• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава


18.01.2018.

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ У ИЛИЈАШУ


Данас на Крстовдан - претпразништво великог празника Богојављења, 18. јануара 2018. године, Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабро-босански, посјетио је Илијаш и служио свету архијерејску литургију св. Василија Великог и осветио прву богојављенску водицу. Била је ово прва посјета Његовог Високопреосвештенства г. Хризостома  Илијашу, а што је било на велику радост свих Илијашана. Најиме, задњи пут митрополит дабро-босански посјетио је Илијаш 2008. године.


Са Високопреосвећеним Митрополитом саслуживали су: јеромонах Серафим Глигић, сабрат манастира Добрунска Ријека; протојереј Данило Дангубић; јереј Дарко Даниловић, јереј Немања Лакић и ђакон Будимир Гардовић.


У бесједи Високопреосвећени митрополит је истакао: ''........... ми смо данас у претпразништву великог празника Богојављења, браћо и сестре, и ево молитвено и литургијски припремамо се да сутра, ако Бог да, прославимо Свето Богојављење.  Господ је Духом Светим испунио св. пророка Јована да иде у Јорданску пустињу и да буде ''глас пустиње'' и да  попут лава виче у пустињу ''покајте се, јер се приближи царство небеско!!! ...... поправите пут Господу, и поравните стазе његове''! (Мт.3, 2-3) Да! Баш тако! Народ који је хиљадама година чекао Спаситеља и Искупитеља треба да Га дочека кор своју духовну промјену, кроз покајање.  Бог преко св. пророка Јована припрема синове Израиљеве да дочекају Еманула, Спаситеља и Искупитеља Свијета! Као некада њих - синове Израиљеве  тако и данас нас св. Јован потсјећа и позива да се покајемо, да се промјенимо, да припремимо путеве и стазе којима ће сам Бог доћи к нама и посјетити нас!  ................. Данас, браћо и сестре, благодаћу Духа Светога освећујемо воду и природе вода којима ће се управо осветити и благословити читав свијет, читава Васељена.  Господ је дошао на ријеку Јордан у ком су се синови Израиљеви крштавали ради опроштења гријехова, а гле, Господ - Јагње божије које узима гријехе свијета на себе долази на Јордан да Он  сам освети воде ријеке Јордана и природе вода, да благослови и освети читав свијет................... Тај благослов Бог је дао нама свештенству и Цркви његовој као наслијеђу своме да благосиљамо и освећујемо творевину божију као што је на почетку дао праоцу Адаму............''
Љетописац РаНиКо  

                                  


 


 

 

 

 

 


АРХИВА ВИЈЕСТИ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"