• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава


01.02.2018.

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ ОДРЖАО РАДНИ САСТАНАК
СА ВЈЕРОУЧИТЕЉИМА МИТРОПОЛИЈЕ ДАБРО-БОСАНСКЕ


Данас је, 1. фебруара 2018. године, Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабро-босански, одржао први сусрет и радни састанак са вјероучитељима Митрополије дабро-босанске. Сусрет и састанак одржани су на Сокоцу, тачније у Духовном центру ЦО-не Соколац. Осим двојице, састанку су присуствовали сви вјероучитељи са епархијским координатором за вјеонауку протојерејем-ставрофором др. Ненадом Тупешом  на челу. Након молитве Царју небесниј, ..... Високопреосвећени господин митрополит поздравио је све вјероучитеље и том приликом река:
Госпође и господо вјероучитељи,
          Премудри Соломон једном рече ''Ко љуби наставу, љуби знање;'' (Прич. 12, 1)  и на другом мјесту додаје па каже  ''Наука је мудрога извор животни да се сачува пругала (замки) смртних. Добар разум даје љубав......''(Прич. 12,14-15)
          Из ових наведених пријечи једног од најмудријих људи историје човјечанства  - премудрог Соломона  препознајемо што нам он поручује, истиче и наглашава као врло важно и значајно, а то су: НАСТАВА, ЗНАЊЕ, НАУКА, ДОБАР РАЗУМ.....
          По  доброти и вољи божијој и по његовом избору који нас је снашо ми смо ово што јесмо: вјероучитељи, односно учитељи вјере, илити науке наше православне вјере.   Свети апостол Павле  истиче благодатне дарове и службе па каже ''Он је дао једне апостоле, а једне пророке, а једне јеванђелисте, а једне пастире и учитеље'' (Еф.4, 11)
          Ево, ми користимо овај наш први  организовани сусрет са вама и са ових пар напомена желимо вас потсјетити на светост и узвишеност ваше вјероучитељске службе. Ми смо људи, и по нашим људским слабостима и стеченим склоностима, можда некада и заборавимо на ту светост и узвишеност вјероучитељске службе и зато је потребно да се потсјетимо на ову велику и узвишену службу.
          Плодови вјероучитељске службе су, прије свега љубав према Богу, човјеку и свијету. Друго, знање, илити, познање Бога свога и науке његове. Треће, то је животворни извор воде живе.
          Никад не заборавимо и не изгубимо из вида пророчку и учитељску службу Господа Исуса Христа. Свети апостоли и остали синови Израиљеви  звали су га РАВИ, односно УЧИТЕЉУ и ишли су за Њим да само слушају науку Његову и питали га учитељу, шта значи то што нам рече...... Изнад свега знајте и никад не заборавите оно што је Господ казао Сатани - кушачу ''не живи човјек о самом хљебу, но о свакој ријечи која излази из уста Божијих'' (Мат.4,4). Још је у Старом завјету Свети пророк Мојсије рекао синовима  Израиљевим, али то се савшено односи и на нас саме. Ево шта каже: ''држите и творите све заповјести које вам ја заповједам данас, да бисте живи били и умножили се, и да бисте ушли у земљу за коју се Господ заклео оцима нашим, и да бисте је наслиједили.  И опомињи се свега пута којим те је водио Господ Бог твој четрдесет година по пустињи, да би те намучио и искушао, да се зна шта ти је у срцу, хоћеш ли држати заповјести његове или нећеш. И мучио те је, и глађу те морио, али те је опет хранио маном, за коју ти нијеси знао ни оци твоји, да би ти показао да човјек не живи о самом хљебу него о свему што излази из уста Господњих'' (5. Мојс. 8, 1-3)
          Из уста Господњих излазила је само Наука Вјечног живота. Е, ту науку, ви драги вјероучитељи предајете.
          Са ових пар напомена, ево, желимо отворити овај наш сусрет, и желимо Вас поздравити и призвати на Вас благослов божији.'' 


Наком ових ријечи Високопреосвећени је желио да упозна сваког вјероучитеља лично. Они су му се престављали, потом га информисали о њима самима, затим, о школама у којима предају, о броју ученика који похађају православну вјеронауку, итд.
У наставку Високопреосвећени је предложио да се дискутује о свим питањима која њих вјероучитеље тангирају.
Љетописац РаНиКоАРХИВА ВИЈЕСТИ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"