Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава30. 10. 2014.
ЕПИСКОП ГРИГОРИЈЕ ОДБРАНИО ДОКТОРСКУ ДИСЕРТАЦИЈУ

Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки господин Григорије одбранио је, у сриједу 29. октобра, на Православном богословском факултету Универзитета у Београду, докторску дисертацију под насловом „Релациона онтологија Јована Зизјуласа“ и тако стекао звање доктора теологије.

Епископ Григорије докторат је одбранио у великом амфитеатру Богословског факултета пред петочланом комисијом коју су сачињавали ментор др Владан Перишић, предсједник Комисије др Богољуб Шијаковић, епископ западноамерички др Максим (Васиљевић), др Дражен Перић и др Дарко Ђого, декан Православног богословског факултета „Свети Василије Острошки“ у Фочи.

У закључку реферата Комисије наводи се да je дисертација оригинално и самостално научно дјело.

„Кандидат je не само успјешно и исцрпно истражио и презентовао тему дисертације, него je самосталним и оригиналним приступом све главне теме Зизjулaсoвe теологије анализирао из угла ‘релационе онтологије’ и тако указао на темељни значај који овај појам има у митрополитовом теолошком опусу, као и на значај који за савремену теолошку мисао има начин на који митрополит излаже и брани овај концепт“, навела je Комисија.

У реферату за преглед и оцјену докторске дисертације владике Григорија, Комисија je навела да се допринос дисертације састоји и у сагледавању значаја употребе филозофских појмова у теолошке сврхе.