Loading...

 

  

 Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава


ВЛАДИСЛАВ МИТРОВИЋ (1913-1992)


МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ И АДМИНИСТРАТОР ЗАХУМСКО-ХЕРЦЕГОВАЧКИ

После смрти Дабробосанског митрополита Нектарија 1966. године Свети архијерејски синод поставио је епископа Владислава за администратора упражњене Дабробосанске епархије. На редовном заседању Светог архијерејског сабора 1. јуна (19. маја) 1967. године епископ Владислав је изабран за Дабробосанског митрополита. По одлуци Сабора и даље је администрирао Захумско-Херцеговачком епархијом

Нови митрополит је свечано устоличен 2. јула 1967. године у Саборном храму у Сарајеву. Устоличење је извршио у име Светог архијерејског синода епископ Далматински Стефан. Присутни су били Рашко-Призренски епископ Павле и Бањалучки Андреј. Свечаност је почела уочи тога дана бденијем у сарајевској Саборној цркви. На дан устоличења служио је Свету Литургију нови митрополит уз саслужење епископа Павла и Андреја, 28 свештеника и два ђакона. Певао је хор Саборне цркве, којим је дириговао прота Милорад Ајвазовић. После Свете Литургије еп. Рашко-призренски Павле прочитао је грамату Светог архијерејског синода о избору и постављењу Његовог Високопреосвештенства г. Владислава за митрополита Дабробосанског, после чега су архијереји увели новог митрополита у архијерејски трон.

У име Светог архијерејског синода новог митрополита поздравио је еп. Стефан, који је између осталога рекао: „Ви не долазите овамо као стран човек. Ваш морални лик светлио је свима који су Вас икад срели. Ваш усправни и доследни карактер зрачио је особито у младим душама Ваших бројних ученика од којих Вас неки данас дочекују овде као Ваши сарадници и сатрудници. Пре 12 година била Вам је поверена Богом чувана Епархија Захумско-херцеговачака. Она је скоро до темеља била порушена и попаљена у прошлом рату. Свима је овде познато шта сте Ви за ових прошлих 12 година радили и урадили. Познато је колико сте Ви светих храмова милошћу Божјом и оданошћу оног народа тамо васкрсли из праха и пепела. Познато је колико сте Ви уложили труда и залагања да поново пропевају замукли манастири, да се попуне парохије без свештеника и да оживе обамрле црквене општине. Познати су Ваши успеси у окупљању народа око Цркве Божје, који се у најстрашнијим часовима своје историје био разбежао као стадо пред чопором грабљивих вукова.” На крају је честитао свештеницима и народу што су добили за митрополита архијереја који спада у ред најугледнијих епископа наше Свете Цркве.

