Loading...

 

  

 Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава

ВЛАДИСЛАВ МИТРОВИЋ (1913-1992)


РАД У ЕПАРХИЈАМА ДАБРОБОСАНСКОЈ И ЗАХУМСКО-ХЕРЦЕГОВАЧКОЈ

Митрополит Владислав је и поред великих обавеза у Дабробосанској епархији наставио са великом ревношћу и љубављу да обавља архипастирске дужности као администратор и у Захумско-Херцеговачкој епархији. Дешавало се да је Свету Литургију служио у Сарајеву, а присуствовао Вечерњу у Мостару. Током 1967. године више пута је посетио Захумско-Херцеговачку епархију. Тако је 30. јула осветио гробљанску капелу са звонаром у селу Рибари, Коњичка парохија; на Велику Госпојину је служио у манастиру Дужима; 17. септембра је осветио обновљени храм Св Николе у Дувну; 5. октобра је посетио манастир Завалу и интересовао се за рестаураторске радове на фрескама и разматрао могућност оправке манастирског конака; 10. октобра посетио је цркву Св. Николе у селу Тријебањ и разгледао конзерваторске радове на чишћењу фресака; 22. октобра осветио је обновљену цркву у Доњем Поплату, и том приликом рукоположио у чин ђакона свршеног богослова Ратка Шиповца, а оца Симеона Биберџића је произвео у чин игумана; 25. октобра посетио је манастир Добрићево на новој локацији у селу Орах и разгледао радове на изградњи новог конака; истог дана је посетио и цркву Св. Василија Острошког у Автовцу.

Прву Литургију као митрополит у Дабробосанској епархији служио је о храмовној слави у цркви посвећеној Светом Преображењу у Новом Сарајеву. Претпоставља се да је било око 10.000 верника. Пре почетка Литургије митрополит је произвео у чтеца богослова Јеленка Мићовића (данашњег епископа Милешевског). На Литургији је митрополита поздравио протојереј-ставрофор Вељко Шкаљак. Одговарајући на поздрав митрополит је изразио радост што на празник Преображења чини прву канонску посету овом велелепном новосарајевском храму. Похвалио је труд и бригу неимара овог импозантног храма. Овај пример треба да следе и наше генерације. Позвао је верне да своје млађе уче и воде путем Христовим и јеванђелским, путем човекољубља.

Митрополит Владислав је налазио времена за све обавезе и у Дабробосанској и у Захумско-Херцеговачкој епархији. Током 1968. године у Дабробосанској епархији је служио: на први дан Божића, на Св. Саву, у недељу Православља, на први дан Васкрса, на Малу Госпојину у Саборном храму у Сарајеву; на дан храмовне славе, Сабор Светог архангела Михаила 21. новембар, у Старој цркви у Сарајеву; друге недеље поста присуствовао је вечерњу у Брези; на Тројичиндан служио је у манастиру Св. Тројице код Пљеваља; на Св. Ап. Петра и Павла 12. јула у Благају; на Илиндан 2. августа осветио је обновљену цркву у Илијашу; на Преображење служио је у Рудом; 20. октобра осветио је нову цркву Св. Илије у Бусовачи; на Крстовдан 27. септембра служио је у цркви Св. Василија Острошког у Пријепољу. У поподневним часовима посетио је градилиште нове цркве у селу Великој Жупи а у вечерњим часовима је приспео у манастир Милешеву.

Једном годишње, у току Васкршњег поста, позивао је митрополит Владислав целокупно свештенство Дабробосанске епархије на исповест и причешће у Старој цркви у Сарајеву. После исповести и причешћа на Светој Литургији приређиван је заједнички ручак. У поподневним часовима одржавао би састанак са свештенством у просторијама сарајевске парохије. На састанцима су претресана питања са терена: градња нових и обнављање старих храмова, о верској настави, однос према другим верским заједницама, о помоћи свештеницима на сиромашним парохијама итд. Увек су поједини свештеници на састанцима саопштавали извештаје о одређеним темама из пастирског живота.

Исте године био је веома активан и у Захумско-Херцеговачкој епархији. Подстицао је да се још необновљени манастири и цркве обнове. Манастир Тврдош је посетио 6. фебруара и тражио могућност да се бар манастирска црква обнови; у манастиру Житомислићу је служио на Благовести (манастирска слава); други дан Васкрса у храму Вазнесења Господњег у Бијелом Пољу; 31. маја је разгледао радове на оправци храма Вазнесења Господњег и парохијског дома у Чапљини. Осветио је обновљене и новоподигнуте следеће храмове: 14. јула обновљени храм Вазнесења Господњег у Чапљини; 21. јула новоподигнути храм Рождества Пресвете Богородице у селу Дабрици; 28. јула обновљени храм Св. великомученика Лазара у Влаховићима; 9. августа обновљени храм Св. Николе у Мркоњићима и споменик Ани, мајци Св. Василија Острошког; 27. октобра обновљени храм Вазнесења Господњег у Бијелом Пољу.

Патријарх Српски Герман је 1968. године позван да освети храм Св. великомученика Лазара у Бирмингену (Енглеска). Због болести патријарх није могао да се одазове позиву већ је послао као своје изасланике митрополита Владислава и еп. Стефана, који су 23. јуна осветили цркву.

У години 1969. у свим епархијама обележена је 750-годишњица аутокефалности Српске Православне Цркве. У Дабробосанској епархији овај велики јубилеј обележен је на Малу Госпојину у манастиру Милешеви. Свету Литургију служио је митрополит Владислав уз саслужење свештеника а певали су матуранти Богословије Св. Саве из Београда. Саборску посланицу о прослави прочитао је прота Витомир Пурић из Нове Вароши. После Свете Литургије митрополит Владислав је осветио спомен-плочу, која је постављена на место где је првобитно био гроб Св. Саве. На плочи пише:
„Овде су почивале мошти Светога Саве,
првог архиепископа Српског, по преносу из Трнова.
Ову плочу поставља Свети архијерејски сабор
Српске православне цркве 15. (2) септембра 1969. године,
поводом прославе 750-годишњице аутокефалности
Српске православне цркве.”
На крају је митрополит Владислав одржао веома садржајну проповед о животу и делу Св. Саве.


Назад         Даље 

ВЛАДИСЛАВ МИТРОВИЋ (1913-1992)

ЕПИСКОП ЗАХУМСКО-ХЕРЦЕГОВАЧКИ

РАД У ЕПАРХИЈИ ЗАХУМСКО-ХЕРЦЕГОВАЧКОЈ

ПОСЈЕТА ПАТРИЈАРХА ГЕРМАНА ЕПАРХИЈИ ЗАХУМСКО-ХЕРЦЕГОВАЧКОЈ

МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ И АДМИНИСТРАТОР ЗАХУМСКО-ХЕРЦЕГОВАЧКИ

РАД У ЕПАРХИЈАМА ДАБРОБОСАНСКОЈ И ЗАХУМСКО-ХЕРЦЕГОВАЧКОЈ

ПОСЈЕТЕ И КАНОНСКА СЛУЖЕЊА ДО 1980. ГОДИНЕ

ПОСЈЕТЕ И КАНОНСКА СЛУЖЕЊА ОД 1980. ГОДИНЕ

СМРТ И ПОГРЕБ