• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава


28.01.2018.

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ У ЖЕПЧУ


Данас, 28. јануара 2018. године у Недјељу по Светоме Сави, која је ове године и Недјељаа о митару и фарисију Његово Високопреосвештенство г.г. Хризостом, митрополит дабро-босански, по први пут посјетио је Жепче и служио свету литургију у храму Рођења Пресвете Богородице. Са Високопреосвећеним господином митрополитом саслуживали су: протонамјесник Горан Живковић, парох травнички и арх. намјесник травничко-зенички, протојереј Зоран Живковић, парох завидовићки и администратор парохије жепачке у Жепчу, јереј Марко Малеш, парох зенички и јереј Драгиша Цјетковић, парох из Какња и ђакон Будимир Гардовић.

У току свете литургије Високопреосвећени је чином протојереја одликовао о. Горана Живковића, архијерејског намјесника травничко-зеничког. Потом је правом ношења напрсног крста одликовао протојереје  Горана и Зорана Живковића. Приликом одликовањем правом ношења напрсног крста Високопреосвећени је оцима и браћи (близанцима) честитао ово одликовање истакавши, притом,  да су они својим  досадашњим радом и добрим свједочанством на њиви господњој заслужили ово одликовање и признање те потстакао их да и даље са свештеничком ревношћу врше дјело које им је Господ и Црква повјерили.


Након прочитаног светог јеванђеља Високопреосвећени се обратио вјерницима и између осталог истакао:
''.......... данас је Недјеља, дан васкрсења и дан господњи, али због спаситељеве приче о двојици људи, митару и фаресеју, који уђоше у храм да се моле, названа је недјеља митара и фарисеја. Овом недјељом и овим подсјећањем на случај ове двојице људи ми се , браћо и сестре, почињемо припремати за Велики и часни пост којег ћемо постити како би се постом и молитвом припремили за сусрет са Господом у његовом васкрсењу........
......... фарисеј је био члан фарисејске заједнице, екстремне јудаистичке заједнице која је себе, не само издвајали из јудејског народа,  већ се тиме и хвалила и истицали пред самим Господом. Чусмо како се фарисеј ''мољаше'', уствари он се и не моли, већ се хвали што није као остали људи, а посебно што није као овај поред њега митар-цариник! Тако у храм улази фарисеј, али и сваки онај који мисли да су Бог и вјера једино и искључиво у њиховим секташким искључивостима. Тако у храмове улази онај који нема страха божијег у себи, онај који је себе испунио и пренапунио искључиво гордошћу..............
........ с друге стране  митар је био цариник. Митница је царина, јер се на њој као некада и данас  примао и прима мито. Цариници су, иначе, били друштвено стигматизирани као грјешници, као они који отимају од народа робу и новац и узимају више неголи што је законом одређено. Наш митар из ове Христове приче је био свјестан тога и зато нема храбрости да свој поглед подигне и упути га на више, већ се самоудараше у прса молећи да му Господ опрости. 
....... Угледајмо се, браћо и сестре, на оног митара који се каје и моли: Боже, буди милостив мени грјешном! ...''
Љетописац РаНиКо   АРХИВА ВИЈЕСТИ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"