• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава


07.01.2018.

БАДЊЕ ВЕЧЕ У САРАЈЕВУ


Уистину је бадњи дан - дан припреме за Божић један од најрадоснијих дана у године Српског народа. Ваљда зато што је у овај дан уградио себе, своју душу, своју машту. Круна овог радосног дана свакако је бадњак, односно његова сјеча, доношење у домове и храмове, затим његово благосиљање и паљење. Свака средина, да не кажемо свако село и сваки град има неке своје посебне  обичаје око бадњака. И то опет свједочи чињеницу колико је наш народ у обичаје везане за бадњак уграђивао себе и своју душу.


А колико су срца и душе Срби Сарајева уградили у бадњачке обичаје најбоље се то могло видјети за овогодишње бадње вече у старој сарајевској цркви св. арх. Михаила и Гаврила. Мноштво свијета окупило се да дочека тренутак благосиљања и прилагања бадњака на ватру.
Његово Високопреосвештенство г.г. Хризостом митрополит дабро-босански  служио је прво на бадње вече у Саборном храму у Сарајеву вечерње,  а потом је прешао у стару цркву гдје је благословио бадњак и приложио га на ватру. Након прилагања бадњака  честитао је окупљенима бадњак и бадње вече и пожелио им срeћан и благословен Божић.

Међу многобројним вјерницима било је много муслимана и римокатолика који редовно долазе на бадњак и бадње вече. И то је један спецификум града Сарајева.
Љетописац РаНиКо


 

 

 

 

 


АРХИВА ВИЈЕСТИ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"