• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава


13.02.2018.

ПРОСЛАВА СВЕТИХ ЈЕРАРАХА У ФОЧИ


Дан успомене тројице  јерараха - Светих Василија Великог, Григорија Богослова и Јована Златоустог, 12. фебруара 2018. године,  свечано је прослављен у храму светих Василија Острошког и  Петра дабро-босанског у Богословији у Велечеву поред Фочи, која је на самом почетку њеног постојања и рада радила под небеским заступништвом тројице светих јерараха.


Свету архијерејску литургију служио је Високопреосвећени митрополит дабро-босански г.г. Хризостом уз саслужење наставника ове богословије и њихових гостију. Ове године на приједлог Високопреосвећеног Господина митрополита светој архијерејској литургији  присутвовали су и свештеници Митрополије, а свршени ученици Богословије Света три јерарха у манастиру Крки. Иако сви нису могли бити присутни већина их се, ипак, окупила и након свете литургије пиредили су славски ручак и сјетили се своје алма метере богословије која данас слави своју крсну славу.


У току свете литургије високопреосвећени Господин Митрополит Хризостом  рукоположио је апсолвента Теолошког факултета Светог Василија Острошког у Фочи  Милоша Јањића са Сокоца у чин ђакона.
У бесједи о Света три јерарха Високопреосвећени Господин Хризостом истакао је: ''........ славимо данас успомену на три велика свјетила наше Цркве - светитеља Василија Великог, Григрија Богослова и Јована Златоуста. Ко је већи од њих? -  питање је које је изазвало велике распре и препирке како у Царигради, тако исто и у цијелој Римској Империји? А сваки од њих  био је на своме пољу рада велики. Василије на пољу монашког,литургијског и богословском. Григорије Богослов на пољу теологије, философије и пјесништва. А свети Јован Златоусти на пољу библијском и бесједнишком.  Он је био хришћански Демсотен и Цицерон! Он је попут светог ап. Павла Духом Светим тумачио сваку ријеч Господњу. На питање ко је од њих тројице највећу? - Црва је дала одговор управо овим заједничким празником и слављењем њих тројице. .......... Данас, слави своју крсну славу наша Богословија у манастиру Крки. Молимо се Богу данас за нашу алма матер. Молимо се да је Бог благослови молитвама светих тројице јерараха. И ова наша богословија  св. Петра Сарајевског мученика на почетку свог постојања и рада имала је Свету тројицу јерараха Василија Великог, Григорија Богослова и Јована Златоуста као своје небеске покровитеље и заштитинике.........''


Љетопис РаНиКоАРХИВА ВИЈЕСТИ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"