Потом је нови митрополит изговорио приступну беседу. Захваливши Светом архијерејском сабору и Његовој Светости патријарху на избору, евоцирао је сећања на славне претходнике Дабробосанске митрополије, од честитог Саве Косановића до мученика Петра Зимоњића и мудрог Нектарија Круља. Затим је наставио: „Знам да очекујете, можда и сувише, шта ћу у овом часу да вам кажем. Но, ја вам, браћо и сестре, немам шта ново рећи, јер су речи моје старе колико и хришћанство. У Светом писму записане су речи Св. Апостола Павла: ‘Али ако и ми, или анђео с неба јави вам јеванђеље другачије него што вам јависмо, проклет да буде’ (Гал. 1, 8). Христос и Његова наука је наша проповед, јер је Он ‘пут, истина и живот’ (Јов. 14, 6), једини пут који се не завршава беспућем, једина истина која се не завршава лажју и једини живот који се не завршава смрћу. ‘Царство моје није јело и пиће него правда и мир и радост у Духу Светом’ (Рим. 14, 17).” Обраћајући се вернима исказао је наду да су они потомци благородних предака својих, чувари Цркве Божје и вере православне, да с љубављу држе обичаје српске и „да помажете цркву своју и слушате свештенослужитеље њене; да своју побожност и оданост вери православној доказујете редовним похађањем богослужења нарочито Св. Литургије, држањем постова, вршењем других богослужбених обреда и св. тајни, пре свега св. тајне исповести и причести”. Позвао је свештенство и монаштво да му истински помогну у раду на добро Цркве и народа: „Узалуд ће бити и труд и пожртвовање моје без ваше свесрдне помоћи. Не заборавите да ћемо и једни и други одговарати за поверено стадо на Страшном суду. Ви због деловања вашег, а ја због надзора над вама.” На крају се обратио свештенству и монаштву Захумско-Херцеговачке епархије: „Тешког срца а по жељи Светог архијерејског сабора, по потреби Цркве, примио сам се и ове нове дужности. Но ви сте и надаље моја деца и моја паства, мука моја и радост моја. За ових протеклих дванаест година напорне моје службе пролазили смо кроз тешкоће, разне кризе и муку заједничку. То је духовна спона између нас која нас веже заувек. Сами знате на шта сам дошао и какав сам крст носио, док смо уз помоћ Божју и Св. Василија Острошког као и уз подршку вредног свештенства и благочестиве пастве нешто учинили. Преко 50 цркава смо оправили и отворили, неке и нове сазидали; уз помоћ примерног, верног и послушног монаштва манастире обновили, материјално и духовно уздигли, тако су постали духовни центри у Херцеговини. Ја ћу и надаље са још већом љубављу обилазити децу духовну коју ‘млеком напојих’...”

После Свете Литургије приређен је пријем у згради Митрополије на коме је митрополит Владислав примао честитке од представника других вероисповести, као и од личности јавног, политичког и културног живота и многобројних пријатеља. Свечаност је завршена заједничким ручком, који је приређен у хотелу „Европа”. Током ручка први је подигао здравицу у част новог митрополита еп. Бањалучки Андреј. Евоцирао је успомену на митрополитово монашење у манастиру Раковици, подсетивши га на речи блаженопочившег митрополита Нектарија да ће га наследити на Дабробосанској епархији. Потом је здравицу подигао председник комисије за верска питања Милан Шкоро изразивши наду да ће се и са новим митрополитом сва питања између државе и Цркве решавати на најбољи могући начин. У име свештенства епархије Дабробосанске митрополита је поздравио прота Душан Млађеновић, у име надбискупа Врхбосанског каноник др Марко Јозиновић, у име реис ул улеме хаџи Наил Хаџиабдић, у име фрањевачке провинције Босне Сребрене фра др Боно Лекић, у име Епархијског управног одбора потпредседник Владимир Продановић, у име свештеника епархије Захумско-Херцеговачке прота Раде Вукомановић из Дубровника. Митрополит се топло захвалио на здравицама и честиткама.


Назад         Даље 

ВЛАДИСЛАВ МИТРОВИЋ (1913-1992)

ЕПИСКОП ЗАХУМСКО-ХЕРЦЕГОВАЧКИ

РАД У ЕПАРХИЈИ ЗАХУМСКО-ХЕРЦЕГОВАЧКОЈ

ПОСЈЕТА ПАТРИЈАРХА ГЕРМАНА ЕПАРХИЈИ ЗАХУМСКО-ХЕРЦЕГОВАЧКОЈ

МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ И АДМИНИСТРАТОР ЗАХУМСКО-ХЕРЦЕГОВАЧКИ

РАД У ЕПАРХИЈАМА ДАБРОБОСАНСКОЈ И ЗАХУМСКО-ХЕРЦЕГОВАЧКОЈ

ПОСЈЕТЕ И КАНОНСКА СЛУЖЕЊА ДО 1980. ГОДИНЕ

ПОСЈЕТЕ И КАНОНСКА СЛУЖЕЊА ОД 1980. ГОДИНЕ

СМРТ И ПОГРЕБ