• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава


12.02.2018.

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ У ДОЊОЈ СОПОТНИЦИ - КОПАЧИМА


У селу Доња Сопотница, односно Копачи, у Општини Источно Горажде, налази се древна црква св. великомч. Георгија, једна од најстаријих црква у Митрополији дабро-босанској. У њој је 1519. година радила прва штампарија на цјелокупном простору данашње Босне и Херцеговине. Ова чињеница има још већи значај и вриједност уколико се зна да су средњовјековне Србија, Босна и Херцеговина већ биле поробљене од Турака - османлија. И поред те чињенице Српски народ и његова светосавска Црква смогли су снаге и срестава да у овом горажданском мјесту отворе штампарију и отштампају прве књиге (инкунабуле).
Управо јуче је у Недјељу месопусну,  11. фебруара текуће 2018. године Његово Високопреосвештенство г.г. Хризостом, митрополит дабро-босански посјетио је ово историјско село и у древном храму св. великомуч. Георигија служио прву свету архијерејску литургију и проповједао ријеч божију. Са Високопреосвећеним господином  митрополитом саслуживали су: протојереј-ставрофор Александар Топаловић, протосинђел Кипријан Топаловић, јереј Михаило Андрић, протојереј Средоје Андрић и ђакон Будимир Гардовић.
У бесједи на еванђелску тему високопреосвећени митрополит је истакао: ''.......... Господ је оне најмање, најсиромашније, друштвено најбједније одредио да нам буду судије. Он сам Господ и Бог наш Исус Христос идентификовао са њима и рекао ако једноме од ових најмањих дадосте Мени дадосте. Ако, пак једном од ових најмањих не дадости ни мени не дадосте.  Сам Он се родио у пећини витлејемској и био избјеглица у Мисиру (Египту). Мноштво њих је њега пратило и слушало  науку његову, а он их је храбрио ријечима: благо гладнима и жеднима правде, јер ће се наситити....... ........ Управо чусмо из светог јеванђеља како господ оне добре и племените који нахранише градне, напојише жедне, посјетише болесне у болници,  обиђоше оне у тамници, назива блаженима Оца небскога. Оне пак са супротне, лијеве стране, назива проклетима и каже им да иду од њега у огањ вјечни приправљен ђаволу и анђелима његовим.......... Управо на самом почетку великог поста Господ нас потсјећа на слику страшног суда и потсјећа нас на оно што треба да радимо а шта да избјегавамо.......'''
Љетописац РаНиКо     АРХИВА ВИЈЕСТИ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"