• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава


28.01.2018.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ВИШЕГРАДУ

Светосавске свечаности и обиљежавање празника највећег српског просветитеља, као и ранијих година, у Вишеграду започета је у навечерје празника вечерњим богослужењем. У храму Св.Кнеза Лазара после богослужења ученици старијих разреда основне школе извели су светосавски програм за вјернике окупљене у храму. Управа храма је обезбедила за ученике и осталу присутну дјецу пригодне поклоне.
На сам дан празника служењем Св. Литургије у вишеградским храмовима започео је главни програм светосавске прославе. У храму Рођења Пресвете Богородице након богослужења, свештеници су заједно са нашом најмлађом дјецом и осталим вјерницима у испуњеном храму радујући се празнику, пресјекли славски колач и освјештали славско жито, које су ове године припремили укућани домаћина Небојише Шимшића. Ученици другог и трећег разреда основне школе извели су свој светосавски програм, на задовољство својих родитеља и свих присутних вјерника. Пригодним рецитацијама у славу Св.Саве, још тепајући и замуцкујући, придобили су симпатије свих присутних. Њихов труд у спремању светосавског програма, као и сву дјецу која су на овај празник дошла са својим родитељима у храм, управа храма наградила је поклон пакетићима.
Још под утиском рецитовања наших најмлађих, велики број вјерника упутио се у Основну школу „Вук Караџић“ , гдје се припремала светосавска приредба и резање славског колача ове школске установе. У фискултурној сали школе, пред мноштвом родитеља наших ђака основаца, чин резања славског колача обавили су протојереј-ставрофор Драган Вукотић и јереј Саво Тривковић. Отац Драган је честитао крсну славу свим ђацима и њиховим наставницима пригодном бесједом. Након тога је уследио свечани програм у коме су учешће узели ђаци свих узраста.
У исто вријеме још једна просвјетна установа у Вишеграду обиљежавала је традиционално своју крсну славу Св.Саву. То је Средња школа „Иво Андрић“. Славски обред извршили су протојереј-ставрофор Александар Топаловић, протојереј Средоје Андрић и ђакон Василије Пајевић. У поздравној бесједи отац Средоје је указао на потребу очувања светосавског живота и пута. Ученици су својим трудом уприличили веома свечану светосавску приредбу. Заједно са својим професорима свечано и достојанствено је обиљежен празник Св.Саве.
Иако у тешким материјалним условима управе обе школе су учиниле напор да припреме и славску трпезу за своје госте. Обиљежавању школске славе присуствовали су и представници локалне управе на највишем нивоу, као и других друштвених организација.
Осим вишеградских храмова и школа још једна значајна организација за град Вишеград и Републику Српску је обиљежавала своју крсну славу Св.Саву. Хидроелектрана на Дрини је традиционално приредила у управној згради обред резања славског колача. Обред су извршили протојереј-ставрофор Александар Топаловић, протојереј-ставрофор Драган Вукотић, синђел Михајло (Боровић), протојереј Средоје Андрић и ђакон Василије Пајевић. Поздрављајући све присутне госте и раднике хидроелектране, честитајући крсну славу, отац Александар је напоменуо колика је важност да ово предузеће напредује за добробит свих у Вишеграду и шире. Зато је помоћ заштитника радника предузећа Св.Саве и наша молитва њему неопходна за несметан рад и напредак у будућности, као и за толико неопходну српску слогу.
Многе високе званице ове установе присуствовали су славском ручку у хотелу „ВИЛИНА ВЛАС“.

http://www.crkva-visegrad.com/proslava-svetog-save-u-visegradu/

 протојереј-ставрофор Александар ТопаловићАРХИВА ВИЈЕСТИ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"