Loading...

 

  

 Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава

04.05.2013
ВЛАДИКА ГРИГОРИЈЕ: ВАСКРС ДОЧЕКАТИ РАДОСНО И ПОБЈЕДОНОСНО


Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски и замјеник Митрополита дабробосанског господин Григорије рекао је да наступајући празник Васкрсења Христова - Васкрс треба да дочекамо радосно и побједоносно, „јер Христова побједа је и наша побједа“.

„Христос Васкрсе и нас васкрсе. Дарова нам живот вјечни. Ослободи нас од ропства гријеху и смрти“ – рекао је владика Григорије у интервјуу за Радио Републике Српске и Радио Вишеград.

Говорећи о изградњи православног храма у Андрићграду у Вишеграду, епископ Григорије је истакао да је сврха и овога градитељског подухвата „да будемо народ који зна ко је и куда иде, али и то гдје и како живи“.

„За православље је најбитније оплемењивање и облагодаћење народа као заједнице која се претвара у вјечну заједницу људи који никад не умиру“ – нагласио је владика Григорије.

Његово преосвештенство саопштио је да ће храм у Андрићграду бити посвећен Светом мученику кнезу Лазару косовском и свим српским мученицима пострадалима с њим.

„Црква у Андрићграду, чија је изградња у току, реплика је Високих Дечана, умањених димензија прилагођених простору на коме се налази. Пројекат су урадиле архитекте Андрићграда, по нашем благослову, уз консултације са господином Емиром Кустурицом“ – појаснио је владика Григорије.

Господин Григорије потврдио је да ће за градњу храма бити кориштен бијели камен травертин из града Коније у Турској, древне ранохришћанске Иконије, који ће бити комбинован са домаћим каменом, а да ће, највјероватније, сав кров цркве, заједно са куполом, бити прекривен бакром.

„У овој фази није предвиђено да се ради одмах живопис, а размишљамо да у будућности, ако Бог да и ако буде могућности, буде урађен живопис или мозаицима, или фреско техником“ – рекао је епископ Григорије.

Владика Григорије је најавио да ће, обзиром да је у самој идеји Андрићграда црква планирана на најзначајнијем мјесту, она бити Саборна црква.

„Саборни храм је главни храм у коме се служе службе сваке недјеље и празника. А једнога дана, искрено се надам, да буде катедрални, то јесте епископско сједиште, престони град и храм епархије. Вишеград би то могао бити из више разлога. Моја визија је да прије свега тај град и храм буду свеза и веза са обје стране Дрине“ – истакао је преосвећени Григорије.

Господин Григорије наглашава да је црква у Андрићграду језгро око кога се формира град.

„Сав град је орјентисан ка цркви, а око ње се налазе тргови на којима се одвија живот. По истом том принципу су грађени сви наши најзначајнији манастири. У свим градовима јудео-хришћанске цивилизације, црква се налази у центру града“ – појаснио је владика Григорије.

Епископ Григорије сматра да је изградњом Андрићграда Вишеград добио урбано језгро по угледу на многе најљепше медитеранске градове.

„Вишеград већ сада доживљава преображај из вароши у значајан град са свим културним и другим садржајима који чине један град“ – истакао је владика Григорије.