацију.
Испред чланова Комисије Високопреосвећеног Господина Митрополита поздравио је Господин Милојевић и појаснио улогу и мјесто Комисије. Наиме, из његовог излагања је проистеко, а што су и друга два члана потвдрили, да Комисија има обавезу да одређени објекат или локалитет прогласе националним спомеником, али да све друге обавезе за исте падају на терет Ентитета, односно  Кантона.
У току дискусије у којој су узели учешћа сви присутни констатовано је да се мора успоставити боља и  професионалнија комуникација између Комисије,  Митрополије и Ентитетских завода за заштиту споменика културе. Договорена је директна комуникација Епархијске комисије и Државне комисије, а све у циљу што боље сарадње и координације у наредном периоду.
Љетописац РаНиКо      

 


АРХИВА ВИЈЕСТИ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"