Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава22.09.2017.
БЕСЈЕДА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРОБОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА

У ИМЕ ОЦА И СИНА И СВЕТОГА ДУХА

Часни оци свештеници, свештеномонаси, ђакони, драга браћо и сестре. Нека је срећна и благословена ова света архијерејска литургија. Нека буде свима на здравље и на спасење. Нека је срећан и благословен овај велики дан и празник којег славимо - празник Рођења Пресвете Богородице, који нас подсјећа на велику молитву и велико истрајавање прародитеља Јоакима и Ане, али и на милост и доброту Божију и на Божије давање. Данас се сјећамо предивних и праведних прародитеља, који  бијаху и праведни и свети, али нису имали потомства, због чега су били тужни и жалосни, па чак и роду своме прокажани јер се сматрало од Бога одбаченим. Али, то није тачно! Господ је много пута и на различите начине у Старом Завјету  показивао да је управо Он Дародавац и Давалац свега, живота и дјеце и свега онога што јесмо и што имамо. Јоаким и Ана у дубокој старости моле се Богу да их Бог благослови једном утјехом;  да им подари једно дјете које ће их утјешити и оправдати у роду њиховом. Господ је онај који познаје срца и помисли наше. Он је управо слушао њихова мољења, али и њихову тугу, патњу и трпљење. И на крају Господ им је послао једну велику радост, једну велику утјеху, али не само њима него читавоме човјечанству које је чекало Спаситеља. Дао им је девојчицу Марију која ће постати Богородица, која ће постати  „Љествица низ коју ће сам Бог сићи“ и  „мост који ће водити у живот вјечни“. Управо кроз примјер Светих прародитеља Јоакима и Ане и кроз Божије давање данас овај празник схватамо као празник нашега спасења, јер овим празником почиње се остваривати  „протојеванђеље“ - обећање Божије још на самом почетку дато прародитељима Адаму и Еви да ће им послати Спаситеља и Искупитеља.  Увођењем Марије Пресвете Богородице у храм , Јоаким и Ана разумију да Господ има неки велики план са Маријом (Богородицом) да она служи неком вишем циљу и плану Божијем, а то је спасење које ће доћи кроз њу саму. Она ће родити Спаситеља Искупитеља свијета Господа нашега Исуса Христа. Зато је овај празник почетак другог рођења - Рођења Господа Исуса Христа.
У нашој Светој Цркви само се славе три рођендана (празника рођења) Пресвете Богородице, Светог Јована Крститеља и Господа Исуса Христа. У ова три празника рођења ми славимо оно што су пророци божији објавили да ће дјевојка зачети и да ће родити Сина и надјенуће му Име Емануил, али и оно што је рекао Захарију и Јелисавити да ће он бити онај који ће укорити многе Јевреје, који ће многе који су отпали позвати да се покају а то је Свети Јован Крститељ и Господа Исуса Христа, који је Испуњење свих пророштава и свих обећања Старога Завјета.
Данас је велики празник који има велики смисао за свакога од нас да извучемо за себе поуку о стрпљењу, вјери и љубави али и о милости и доброти Божијој. Бог мијења све, па и све законе природе и све наше недостатке надопуњује и невоље рјешава. Треба се са стрпљењем молити и тражити милост и помоћ Божију, а ако имамо вјере колко зрно горушчино Господ ће нам све дати.
Данас слави жива Црква Божија која испуњава и даје вриједност и пуноћу овоме храму, а то сте ви браћо и сестре. Сви ви данас славите, свима је данас слава јер је Црква једна Света Заједница, која се сабира у овај храм и он служи нашем заједничарењу и нашем мољењу, том јединству које постижемо кроз благослов Божији.
Нека је свима нама срећна слава Рођења Пресвете Богородице да Њеним молитвама Господ услиши сва наша мољења све оно добро што смо тражили, а прије свега тражимо Царство Небеско а све друго ће нам се додати. Нека је на здравље и спасење свима. Да Вас Бог благослови и укријепи и да свако добро, нека је срећно и благословено сада и увијек и у све вјекове вјекова. Амин.