• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава


15.02.2018.

Уз 52. број часописа „Дабар“

ДУХОВНИ ЗБОРНИК

Вишеград/Добрунска Ријека – Из штампе је изашао 52. број часописа „Дабар“, гласила Митрополије дабробосанске, у издању истоимене издавачке куће са сједиштем у манастиру Светог оца Николаја у Добрунској Ријеци код Вишеграда.
На препознатљивој колор насловници „Дабра“ је фотографија Спомен костурнице Светог Георгија у Вардишту након недавно завршених радова на обнови овог задужбинарског здања из 1932. године, подигнутог у помен на 440 српских јунака из Првог свјетског рата.
На колор страницама је серија фотографија са посјета Митрополита Хризостома Косову и Метохији и манастиру Хиландару на Светој Гори, те са Архијерејске литургије и богојављенског пливања за Часни Крст у Вишеграду.
Уз Божићну поруку Митрополита Хризостома је и шира информација са божићно-новогодишњег пријема у сједишту Митрополије у Сарајеву, те подсјетник на канонске посјете и служења Митрополита Хризостома од септембра 2017. до јануара 2018. године.
Од бројних духовних тема издвајамо текстове о богатству, имовини, избору, о клетви и критиковању, родитељској љубомори, о лијечењу код врачара, те текст о Хаџи Стаки Скендеровој, која је основала прву женску српску школу у Сарајеву.
Ту је и запис са поклоничког путовања групе вјерника из Источног Сарајева и Пала у Свету Земљу, те текст под насловом „Оживљавање Старог Брода“, а на дјечијој страни објављене су кратке приче и пјесме монаха, свештеника и ђака-основаца.
У новом броју „Дабра“ је и пјесничка страна, те родољубиви текстови – „Прича о најмлађем каплару на свијету“, „Природна оданост према отаџбини“ и „Српска војска на Солунском фронту“.
Ту су и прикази најновијих књига у издању ИК „Дабар“ и ССД „Соко“: Приче из небеске скривнице  Невенке Пјевач, Васкрсла пјесма  Здравска Кнежића и Синаксари и бесједе.
У прилогу „Дабар информатор“ објављене су бројне информације везане за духовни живот Митрополије дабробосанске, које се у опширнијем издању могу прочитати и на званичној интернет страници Митрополије дабробосанске Дабар-инфо, www.mitropоlijadabrobosanska.org
Овај број часописа „Дабар“ штампан је на 104 странице и по обиму и квалитету текстова може се сврстати у својеврсан духовни зборник.

Славко ХелетаАРХИВА ВИЈЕСТИ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"