• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава


27.01.2018.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У САБОРНОМ ХРАМУ У САРАЈЕВУ


Дан успомене и слава Светога Саве данас су торжествено и велељепно прослављени у саборном храму у Сарајеву. Свету архијерејску литургију служио је Високопреосвећени митрополит дабро-босански г.г. Хризостом уз саслужење шесторице свештеника и двојице ђакона. И у другим сарајевским храмовима као и широм Митрополије служене су свете литургије и одржане пригодне бесједе и свечености.

Након свете литургије Високопреосвећени г. Хризостом благословио је славско кољиво и преломио славски колач са једним од многобројних дјечака који су са митрополитом славили Светога Саву. У наставку Високопреосвећени је са свештенством подјелио 200 светосавских пакетића дјеци који су раздрагани пошли својим кућама.


У бесједи о Светитељу Сави Високопреосвећени је истакао велику улогу Светитеља Саве у  христијанизацији Српског народа и истакао:
''.......... и као што је Бог некада изабрао пророка Мојсија између синова Израиљеви  за велику мисију, тако је и нашега Светитеља Саву изабрао још у утроби матере његове и послао га да изведе Српски народ, не из Мисира као Мојсије Јеврејски народ, већ из мрака многобоштва и сујевереја у којем је још таворио наш, али и сви други словенски народи. Зато га и зовемо просвјетитељем и учитељем,  јер је као велико СВЈЕТИЛО озарено божанском свјетлошћу просвјетлио и просвјетио наш народ, одагнавши од њега мрак и таму незнања Бога.
............ Ми смо данас и увијек, и справом, поносни на нашег Светог Саву, али питамо ли се, браћо и сестре и драга дјецо,  да ли је Свети Сава поносан на нас? Данас он нас пита: народе мој српски  и дјецо моја духовна, какви сте? Да ли сте још као ваши свети преци христољубиви и богољубиви и братољубиви?  Или су вам се срца ваша приљепила као онда срца синова израиљев за египатске ствари, а вама данас за ова европске и свјетске ствари? Какви су вам домови? Породице? Има ли у њима животне радости, радости рађања и дјеце? Пита нас Свети Сава : дјецо моја? Шта вам је са школама? Зашто их је све мање и мање? Зато што се не рађате и не можите и не владати земљом коју вам је Бог дао. Зашто су вам села пуста и зарасла у корове? Зашто вам је земља необрађене и запарложена? И још много других патања данас нам са сузама поставља Свети Сава..........
........... Нека би нас Бог, молитвама нашег Светитеља Саве, благословио и укрјепио у добру, у богољубљу, у христољубљу и братољубљу како би се, браћо и сестре, обновили и обожили и надокнадили све што нам се десило како у недавној прошлости , тако исто и оно што смо  пропатили и пострадали кроз нашу прошлост.....''


Љетописац РаНиКоАРХИВА ВИЈЕСТИ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"