• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава


15.02.2018.

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ СА ГРУПОМ ЕПАРХИОТА ПОСЈЕТИО
СВЕТУ ГОРУ АТОНСКУ


У периоду од 4. до 9. фебруара текуће 2018. године Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, Митрополит дабро-босански са мањом групом његових епархиота учинио је поклоничко путовање по Светој гори Атонској.  Са Високопреосвећеним господином Митрополитом  путовали су: архимандрит Јован Гардовић, игуман манастира Добрунска ријека, јерођакон Гаврило Ђурић, сабрат манастира Добрунска ријека, Господин Милован-Цицко Бјелица, начелник Општине Соколац, Господин Мирко Пандуревић са Сокоца, Господин Милинко  Млађен из Сарајева, Господин Војо Лубура из Сарајева, проф. др. Ненад Бабић, мр. Јован Бабић.

По програму који је сачинио сам господин Митрополит група је посјетила  манастире Хиландар и Григоријат, затим Саборни пртотаски храму у Кареји и поклонили се светињама ових манастиракао и чудотворној икони Достојно јест у протатској цркви.
Посебну част поклоничка група имала је пријемом у ПРОТАТУ у Кареји. Примио их је и поздравио сам ПРОТОС Свете горе  старац Христифор из манастира Ивирона. Са ПРОТОСОМ пријему је присутвовао и епистатис јеромонах Јероним Симонопетријац.

У манастиру Григоријату по молби игумана манастира Христифора Високопреосвећени господин Митрополит  служио је свеноћно бденије у слави и част  Светог Григорија Богослова.
Осим директног поклоњења поменутим светињама група је имала велики благослов да види велике светогорске манастире: Дохијар, Ксенофонд, Светог Пантелејмона (руски), Ксиропотам, Симонопетру. Дионисијат и Светог Павла те скитове: Нови Скит, Скит Свете Ане и Скит Мале Свете Ане.


У Солуну група је посјетила Српско војничко гробље Зејтилник. Приликом посјете и поклоњења овој светињи Српског народа посебна радост и задовољство био је сусрет са старим чуваром Српског војничког гробља старином Ђорђем Михајловићем који је и поред своји 90 и више година са задовољством читао стихове Војислава Илића Млађег. У наставку посјете Савезничким гробљима поклоничка група посјетила је: руско, француско и енглеско гробље и са посебним пијететом задржала се поред гроба и споменике племените енглескиње Пеџет која је живот свој жртвовавла за Српски народ. На њеном гробу српска захвалност увијек ће свати.
У наставку поклоничка група посјетила је цркве: св. Димитрија,  Свете Софије и Светог Григорија Паламе.  
Љетописац РаНиКо

 АРХИВА ВИЈЕСТИ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"